Menu
Cillessen popelt om rentree te maken

Cillessen popelt om rentree te maken

Twee wedstrijden moest hij toekijken vanwege een lichte blessure aan de borstkas. Geen eenvoudige opgave voor een ongeduldig type als Jasper Cillessen is. De doelman staat dus al te trappelen om zondag het doel weer te verdedigen tegen sc Heerenveen en gaat voor zijn tiende clean sheet van het seizoen.

Was de verwachting dat Cillessen zich na het weekeinde (maandag 10 februari) pas weer op het trainingsveld zou melden, hij stond er veel eerder. ,,Dat tekent inderdaad wel mijn ongeduld. Hoe langer ik stil zit, hoe vervelender ik voor mijn omgeving word. Ik moet niet stilzitten. Ik trainde de woensdag na het duel met Utrecht, waarin ik de blessure opliep, alweer binnen. Donderdag ook en vrijdag en zaterdag deed ik al veel met de groep mee. Maar de wedstrijd van zondag kwam net te vroeg helaas. Ik gokte daar stiekem wel op. Maar ik was nog niet honderd procent en dan moet je het risico niet nemen. Niet voor jezelf en niet voor de ploeg.”

Dus moest hij gedwongen twee duels toekijken en dat vond Cillessen om kort te zijn helemaal niets: ,,Het was heel vervelend, verschrikkelijk. Die eerste wedstrijd thuis tegen Groningen zat ik me op de tribune op te vreten. Natuurlijk moest ik mij daar wel inhouden, maar zondag thuis op de bank voor de televisie hoefde dat niet. Dan kijk ik toch als een supporter en uitte ik op een nette manier mijn onvrede.”

Jasper Cillessen is zondag weer van de partij. Jasper Cillessen is zondag weer van de partij.

Maar nu na een week ‘volle bak trainen’ is Cillessen fit en gretig en is Ajax - Heerenveen een mooi affiche voor zijn rentree. Hoewel hij zelf ten tijde van het interview nog een slag om de arm hield, gaf zijn trainer tijdens de persconferentie op vrijdag al aan dat Cillessen terugkeert onder de lat. Toevallig keepte Cillessen vorig seizoen deze wedstrijd ook, omdat Kenneth Vermeer geschorst was. ,,Toen werd het 1-1, dus we hebben wel iets recht te zetten tegen Heerenveen. En dit seizoen was die wedstrijd in Friesland een gekkenhuis . Het was zuur dat het 3-3 werd. Ik zat vol verbazing te kijken, want we begonnen goed maar dan zie je het voor rust wegglijden. Een heel vervelende wedstrijd.”

En die smaak wil Cillessen zondag wegspoelen. Wie weet behaalt de doelman voor de tiende keer dit seizoen wel een clean-sheet. ,,Dat leeft bij mij niet zo", zegt de nuchtere Oranje-international. ,,Ik weet dat sommige keepers dat wel interessant vinden, maar ik vind het belangrijkste dat we drie punten pakken. Zo houden we het gat naar de concurrenten zo groot mogelijk. Bovendien willen we ook met een goed gevoel naar Salzburg. Die laatste wedstrijd neem je toch mee. Donderdag zal geen makkelijke wedstrijd worden en ook het duel met Heerenveen is dat zeker niet. Ik heb gehoord dat Heerenveen op de counter wil gaan spelen. Of dat echt zo is, of dat ze maar wat roepen om ons iets voor te houden, weet ik niet. Maar we zullen zien.”

Ajax moet winnen, want met elf duels te gaan is nog niets gespeeld in deze Eredivisie. ,,Het is toch een knotsgekke competitie”, stelt Cillessen onomwonden vast. ,,Iedereen verliest punten en ik denk dat als wij constant blijven, dat wij de lachende vierde, of vijfde zijn. We moeten blijven winnen. Iedereen staat zo dicht op elkaar, waardoor bij een gelijkspel tegen een concurrent een ander weer dichterbij komt. De komende weken zullen spannend worden met twee keer Salzburg, Heerenveen, AZ thuis en Feyenoord uit. Tussendoor is nog een interland en ik hoop dat ik mij daar ook weer mag melden.”

Ajax - sc Heerenveen begint zondagmiddag om 16:30 uur in de Amsterdam ArenA.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst