Menu
Cillessen wil foutjes uit spel verbannen

Cillessen wil foutjes uit spel verbannen

In lijn met het team is Jasper Cillissen dit seizoen nog niet tot volle wasdom gekomen, maar de doelman van Ajax is overtuigd dat er betere tijden gaan aanbreken. ,,Die schoonheidsfoutjes moeten eruit.”

Een voorzichtig zonnetje kietelt de voelsprieten op de Toekomst. Genoegzaam kijkt Jasper Cillessen om zich heen. Zo slecht is het leven van een voetballer van Ajax nog niet. ,,Ik voel me goed, heb na de griep van vorige week nergens last meer van. Ik heb lekker getraind en sta momenteel heerlijk in het zonnetje. Wat wil je nog meer.”

Die laatste opmerking biedt munitie voor sceptici. Als gevolg van het mindere spel nam de laatste weken de kritiek op Ajax toe, maar Cillessen had er geen boodschap aan. ,,Natuurlijk wisten wij ook dat het niet goed ging, maar het werd schromelijk overdreven. Er werd sensatie van gemaakt. Opeens was alles heel slecht en konden wij er helemaal niets meer van. Ik moest er wel om lachen.”

Aan de zege in Deventer bij Go Ahead hield Cillessen een prima gevoel over. ,,We hebben bij vlagen heel goed gevoetbald, op een lastig veld. Ook gaven we relatief weinig weg. Het spel is stijgende, hoewel het natuurlijk nog beter moet, maar daarmee gaan we zondag weer aan de slag. Daar zijn we al mee bezig, maar we willen het ook aan het grote publiek laten zien.”

Na de overwinning in Deventer ging het vooral over Go Ahead-doelman Mickey van der Hart. De huurling van Ajax ging bij de winnende goal (de 1-2) enorm in de fout. Cillessen had met Van der Hart te doen. ,,Het was heel dubbel. We hebben door dat moment gewonnen en daar mogen we heel blij mee zijn, maar voor hem is het verschrikkelijk, vooral omdat het de winnende was. Gebeurt het bij een 2-0 voorsprong, dan is het minder erg. Na de wedstrijd heb ik hem niet gesproken. Dat heeft weinig zin. Wat kun je zeggen?”

Zelf is Cillessen is vooralsnog bespaard gebleven van een keepersfout van dien aard. ,,Gelukkig maar. Laten we hopen dat het zo blijft.”

Toch is Cillessen niet tevreden over zijn inbreng dit seizoen. Een resoluut nee volgt op de vraag of hij tevreden is over zijn prestaties. ,,Ik heb wat slordige momenten gehad”, vertelt hij. ,,Tegen Barcelona bijvoorbeeld, dat waren fouten. Ik heb mijzelf doelen gesteld en daar passen die schoonheidsfoutjes niet in. Ik werk er hard aan. Na de winterstop heb ik op zich een goede periode. Laten we hopen dat de tweede seizoenshelft beter wordt dan de eerste.”

Cillessen kreeg de afgelopen weken op de trainingsveld veelvuldig te maken met een nieuwkomer. Door de blessure van Diederik Boer fungeert Andre Onana momenteel als tweede doelman. De komst van de Kameroener is voor Cillessen in meerdere opzichten een verrijking. ,,Ik ben blij met hem”, zegt de Gelderlander, hoewel de communicatie nog te wensen overlaat. ,,Taaltechnisch is het lastig. Hij spreekt fatsoenlijk Frans en Spaans, maar dat zijn net de talen die ik niet spreek. Andre volgt momenteel Engelse les. Het is nu met handen en voeten praten, maar we begrijpen elkaar.”

Cillessen hoopt dat Ajax’ opwaartse spiraal zondag wordt doorgetrokken tegen Twente. ,,Het is voor ons gunstig dat ze een mindere periode hebben. Maar ze hebben de afgelopen twee wedstrijden verloren en dat geeft ook revanchegevoelens. We moeten gewoon ons eigen spel spelen.”

Winst is geboden om (enigszins) in het spoor van PSV te blijven. Ondanks dat de achterstand inmiddels vijftien punten bedraagt (met een wedstrijd minder) heeft Cillessen titelprolongatie nog niet uit zijn hoofd gezet. ,,We moeten zorgen dat we al onze wedstrijden winnen. Dan worden we sowieso tweede. En wie weet zit er nog meer in het vat. Natuurlijk zijn twaalf verliespunten veel en is de kans niet groot, maar PSV heeft nog een lastig programma. We moeten proberen druk op ze te houden.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst