Menu
Cillessen: hoofd vrij en klaar om te knallen

Cillessen: hoofd vrij en klaar om te knallen

Jasper Cillessen heeft de winterstop gebruikt om bij te tanken, uit te rusten en na te denken over het half jaar dat achter hem ligt. En half jaar met veel clean sheets, maar ook met teleurstellingen, zoals het missen van het EK met Oranje en de uitschakeling met Ajax in Europa. ,,Dat heb ik nu een plek gegeven. Ik ben klaar om te knallen in de tweede seizoenshelft.”

Even inkomen
,,Na de vakantie is het altijd weer even inkomen op het veld. Ik heb twee weken geen bal gevangen, dan is het weer even wennen, ritme pakken. Het zorgt altijd een beetje voor opstartproblemen, positioneel en qua balgevoel. De eerste dagen laat je nog veel los, maar nu merk ik al dat er veel meer vastigheid is. De laatste training ging veel beter, dus het gevoel is goed, ook met het oog op de wedstrijd tegen HSV.”

Tikken
,,Tijdens mijn vakantie heb ik vooral mijn rust gepakt. Het was een zware eerste seizoenshelft met heel veel wedstrijden. Daarnaast waren er de problemen met Oranje en de uitschakeling met Ajax in Europa. Dat zijn toch tikken, die je een plekje moet geven. Als je rustig op je strandbedje ligt, een beetje muziek luistert, dan denk je over die dingen na. Niet te zwaar, maar het komt voorbij. Je moet zorgen dat die teleurstellingen niet blijven hangen, dat je niet met frustratie in je lichaam blijft zitten. Ik heb het een plek gegeven en nu ben ik volledig vrij om in de tweede helft van het seizoen te gaan knallen.”

Verbeteren
,,Je denkt altijd na over welke dingen beter kunnen, waar je in de tweede helft van het seizoen nog meer energie in kan stoppen. Dat is toch voornamelijk positioneel voor meer vastigheid zorgen, waardoor je minder rebounds te verwerken krijgt. Je moet je omgeving goed kennen en voor zekerheid gaan. Een mooi voorbeeld is de tegentreffer tegen Heerenveen (Cillessen verwerkte een terugspeelbal van Veltman niet goed, waardoor Te Vrede scoorde, red.). In dat soort gevallen moet ik voor zekerheid gaan. Of hem over de achterlijn laten lopen, of hem wegknallen. We wonnen die wedstrijd, maar ik zat verschrikkelijk chagrijnig in de kleedkamer. Ik moet nu zorgen dat me zoiets niet nog een keer overkomt.”

Belek
,,Trainingskampen zijn allemaal redelijk hetzelfde. Alleen nu viel de eerste dag het licht uit tijdens de training en was het af en toe slecht weer. Eigenlijk is dat wel weer grappig. Dat soort toevalligheden zorgt ervoor dat het vaste patroon een beetje wordt doorbroken, het houdt het leuk. Vijf dagen zon is ook lekker, maar als je van 35 graden ineens terugkomt in Nederland waar het veel kouder is, kan je er ook last van krijgen. Wat ik in ieder geval belangrijk vind tijdens zo’n kamp is dat er veel getraind wordt. Als er maar één training per dag is, dan ga ik me vervelen.”

Milik
,,Woensdagmiddag waren we vrij. Dat was ook wel even lekker, want de twee dagen daarvoor waren behoorlijk intensief. Wat ik dan doe? Slapen, een beetje door het hotel wandelen, slap ouwehoeren met de fysio’s, een serie kijken. Momenteel kijk ik Las Vegas. Een serie over een casino in, je raadt het al, Las Vegas. Een oudere serie. Ik heb ‘m al een paar keer gezien, maar het blijft leuk. Ik lig altijd op de kamer met Arek. Ik kan het goed vinden met die gekke Pool. Een rustige jongen, we weten precies wat we aan elkaar hebben.”

Cillessen: 'Met l'Ami is het nooit saai.'
Cillessen: 'Met l'Ami is het nooit saai.'

Nooit saai
,,We hebben een heel goede trainer aan Carlo l’Ami. Echt geen een keeperstraining is saai. Soms vragen we ons af: “welk boek heeft hij nou weer gelezen, of welke video heeft hij nou weer gekeken”. In het begin van de week had hij ook een oefening, waarvan je denkt, wat doen we hier? Dan kreeg je van achteren zes ballen aangegooid, waarvan één oranje. En alleen die oranje moet je dan pakken. Als je zo’n oefening een beetje doorhebt is het harstikke leuk.”

Boer en Onana
,,We zijn allemaal heel verschillende keepers. Diederik is anders dan ik, Andre ook. Als je ziet hoeveel explosiviteit en beweeglijkheid Andre heeft: dat zou ik er ook wel bij willen. We proberen elkaar echt beter te maken, te coachen. Het is niet alleen Carlo die zegt hoe iets moet, onderling doen we dat ook.”

Laatste linie
,,We hebben een brede selectie met heel veel kwaliteit. Daarom heb ik er ook alle vertrouwen in dat wij aan het einde van de rit met de schaal in onze handen staan. Voor minder doen we het niet. De aanvallers willen scoren en wij als laatste linie willen zoveel mogelijk tegenhouden. Er zijn altijd verbeterpunten, daar zijn we volop mee bezig. Het is ook een kwestie van finetunen. Als dat lukt hebben we het fantastisch voor elkaar denk ik.”

Kampioenschap
,,Wij staan bovenaan, er wordt op ons gejaagd, dus aan ons de taak om uit de klauwen van de tegenstander te blijven. We moeten zorgen dat er geen gemakzucht in de groep sluipt. We mogen geen fout maken, want PSV en Feyenoord hijgen in onze nek. We moeten continu stappen proberen te blijven maken. Kampioen worden, Champions League spelen, overwinteren in de Champions League: dat moet de drive zijn.”

Ajax
,,Ik heb het nog altijd fantastisch naar mijn zin bij Ajax., Ik kom iedere dag met een grote glimlach op mijn gezicht bij de club. Er zijn nog genoeg uitdagingen. En dat is het mooie aan Carlo, met hem als keeperstrainer wordt het nooit saai.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Met directeur Edwin van de Sar na de training op donderdag.
Met directeur Edwin van de Sar na de training op donderdag.