Menu

Chivu: 'Ik ben trots op aanvoerdersband'

Het jaar eindigt voor Cristian Chivu beter dan het begon. De 21-jarige Roemeen is inmiddels de trotse bezitter van de aanvoerdersband en voelt dat het team per wedstrijd sterker wordt. ,,Over het algemeen denk ik dat het een goed jaar voor mij is geweest. Ik heb plezier gehad."


Dat het een goed jaar was, is een opvallend antwoord van Cristian Chivu. Want er waren wel degelijk zwarte periodes in het jaar van de sympathieke verdediger, die nu de vakantie voor de deur staat opvallend goedlachs is: Ajax miste de Champions League, hij miste in de openingswedstrijd van de competitie een penalty en Roemenië plaatste zich niet voor het Wereld Kampioenschap.

,,Ach die penalty.. Ik kan hem beter in de eerste wedstrijd missen dan in de laatste. Tegen NEC scoorde ik weer. De Champions League missen en het WK missen zijn twee heel verschillende dingen. Daarom kan ik ook niet zeggen wat erger is," vertelt Chivu. ,,Voor Ajax was het belangrijk om de Champions League te halen en het was dan ook teleurstellend dat het niet lukte. Maar we hebben nog een jong team, dat alleen ervaring nodig heeft. Volgend jaar zijn we nog steeds jong."

'Eerste weken na uitschakeling waren verschrikkelijk'

,,Dat we met Roemenië het WK misten, was voor mij meer teleurstellend dan het missen van de Champions League, omdat het WK maar eens in de vier jaar is. Als ik er nu af en toe nog aan denk dan blijft het heel jammer dat we er niet bij zijn. Ook in het Roemeense team zijn veel nieuwe, jonge spelers gekomen. We hebben een nieuwe trainer en hopen dat we ons voor het EK kunnen kwalificeren."

,,De eerste weken na de uitschakeling waren verschrikkelijk. Toen verloren we ook nog met Ajax veel wedstrijden, maar je realiseert je dat het leven doorgaat. We kunnen er nu niets meer aan veranderen."

In die laatste play-offwedstrijden droeg niet Chivu de aanvoerdersband maar Popescu. ,,Dat kon ik accepteren", reageert de verdediger. ,,Ik was niet teleurgesteld, want Popescu is net als Hagi een symbool voor het Roemeense voetbal. Als Popescu er niet is, dan ben ik aanvoerder."

Hagi maakte hem bij Roemenië aanvoerder, Ronald Koeman deed dat deze decembermaand bij Ajax. ,,Het zijn twee verschillende dingen. In het Roemeense team zie ik mijn teamgenoten een week. Bij Ajax elke dag. Ik probeer iedereen zo goed mogelijk te helpen bij problemen. Ik had nooit gedacht dat ik na twee jaar Ajax aanvoerder zou zijn, maar ik ben er trots op. Toch is het belangrijker dat we elkaar helpen, dan wie de aanvoerder is. Het geeft me wel veel verantwoordelijkheid en ik realiseer me dat ik geen kind meer kan zijn. Dat is best vreemd als je pas 21 jaar bent. Maar het is wel goed. Misschien realiseer ik me nu niet wat het betekent. Komt dat later."

'Aanvallen komt later'

,,Ik ben trots op zoveel verantwoording en zal niemand teleurstellen. Mijzelf niet en mijn teamgenoten niet. Zelf kan ik, doordat ik nu aanvoerder ben, ook beter worden. Meer gedisciplineerd. Als je jong bent, wil je altijd de bal. Ik dus ook. Door de gesprekken met de trainer heb ik mij gerealiseerd dat ik in de eerste plaats verdediger ben. Aanvallen komt later."

Chivu heeft net als de andere Ajacieden diverse gesprekken met Koeman gehad. ,,Daarin zei hij heel positieve dingen over mij. Dat gaf me een goed gevoel. We hebben het over van alles en nog wat gehad, uiteraard ook over tactische dingen. Hij verwacht van mij dat ik de verdediging en de rest van het team organiseer. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, maar soms wordt er overgereageerd. Dan wil iedereen aanvallen. Vanuit mijn positie op het veld kan ik alles overzien en moet ik mijn teamgenoten aanspreken. Ik heb wel het gevoel dat er in het veld naar mij wordt geluisterd. Ik ben een aardige jongen buiten het veld en dat kan ik ook in het veld zijn."

In het veld ging het in het begin van het seizoen voortvarend. ,,We haalden goede resultaten en bleven tien wedstrijden op rij ongeslagen. De terugslag, die ook een beetje in de verwachting lag omdat we zo onervaren zijn, kwam tegen Heerenveen. We hebben ons goed hersteld, maar we waren wel bang dat het herstel langer zou duren. Tegen De Graafschap en Roda JC haalden we dan wel een punt, maar hebben we echt punten verloren. Toch staan we eerste en iedereen wil herfstkampioen worden. Dan moeten we wel winnen van Utrecht en dat is niet makkelijk. Zij hebben ik-weet-niet-hoeveel wedstrijden op rij, thuis niet verloren."


'Steeds meer een team'

Toch mag je spreken over een kampioenschap, vindt Chivu. ,,Hoewel dit team tijd nodig heeft, vind ik een kampioenschap wel realistisch. De tijd wacht niet en we gaan er voor. Als je eenmaal op die eerste plaats staat, dan denk je namelijk niet dat je te jong bent. Zo'n eerste plaats geeft vertrouwen, ervaring en het maakt je sterker. Tegen Vitesse merkte ik ook voor het eerst dat we steeds meer een team worden."

Veel veranderd onder Koeman is er nog niet, zegt de Roemeen. ,,Dat kan toch ook niet in twee weken? De nieuwe trainer kent de spelers niet. Hij probeert ons te helpen met zijn ervaring. Hij heeft duidelijk gemaakt wat veranderd kan worden en dat lukt niet van de ene op de andere dag. Maar ik denk dat er genoeg tijd voor is voor de tweede helft van het seizoen. We gaan ook nog in trainingskamp."

Eerst nog de wedstrijd tegen Utrecht en dan vliegt Chivu 's avonds naar Roemenië. ,,Ik vier Kerstmis bij mijn moeder en zus. Gezellig praten en natuurlijk komt de kerstman langs. Daarom moet ik nu nog wat cadeautjes kopen, want ik heb ze nog niet allemaal."