Menu
Cillessen: 'Zelfde focus, andere arbeid'

Cillessen: 'Zelfde focus, andere arbeid'

Hij heeft er even op moeten wachten. Maar nu Jasper Cillessen eenmaal eerste doelman van Ajax is, wordt zijn geduld dubbel en dwars beloond. De wedstrijden in de Eredivisie, UEFA Champions League volgen elkaar in hoog tempo op. Ook in Oranje heeft hij inmiddels naam gemaakt. Zaterdagavond wacht de topper tegen FC Twente. ‘We willen kampioen worden, dus we moeten daar gewoon winnen’.

De scene speelde zich dinsdagochtend aan de ontbijttafel in een van de meest luxe hotels van Istanbul af. Op de ochtend van Turkije - Nederland kreeg Jasper Cillessen van bondscoach Louis van Gaal te horen dat hij diezelfde avond het doel van Nederlands elftal zou verdedigen. Die mededeling kwam voor de 24-jarige Ajax-goalie vrij onverwachts aangezien de ernst van de blessure van beoogd Oranje-keeper Michel Vorm die ochtend pas duidelijk werd. ,,Ik heb natuurlijk wel vaker ad hoc moeten invallen, maar dit keer was het wel heel bijzonder. Gelukkig had ik nog zo’n elf uur de tijd om me volledig op de wedstrijd te focussen.”

Net als tijdens zijn invalbeurt tegen Indonesië hield Cillessen ook tijdens zijn tweede interland de nul. Dat betekent dat de keeper van Ajax na 135 minuten in Oranje nog steeds een ‘clean sheet’ koestert. Bovendien staat hij na twee interlands inmiddels in een rijtje met onder anderen Marciano Vink en Ferdi Vierklau. ,,Ik hoop dat ik in de toekomst nog meer interlands mag gaan spelen”, klinkt het even bescheiden als ambitieus uit de mond van Cillessen. Hij heeft in ieder geval een mooi doel voor ogen. ,,Er is één Groesbeker die meer caps in Oranje heeft. Ik zie het dan ook als mooie uitdaging om de 31 interlands van Jan Peters te evenaren.”

Jasper Cillessen hield ook in zijn tweede interland de nul. Jasper Cillessen hield ook in zijn tweede interland de nul.

Sinds hij eind september tot eerste keeper van Ajax promoveerde heeft hij weinig verschillen met de periode ervoor gemerkt. Als bankzitter achter Kenneth Vermeer kende hij immers min of meer dezelfde voorbereiding op een wedstrijd. Juist omdat hij er ieder moment moest kunnen staan in geval van nood. ,,Het is de afgelopen weken alleen wat drukker in mijn hoofd geweest dan normaal. Dat komt vooral omdat ik nu echt van wedstrijd tot wedstrijd leef. Als reservekeeper doe je dat ook, maar na het eerste fluitsignaal heb je toch een andere rol dan degene die onder de lat staat. De focus is hetzelfde, alleen de arbeid is nu anders.”

Terug naar het Şükrü Saracoğlustadion. Halverwege de tweede helft van Turkije - Nederland vierde hij op uitbundige wijze een knappe redding. ,,Het was een vrij lastige bal, die ook nog eens van richting werd veranderd. Ik moest dus echt helemaal gestrekt naar de hoek om een doelpunt te voorkomen. Het voelde voor mij als mijn eerste echte redding in Oranje. Dat moment zal me altijd wel bijblijven.” Datzelfde geldt voor de bijzonder sfeer in het stadion. ,,Het was een gekkenhuis. Tijdens de warming-up lieten de Turken zich in de positieve zin al enorm horen. De sfeer was geen moment vijandig. Dat bleek ook wel toen ze ons na afloop een daverend applaus gaven. Dat zegt iets over de voetbalbeleving van de Turkse fans daar. Het was een fantastische ervaring.”

Het goede gevoel van Istanbul neemt Cillessen de komende dagen graag mee naar Enschede en Glasgow. In de duels met FC Twente (vanavond) en Celtic (dinsdag) kan Ajax zowel in de Eredivisie als in de Champions League belangrijke punten vergaren. Cillessen: ,,We willen kampioen worden, dus we moeten gewoon van Twente winnen. Het zal niet gemakkelijk worden, want ze hebben een prima ploeg. We moeten zoals altijd van onszelf uitgaan. We weten wat we kunnen.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Pro Shots