Menu
Cillessen wil Van der Sar achterna

Cillessen wil Van der Sar achterna

Sinds Jasper Cillessen eerste doelman van Ajax is, vertoont de loopbaan van de Ajacied een fraai stijgende lijn. De 25-jarige Groesbeker verlengde dinsdag zijn Ajax-contract tot en met 30 juni 2018. De landskampioen lijkt daarmee de komende jaren verzekerd van de diensten van de stabiele en betrouwbare sluitpost.

Ajax bereikte augustus 2011 met Cillessens toenmalige club NEC een overeenkomst over de transfer van de talentvolle keeper. Drie dagen na het akkoord tekende Cillessen - op zijn 22ste - een contract in de ArenA met een looptijd van vijf seizoenen, tot en met 30 juni 2016. Uit de duur van het contract sprak een groot vertrouwen voor de toekomst.

Het rugnummer 22 dat de Groesbeker op 30 augustus 2011 trots toonde, is nog altijd ‘eigendom’ van Cillessen. ,,Ik ben geboren op de 22ste, ik heb vorig jaar bij NEC mijn debuut gemaakt met nummer 22 en toen ik bij het Nederlands team zat, had ik ook nummer 22. Bovendien ben ik 22 jaar’’, lichtte de kersverse Ajacied de keuze voor het nummer toe. Zo maakte Cillessen binnen een jaar de stap zijn van debuut bij NEC naar een transfer naar Ajax. De doelman bond de strijd aan met toenmalig eerste doelman Kenneth Vermeer. Anderhalve maand na zijn entree in de ArenA had Cillessen zowel in de Eredivisie als in het KNVB Bekertoernooi zijn debuut gemaakt.

Op het rugnummer na ziet de wereld van Cillessen er in december 2014 totaal anders uit. Afgelopen seizoen (2013 – 2014) besliste de Gelderlander de concurrentiestrijd met Kenneth Vermeer definitief in zijn voordeel. Anderhalf jaar na zijn start bij Ajax debuteerde Cillessen in het Nederlands elftal. Op het afgelopen WK in Brazilië ontwikkelde de Ajacied zich bij Oranje tot eerste keuze onder de lat. Met zijn keeperskunsten leverde Cillessen een belangrijke bijdrage aan de bronzen medaille die Oranje verrassend veroverde in Brazilië.

Cillessen verlengde dinsdag zijn Ajax-contract tot en met 30 juni 2018. Cillessen verlengde dinsdag zijn Ajax-contract tot en met 30 juni 2018.

Cillessen kan fraaie cijfers overleggen. Sinds zijn debuut als ‘bekerkeeper’, op 21 september 2011 in het KNVB Bekerduel met Noordwijk (1-3) verdedigde de Groesbeker inmiddels 69 keer het Ajax-doel. In dienst van het Nederlands elftal verzamelde Cillessen 20 caps, allen als basisspeler en als Ajacied. Met 16 tegendoelpunten toont de Ajacied zich ook voor Oranje een stabiele en betrouwbare sluitpost. Voor nu én in de toekomst.

,,Uiteindelijk wil je de opvolger van Edwin van der Sar worden’’, verwoordt Frank de Boer een ambitie die ook bij Cillessen leeft. ,,Jasper mag zich wekelijks blijven bewijzen. Nu begint zijn carrière pas echt. Het gaat om de gretigheid die hij moet houden als eerste keeper. En om stabiliteit. Als Jasper zich zo doorontwikkelt blijft hij een stabiele factor voor zowel Ajax als Oranje. Hij is een echte winnaar, met een uitstekende mentaliteit.’’

,,Het doel blijft de komende jaren het landskampioenschap’’, vervolgt Cillessen zelf. ,,Daarbij is ook overwinteren in de Champions League een voorname doelstelling.’’ De Ajacied heeft ook persoonlijk duidelijke doelen voor ogen. ,,Sportief wil ik kijken waar mijn top ligt.’’ Met een knipoog: ,,En natuurlijk vind ik het niet erg om in de buurt te komen van Edwin van der Sar. Hij was en blijft als doelman een grootheid. Als ik zijn carrière kan benaderen, mag ik tevreden zijn. Het is een mooi doel.’’

Jasper Cillessen:
Debuut: 21 september 2011 Noordwijk – Ajax 1-3 (KNVB Beker)
Eredivisiedebuut: 15 oktober 2011 Ajax – AZ 2-2
Totaal aantal wedstrijden in Ajax 1: 69

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Cillessen verlengt contract