Menu

Chivu:"Ik draag de schaal op aan mijn vader"

In de kleedkamer was de ontlading groot. Vooral voor aanvoerder Cristian Chivu, die jong zijn vader verloor, had dit kampioenschap een speciale waarde.

Chivu:"Ik draag deze schaal op aan mijn vader. Ik mis hem, maar weet dat hij mij overal volgt. Hij is altijd bij me. Dit is prachtig! Ik ben pas 21 jaar en heb dit nu al bereikt."

Chivu typeerde het seizoen pakkend. "We hebben een raar en moeilijk seizoen achter de rug, maar we zijn een saamhorig vriendenteam geworden. We willen nu voor elkaar vechten. Dit is zo vreselijk mooi. Hier doe je het allemaal voor."

Ook Zlatan Ibrahimovic liet in het feestgewoel van zich horen. Euforisch: "Zelfs als ik een matig seizoen draai worden we kampioen. Kun je nagaan als ik straks echt goed presteer."

Voorzitter Michael van Praag was eveneens in de wolken met de prijs. ,,Dit is zo verschrikkelijk belangrijker. Vier jaar hebben we dit niet meegemaakt. Nu hebben we zo'n jong team, negentig procent van de spelers is nog nooit kampioen geworden. Het is een wereldprestatie. Nu moet het team in de Champions League ervaring opdoen zodat we over enkele tijd de Europa Cup I weer naar Amsterdam kunnen halen."

De man wie het succes misschien wel het meest werd gegund was Fred Grim. De scheidende doelman keek voldaan terug. ,,Dit is super natuurlijk. Toen mij de wacht werd aangezegd besloot ik het te accepteren en er het beste van te maken. Moet je zien hoe dat is gelukt! Ik ben een gelukkig mens en heb dan ook zeker geen gemengde gevoelens over het kampioenschap. Ik heb dit jaar alles eruit gehaald wat er in zat."

De gewezen aanvoerder sprak ook nog over de trainerswissel. ,,Door de komst van Koeman en Krol is de sfeer anders geworden. Co Adriaanse is een goede trainer. Ronald Koeman ook. Het verschil is de manier van benaderen. De benadering van Koeman paste beter bij dit team. Het is wat losser. Daar heeft dit team baat bij gehad."

Grim greep zijn landstitel als eerste keeper. ,,Dit was mijn laatste kans. Op het moment was het 'yes'. Het werd ook gezegd op de training, we moeten het halen voor onszelf, voor de club en voor Fred. De jongens leefden erg mee."

Dat werd na het fluitsignaal duidelijk. Rafael van der Vaart, clubtopscorer geworden dit seizoen, rende direct in de armen van de doelman. ,,Ik heb veel met Raffie gesproken. Ik vind het sneu voor die jongen dat hij er niet bij kon zijn. Hij heeft zo'n enorme bijdrage geleverd aan het succes. Kan je nagaan hoe we hadden gespeeld als hij de laatste maanden ook had meegedaan. Met hem in het veld heb je zo'n surplus aan kwaliteit."

En volgende week is er nog een wedstrijd. ,,Dat we kampioen zijn en die ontlading is gekomen kan voor en tegen je werken. Als we geen kampioen waren geworden had dat nog lang doorgewerkt en hadden we niet zo makkelijk naar de bekerfinale toe geleefd. Maar nu gaan we eerst een paar dagen genieten en ons dan richten op FC Utrecht."