Menu

Chivu: 'We zijn klaar voor de Champions League'

Rond de start van de competitie wilde Cristian Chivu niet veel interviews geven, maar voor het supportersinterview nam de jonge aanvoerder alle tijd. Bijna duizend vragen kwamen voor hem binnen, waaronder vele met de strekking of hij alsjeblieft bij Ajax wil blijven en over zijn verwachtingen voor komend seizoen. ,,Ik verwacht veel van komend seizoen, zowel in de competitie als in de Champions League. We zijn allemaal vol vertrouwen."

Wat verwacht je van komend seizoen?
Kees-Jan Rodenburg Heemskerk

,,Het zal moeilijk worden, want iedereen verwacht veel van ons. Het is niet makkelijk om aan de top te blíjven. Ik verwacht veel van komend seizoen, in ieder geval dat we weer prijzen winnen. Ik hoop dat we beter spelen dan afgelopen seizoen. We zijn allemaal vol vertrouwen en ik denk zeker dat we het goed zullen doen in de competitie en in de Champions League. Misschien ben ik te positief, maar we hebben een grote selectie, met dubbele bezetting op alle posities en goede spelers die het komend seizoen aankunnen."

Wat verwacht je van de Champions League?
Mitchell Hoofddorp

,,Zo veel mogelijk! Ik verwacht dat we ons met goed voetbal kwalificeren voor de tweede ronde. Ajax is terug, ook in de Europese competitie. In de toekomst moet Ajax de Champions League weer kunnen winnen. Na het winnen van drie prijzen is het vertrouwen gegroeid. We zijn de beste van Nederland en we hebben het Amsterdam Tournament gewonnen. Misschien hebben we kansen, je weet het nooit in het voetbal."

Toen jij de namen Barcelona, Manchester United en Parma zag staan, dacht jij toen dat wanneer jullie dit toernooi goed zou spelen ook Champions League-kansen zouden hebben?
Daan Peters Nijmegen

,,Het zijn belangrijke wedstrijden, maar wel vriendschappelijk. Wij waren verder in de voorbereiding dan Barcelona, Parma en Manchester United en dat was te zien in de wedstrijden. De Champions League is geen vriendschappelijk toernooi en dat weet iedereen. Daarnaast is geen enkele wedstrijd hetzelfde. Maar het was goed voor ons zelfvertrouwen dat we die wedstrijden wonnen. Mochten we een van hen treffen, dan zal het een heel ander duel worden."

Wat is het grootste verschil met vorig seizoen?
Petra Schreurs Weert

,,Het grootste verschil is dat we meer zelfvertrouwen hebben. Dat is een belangrijke stap in het groeiproces. We zijn nu honderd procent voorbereid voor komend seizoen."

Is het al zeker dat je volgend seizoen voor een andere Europese topclub (Real Madrid of Manchester) gaat spelen en hoe voelt het om door Real Madrid in de gaten te worden gehouden ?
Mike Den Haag

,,Niets is zeker in het leven. Ik weet nog niet wat ik ga doen in de toekomst. Ik voel me goed bij Ajax en voor deze club wil ik spelen. Het is logisch dat Ajax nu gevolgd wordt in het buitenland. We hebben vorig seizoen alles gewonnen en we hebben veel talent in de groep. Het is een speciaal gevoel dat je gevolgd wordt, want dan realiseer je je dat je iets met het team hebt bereikt. Voor mezelf geeft het een goed gevoel, dat ik gewaardeerd word in mijn werk. Daardoor wil ik nog meer geven en beter worden als voetballer en als persoon."


Als je in het veld staat en bijvoorbeeld Mido doet iets niet goed, hoe roep je hem dan tot de orde, want hij staat natuurlijk aan de andere kant van het veld? Ga je naar hem toe of schreeuw je wat?
Max Huike

,,Het is menselijk om fouten te maken, dat wil ik voorop stellen. Als Mido, of iemand anders, iets fout doet, dan roep ik, maar altijd positief. Ik probeer iedereen te helpen. Het is goed als degene in kwestie weet wat hij fout had gedaan en er alles aan doet om dat in de toekomst te voorkomen. Als het iemand niet interesseert dat hij wat fout heeft gedaan dan roep ik ook en ga ik soms naar hem toe. Maar ik roep altijd op een positieve manier."

Met welk soort spitsen heb jij over het algemeen het meeste moeite?
Giel Tönnissen Boxmeer
,,Met Patrick Kluivert heb ik het meeste moeite gehad. Ik voelde de intelligentie en de sterkte van een spits heel duidelijk bij hem."


Jullie team is nu heel erg jong. maar een paar spelers hebben Championsleague ervaring. Wat kunnen de 'oudjes' Winter en Witsche toevoegen aan de selectie?
Sander Hoogland

,,Het is belangrijk dat er een goede balans in het team is tussen ervaren en jonge spelers. Die is er nu. Er zijn meer spelers met ervaring in het team, niet alleen Winter en Witschge. Met deze uitgebalanceerde selectie zijn we klaar voor de Champions League. "


Als Ajax sterk presteert in Europa, zou je dan nog een seizoen willen blijven?
Rutger Verbeek, Mechelen

,,Ik heb ervoor gekozen om dit seizoen voor Ajax te spelen omdat ik denk dat dat het beste voor mij is. Ik voel me goed hier en het team wordt beter en beter. Maar ik kan niet zeggen wat er het seizoen daarna met me gebeurt."

Kun je ons, als trouwe Ajax-aanhangers, beloven dat je de rest van het seizoen voor Ajax speelt?
De verwachting is groot dat je volgend jaar bij een andere Europese club speelt, welke club heeft je voorkeur?
Wat kunnen wij eraan doen om je in de Arena te houden?

Andre van der Veer Vianen

,,Wat een lieve vraag. Ik heb ervoor gekozen dat ik dit seizoen voor Ajax speel. Verder wil ik alleen kwijt dat ik het leuk vind om in Nederland te spelen, ik ga geen clubs of landen noemen, dat brengt alleen maar speculaties op gang. In de Arena word ik emotioneel als ik mijn naam hoor zingen of als ik merk dat ze achter me staan, zoals afgelopen seizoen. Ajax heeft me veel gegeven en ik moet nog veel teruggeven. Ik hoop dat ik samen met het team nog kan groeien komend seizoen. De supporters moeten ons als team blijven steunen."

Hoe voelt dat nou om al die prijzen als eerste in ontvangst te mogen nemen?
Robin Woerden

,,Het is een voorrecht om die prijzen als eerste te ontvangen, maar de prijzen verdienen we allemaal. Ik heb geluk als aanvoerder. Het feit dat we drie prijzen wonnen, maakt me erg trots. Ik maakte wel eens de grap dat ik pijn kreeg in mijn armen van het hooghouden van de trofeeen, maar het is een fantastisch gevoel natuurlijk."

Jij heb een goed overzicht tijdens een wedstrijd, dat is mijn probleem. Hoe kan ik dat verbeteren?
Paul Klanker Alkmaar

,,Voor een gedeelte zit het in je en verder moet je het goed trainen. Ik probeer me altijd te verplaatsen in mijn tegenstander. Maar ik kijk niet alleen naar wat mijn eigen tegenstander doet, ik probeer alles wat gebeurt te zien. Je moet anderen willen helpen. Ik kijk niet naar wat de man met de bal doet, maar naar welke mogelijkheden hij heeft. Je moet veel oefenen en hard werken."

In hoeverre ben je tevreden met Nederland als land om in te wonen? Ik heb je op je hotelkamer gezien in de reportage van 'Daar hoorden ze engelen zingen'. Hoe is je situatie nu? Eigen huisje en veel vrienden zodat je nooit meer weg wil uit Amsterdam?
Rene Driessen ’s Hertogenbosch

,,Ik ben tevreden in Nederland. Ik heb een eigen huis, en ik had niet verwacht dat ik me zo thuis zou voelen in Amsterdam. De warmte van de mensen en hoe ze me hier behandelen herinnert me aan thuis. Wat er ook gebeurt, als ik blijf, zal dat met plezier zijn en als ik wegga zal ik altijd terug blijven komen."

Waarom scheer je je benen kaal?
Maaike uit Apeldoorn en Ewald uit Amsterdam

,,Ik schoor mijn benen voor het eerst in Roemenie, toen ik gemasseerd moest worden. Als ik het niet doe, irriteren de haren. Nu is het iets wat ik altijd doe, ook uit bijgeloof."

Kook je altijd voor jezelf of bestel je altijd wat. En als je dan kookt, kook je dan iets Roemeens of gewoon Hollandse pot?
Anne Waddinxveen

,,Als ik zin heb om te koken dan kook ik. Ik kan niet precies zeggen wat, het eten is overal hetzelfde. Ik weet niet alleen niet hoe ik stamppot moet klaarmaken. Als ik geen zin heb om te koken dan bestel ik iets of ga ik uit eten. Het hangt van mijn stemming af. "

Gezien de vele culturen in jullie selectie, vraag ik me af, of jullie wel eens een avondje Roemeens eten of Zweeds, of Braziliaans of welk land ook vertegenwoordigd wordt, of hebben jullie hiervoor geen tijd voor?
Jeroen Melissen Vianen

,,We zijn in Nederland en we proberen in die cultuur te leven. En als we bij elkaar zijn, gaan we meestal ergens naar toe."

Volgens mij heb je nog geen vriendin en je familie woont hier ook niet dus wat doe je met je vrije tijd ? Ga je misschien wel eens naar wedstrijden van de andere Ajax-teams kijken?
Suzanne Brok

,,In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk te rusten. Maar ik vergeet niet dat ik ook jong ben en van het leven moet genieten. Ik doe waar ik zin in heb, maar met mate, want ik ben een voetballer en daarvoor ben ik hier gekomen. Dat is het belangrijkste. Soms ga ik fietsen als het mooi weer is, of tennissen. Ook ga ik wel eens naar een wedstrijd van het tweede kijken."


Wat is je favoriete tv-programma op de Nederlandse tv?
Marc Vorstermans Amstelveen

,,Op de Nederlandse televisie kijk ik 's avonds vooral films en ik heb meestal een muziekzender op staan. Soms Studio Sport. Een tijdje geleden was op vrijdagavond een programma op tv waar jongens en meisjes liedjes moesten zingen en afmaken. Een blond meisje presenteerde het, ik weet niet meer hoe het heet. Dat keek ik wel eens. Maar om eerlijk te zijn heb ik ook Roemeense televisie thuis, dus kijk ik veel Roemeense tv!"

Waarom heb je je shirtje altijd uit je broek?
Hanke Rozenburg

,,Ik weet het niet, bijgeloof?"

Vind jij dat de sfeer in het stadion nu ook veel beter is? Wat is je favoriete lied?
Jesper Driebergen

,,Als het team het goed doet, is er niets aan de hand. Als we het slecht doen, hoor je het publiek. Ik kan het ergens wel begrijpen, de supporters verwachten goed spel te zien. maar soms gaan ze te ver. Ze moeten ook begrijpen dat je niet altijd goed kunt spelen. Juist als we een slechte dag hebben zouden ze meer achter ons moeten staan, dan ga je méér voor hun spelen. Ik zou geen favoriet liedje weten. Ik moet toegeven dat ik soms zó geconcentreerd ben, dat ik het publiek niet altijd hoor."

Clubbesturen én spelers zorgen voor veel onrust door tussentijds contracten ter discussie te stellen. Vind jij ook niet dat we toe moeten naar een situatie waarin contracten gewoon moeten worden uitgediend (door beide partijen)?
Dick Bosscher Middelburg

,,Ik denk dat de clubs dat risico niet kunnen nemen. Het zal altijd een discussie blijven. Wat wil de speler en wat de wil de club? Ik denk dat als een club veel vertrouwen heeft in een speler, dan bieden ze hem een contract aan voor meerdere jaren. Voor een speler is er ook een zeker risico om zo'n contract te tekenen. Zo werkt het nu eenmaal, ik denk niet dat daar veel verandering in zal komen."


Wat vindt je van al dat negatieve randgebeuren rondom het voetbal in Nederland. Ik bedoel de problemen met supporters en zo. Bederft dat je voetbalplezier hier in Nederland en is dat een reden om eerder bij Ajax te vertrekken?
Rob Bakker Oosterblokker

,,Het is een verschijnsel dat overal op de wereld voorkomt. Sommige mensen zijn zó fanatiek dat ze soms overdrijven. Dat is jammer, want mensen moeten eigenlijk gewoon naar het stadion gaan, naar een mooie wedstrijd kijken en hun club steunen, niet vechten. Het is zonde dat het soms uit de hand loopt, want een team kan nu eenmaal niet altijd perfect zijn, dat moet je accepteren. Als wij aan het verliezen zijn word ik ook nerveus, maar soms kun je er niet zoveel meer aan doen."

Wat zal je nooit vergeten van Nederland en de Nederlanders?
Hanke Arkenbout Rozenburg

,,Ik zal Nederland nooit vergeten. Ik zal mijn huis hier aanhouden, zodat ik altijd kan terugkomen. Ik kan niet iets specifieks van Nederlanders bedenken. Er zijn zoveel dingen. Maar wat ik al zei, ik houd van Nederland en de mensen, dus wat er ook gebeurt, ik blijf altijd met plezier terug komen. Het is een perfect land om in te wonen."