Menu
'Cijfers prachtig nieuws voor vrouwenvoetbal'

'Cijfers prachtig nieuws voor vrouwenvoetbal'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Vaclav Cerny, Merel van Dongen en Joël Veltman wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Merel van Dongen.

Allereerst wil ik jullie graag laten weten dat ik afgelopen weekend ontzettend genoten heb van de resultaten van de Ajax Vrouwen, de mannen, en ook nog SC Buitenveldert Onder 17 waar ik trainer van ben. Drie wedstrijden, negen punten, één weekend. Wat wil een mens nog meer!

Wij speelden bij ADO Den Haag, en met goed voetbal hebben weer drie punten kunnen bijschrijven. Alle lezers die de goals van Chantal de Ridder en Inessa Kaagman nog niet gezien hebben, adviseer ik ze alsnog even te bekijken via Ajax TV, want ze zaten er heerlijk in. Na de 0-2 werd het, in het beroemde Haags Kwartiertje (lees Kwartiertjuuuh) toch nog best wel spannend. Na wat hachelijke situaties voor de goal sleepten we de drie punten mee naar Amsterdam, en behielden we de koppositie.

Krakers
Toen de mannen zaterdag wonnen, zes keer scoorden en ook nog eens heerlijk speelden, en een dag later mijn toppers van SC Buitenveldert ook drie punten pakten, was het weekend helemaal compleet. Winnen went nooit en al helemaal niet in huize Van Dongen. Maar tot zover de update over het goede weekend, want te lang moeten we er niet in blijven hangen. Er staan weer wat krakers op het programma de aankomende weken, dus kijk ik liever vooruit.

Over mooi nieuws gesproken, deze week zijn de cijfers van de KNVB bekendgemaakt. Vrouwenvoetbal blijft maar groeien en dat is geweldig nieuws. Het aantal voetbalsters is weer toegenomen, dit jaar met 6,23%. Het aantal meiden en vrouwen dat voetbalt steeg naar 146.090. Wel leuk om te weten en om te vergelijken is dat in 1985 de teller nog maar op 36.000 stond. Daar zijn in dertig jaar tijd dus ruim 110.000 nieuwe leden bij gekomen. Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport van Nederland, en zal zeer binnenkort hockey voorbijgaan in meest beoefende sport door vrouwen in het land.  

Panna
Op pleintjes in Amsterdam voetbalde ik als klein meisje al, maar de reacties waren vaak heel raar. Ik werd wel eens als laatste gekozen omdat ik er waarschijnlijk toch niets van kon, ik was immers een meisje. Dat veranderde snel als ik een jongen een panna gaf en hij uitgelachen werd door zijn vrienden. Als meisje heb ik altijd moeten knokken, en soms moet ik dat nog steeds. Deze groei is daarom extra mooi, zeker als je weet waar we vandaan komen. Voetballende meisjes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken en daarom is het ook zo mooi om vrouwenvoetbal bij Ajax te zien.

Ik had als klein meisje geen heldin om tegen op te kijken en geen vrouwenteam om de wedstrijden van te bezoeken. Ik had wel een droom om bij Ajax te spelen, maar er was nog geen vrouwenteam. Nu speel ik bij Ajax en besef ik weleens dat mijn teamgenoten en ik nu de helden zijn van de jonge meiden die nu op voetballen gaan. Die meiden hebben ook een droom; voetballen bij Ajax. En zoals ik al zei in mijn vorige column, je kunt niet groot genoeg dromen.