Menu
Cillessen en Van Rhijn spelen tegen AZ

Cillessen en Van Rhijn spelen tegen AZ

Ricardo van Rhijn start woensdag in de achtste finales van de KNVB Beker tegen AZ opnieuw in de basis. De verdediger krijgt na zijn thuisdebuut tegen ADO Den Haag wederom het vertrouwen van Frank de Boer als vervanger van de geblesseerde Toby Alderweireld. Christian Eriksen ontbreekt zo goed als zeker tijdens het laatste duel van 2011. De Deen verzwikte dinsdag zijn enkel tijdens de laatste training.

De winterstop komt voor Ajax als geroepen. De vele blessures hebben hun weerslag op de selectie. Hoewel er veel geblesseerden op de weg terug zijn, is de lijst met geblesseerden nog altijd aanzienlijk. Op Kolbeinn Sigthórsson na (hij gaat niet mee op trainingskamp naar Brazilië) verwacht De Boer na de winterstop weer over een nagenoeg fitte selectie te beschikken. Maar voor de laatste wedstrijd van 2011 moet hij opnieuw puzzelen.

Dinsdagochtend werd de puzzel opnieuw iets ingewikkelder toen Christian Eriksen zich ook in de ziekenboeg meldde. De 19-jarige middenvelder blesseerde zijn enkel toen hij na een schot op doel verkeerd op zijn voet terecht kwam. ,,Het is niet ernstig, maar we gaan ook geen risico met hem nemen”, zei De Boer daarover tijdens de persconferentie. ,,De kans dat hij niet speelt is 95 procent.”

Reservedoelman Jasper Cillessen keept dit seizoen de bekerwedstrijden. Reservedoelman Jasper Cillessen keept dit seizoen de bekerwedstrijden.

Van de spelers die er wel bij zijn weten Jasper Cillessen en Ricardo van Rhijn in ieder geval zeker dat ze in de basis starten. Van Rhijn vormt net als afgelopen zondag samen met aanvoerder Jan Vertonghen het centrale duo achterin. Ook Cillessen verschijnt aan de aftrap. De reservedoelman keept dit seizoen volgens afspraak de bekerwedstrijden en staat daarom onder de lat.

Daar waar De Boer en een groot deel van de selectie uitkijken naar de winterstop, ligt dat voor Cillessen uiteraard anders. ,,Ik heb veel zin in de wedstrijd tegen AZ. Uiteraard merk ik aan de spelersgroep dat veel jongens naar de winterstop uitkijken, maar voor mij is morgenavond weer een geweldige kans om te laten zien wat ik kan.” Sinds zijn overgang van NEC naar Ajax heeft de 22-jarige keeper zich vooral op technisch vlak ontwikkeld, zo vindt hij zelf. ,,En ik ben ook een stuk volwassener geworden. Hopelijk zie je dat morgen ook terug in het veld.”

Omdat rode kaarten in de beker ook in de competitie doortellen, zal De Boer zijn spelers woensdagavond niet ten koste van alles aan de noodrem laten trekken. De eerstvolgende wedstrijd na de winterstop is immers opnieuw tegen koploper AZ, dan in competitieverband. ,,En de competitie is voor ons nu eenmaal verreweg het belangrijkst. We moeten daarom gewoon clean verdedigen”, sprak de coach van Ajax. ,,En mocht AZ er een keer doorheen komen dan vertrouw ik Cillessen.”

Cillessen wil het vertrouwen van De Boer graag met een ‘clean sheet’ beantwoorden. Iets waar de doelman tijdens zijn laatste basisoptreden niet tevreden over was. In de bekerwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade had de 2-4 zege door de twee tegengoals toch een nare bijsmaak voor Cillessen. ,,Natuurlijk was ik tevreden dat we een ronde verder gingen, maar ik was absoluut niet tevreden over mijn eigen spel. Ik merkte die avond wat het verschil tussen NEC en Ajax is. Bij Ajax krijg je per wedstrijd 2 á 3 ballen en die moet je allemaal pakken.” Op de vraag of hij tijdens de winterstop kansen ziet om de concurrentiestrijd met eerste doelman Kenneth Vermeer te winnen, antwoordde Cillessen: ,,Ik moet gewoon netjes op mijn beurt wachten en het de trainer zo moeilijk mogelijk maken. Zo lang Kenneth presteert, moet ik rustig afwachten. Geduld is een schone zaak. Ook in Amsterdam.”

Ajax - AZ begint woensdagavond om 20:45 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Voor het duel geldt een Club Card-verplichting (4 op 1). Alle kaarten (behalve de hoofdtribune) kosten slechts 15 euro per stuk.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kaartverkoop Ajax - AZ

De Boer kijkt uit naar de winterstop. De Boer kijkt uit naar de winterstop.