Menu
Cillessen: 'Nog steeds kippenvel'

Cillessen: 'Nog steeds kippenvel'

Ajax veroverde een week geleden de 31ste landstitel uit de clubgeschiedenis. Afgelopen zondag sloot de kersverse kampioen het seizoen af met een 3-1 zege op bezoek bij Vitesse. Reservedoelman Jasper Cillessen mocht die middag als beloning het doel verdedigen. Afgelopen maandag kreeg hij bovendien een uitnodiging voor een trainingsstage van Oranje.

Cillessen keepte dit seizoen al een aantal bekerwedstrijden en ook in de competitie verving hij Kenneth Vermeer een paar keer met een invalbeurt. De wedstrijd tegen Vitesse betekende echter zijn debuut in de basis van een competitiewedstrijd. ,,Dat vond ik fantastisch”, zegt de 23-jarige doelman die jarenlang uitkwam voor de Nijmegen Eendracht Combinatie . ,,Als NEC’er in Arnhem komen vind ik sowieso prachtig. Daar geniet ik van. Van mij mag die vijandige sfeer overal hangen, want het pept mij alleen maar op. Ik heb ook altijd geleerd dat je iets goed doet als supporters tegen je schreeuwen.”

Hoewel Cillessen in zijn eerste seizoen niet verder kwam dan een handvol wedstrijden in Ajax 1 genoot hij wel degelijk met volle teugen van de behaalde landstitel. ,,Als je vorige week die huldiging zag…”, wijst de Gelderlander naar de festiviteiten op het ArenaPark. ,,Daar krijg ik nog steeds kippenvel van. Ik dacht toen op het podium ook gelijk: volgend jaar wil ik hier weer staan, maar dan met wat meer wedstrijden in de benen. Echt fantastisch. Ik heb vanaf de eerste tot de laatste minuut genoten en heb genoeg filmpjes gemaakt. Die kan ik ooit een keer terugkijken.”

Cillessen: ,,Op het podium tijdens de huldiging dacht ik gelijk: volgend jaar wil ik hier weer staan, maar dan met wat meer wedstrijden in de benen." Cillessen: ,,Op het podium tijdens de huldiging dacht ik gelijk: volgend jaar wil ik hier weer staan, maar dan met wat meer wedstrijden in de benen."

In tegenstelling tot de competitie presteerde Ajax teleurstellend in het bekertoernooi, juist het podium waarop Cillessen de kans kreeg zich te bewijzen. ,,Dat hadden we van tevoren afgesproken”, verklaart de talentvolle keeper. ,,We hadden een plan uitgestippeld voor het geval ik op de bank zou belanden. Je moet namelijk wel gewoon minuten blijven maken.”

Nadat Ajax met Cillessen in het doel achtereenvolgens VV Noordwijk en Roda JC had uitgeschakeld, werd de bekerwinnaar van 2010 in de achtste finale gekoppeld aan AZ. Een duel dat voortvarend begon voor de Amsterdammers door een snelle treffer van Gregory van der Wiel. Een halfuur later was de wedstrijd alweer voorbij vanwege het bizarre incident rond AZ-doelman Esteban Alvarado. Die werd op het veld aangevallen door een supporter. Vervolgens schopte de Costaricaan terug alvorens hij werd bestraft met een rode kaart. Dat was voor AZ-trainer Gertjan Verbeek het sein zijn elftal van het veld te halen en niet meer terug te keren. Een maand later werd het gestaakte duel overgespeeld in een bijzonder decor: een stadion gevuld met bijna 23.000 duizend kinderen en begeleiders. AZ won uiteindelijk met 2-3 door een beslissende treffer van Rasmus Elm.

In Europees verband werd Ajax in februari een halt toegeroepen door Manchester United. Na een 0-2-nederlaag in eigen huis kwamen de Ajacieden op Old Trafford een treffer tekort voor een stunt van jewelste: 1-2. Niettemin hield bankzitter Cillessen mooie herinneringen over aan de trip naar Manchester. ,,Old Trafford vond ik adembenemend. Wat een voetbalsfeer. Dat was echt genieten. Ik keek tijdens de warming-up om me heen en genoot toen echt. Ook als het spel even stil lag. Ik kom daar dan ook graag een keer terug.”

Eerder deze jaargang was Ajax op schlemielige wijze de achtste finale van de UEFA Champions League misgelopen. In de zesde en laatste groepswedstrijd tegen Real Madrid ging de recordkampioen met 0-3 onderuit. Doordat naaste concurrent Olympique Lyon diezelfde avond Dinamo Zagreb verpulverde met 1-7 vielen de manschappen van De Boer net buiten de boot. Wat restte was een vervolg in de Europa League, waarin de Mancunians de uiteindelijk gelukkigste bleken.

Volgend seizoen krijgt de kersverse landskampioen echter een nieuwe kans zich te profileren op het allerhoogste niveau. Iets waar Cillessen naar uitkijkt. ,,Toen ik bij NEC speelde kende ik de Champions League alleen van tv. Nu zat ik ineens op de bank. Maar toch blijft spelen natuurlijk het allermooiste”, laat de geboren Groesbeker niets aan duidelijkheid te wensen over. Cillessen zit in elk geval niet bij de pakken neer en gaat komend seizoen gewoon weer de strijd aan met concurrent Kenneth Vermeer. ,,Eerst ga ik de balans opmaken om daarna met een lege kop lekker op vakantie te gaan. Daarna gaan we volle bak geven om volgend jaar eerste keeper te worden. We beginnen allebei opnieuw, dus het is een gelijke strijd. Dat heeft de trainer mij verteld.”

Saillant genoeg behoort Cillessen evenals zijn ploeggenoten Vurnon Anita, Siem de Jong en Van der Wiel wel tot de voorselectie van Oranje voor het EK in Polen en Oekraïne. Hoewel de kans gering lijkt dat bondscoach Bert van Marwijk hem daadwerkelijk opneemt in zijn definitieve kern, zal de oud-speler van De Treffers - als EK-ganger of als liefhebber voor de tv - enkele collega’s nauwlettend volgen. ,,Ik ben benieuwd hoe Maarten Stekelenburg het gaat doen. Ik hoop dat hij ons er doorheen sleept. En Iker Casillas van Spanje vind ik een klasse keeper. Toen wij met Ajax tegen Real speelden had hij bijna niks te doen, maar de twee ballen die hij moest hebben pakte hij fantastisch. Verder vind ik Gianluigi Buffon een mooie keeper. Hij maakt zich nooit druk en staat er altijd.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst