Menu

Chivu: 'Ook deze Cup willen wij winnen'

Cristian Chivu zei het nog maar eens luid en duidelijk tijdens de persconferentie voor de finale van de Amstel Cup. ,,Wij willen deze Cup ook winnen. Voor een speler is niets belangrijker dan prijzen te winnen."

In de Heineken Brouwerij aan de Amsterdamse Stadhouderskade kwamen drie Utrechters en drie Ajacieden bijeen om de pers te woord te staan over de aanstaande finale. Hans Kraay jr. introduceerde achtereenvolgens de trainers Ronald Koeman en Frans Adelaar, de keepers Harald Wapenaar en Fred Grim en de centrale verdedigers Cristian Chivu en Patrick Zwaanswijk. De Ajax-aanvoerder had haast. ,,Vier uur is vier uur", zei hij plechtig en liep al naar podium. Aangezien niemand hem nog volgde keerde de Roemeen toch maar weer terug naar waar hij vandaan kwam.

Niet veel later begon de officiële persconferentie die dit jaar dus niet in De Kuip werd gehouden maar in Amsterdam. Als warming-up schotelde de organisatie de deelnemers de video van de 'Road to the final' voor. Uiteraard toonde men ook het duel Ajax-RBC op groot scherm. Tot schaamte overigens van Chivu en Grim, die meerdere keren de handen voor het gezicht sloegen als RBC scoorde. Maar de gein kwam snel weer terug toen Groningen en vooral PSV werden afgedroogd.

Voor Grim is het duel tegen FC Utrecht zijn allerlaatste officiële duel als actief voetballer. ,,Daarom is het alleen maar leuk dat het een finale is. Tijdens de competitie was ik nog niet zo bezig met het fenomeen laatste wedstrijd, omdat alles in het teken van het kampioenschap stond. Nu voel je wel dat het moment nadert. We hebben donderdag de knop omgezet en ik weet zeker dat we zondag honderd procent zijn."

Cristian Chivu gaat daarin met zijn doelman mee. ,,We hebben tot en met woensdag feest gevierd en nu richten we ons op Utrecht. We willen de dubbel winnen. Voor een voetballers is niets belangrijker dan het winnen van prijzen. Daarom willen we deze Cup hebben."

Ronald Koeman verwacht ook dat de spelers er zondag weer staan. ,,Maar het is natuurlijk duidelijk dat de ene ploeg zich al weken richt op deze wedstrijd en wij pas vanaf donderdag. Daarom was de training van vrijdag ook niet zo scherp. De zaterdagtraining moet echter wel voldoende zijn om klaar te zijn."

Koeman gaf aan dat het belangrijk is dat de fans zich gedragen. ,,De finale moet een happening worden. Dit zijn de mooiste wedstrijden uit de loopbaan van een speler en het zou heel spijtig zijn als dat verstoord wordt door de dingen die helaas zo vaak gebeuren."

Daar had KNVB-woordvoerder Rob de Leede ook nog wat over te zeggen. ,,De wedstrijd is in Rotterdam, maar wordt onder zeer strenge voorwaarden gespeeld. Zelfs strenger dan tijdens de finale van Euro 2000 in hetzelfde stadion. Er zal heel weinig worden getoloreerd."

Voor het duel wordt een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn.