Menu
Circus Mourinho draait op volle toeren

Circus Mourinho draait op volle toeren

José Mourinho staat altijd en overal in het middelpunt van de belangstelling. Zo ook in de Amsterdam ArenA. Maandagavond schoof de Portugese trainer van Real Madrid aan voor de persconferentie in aanloop naar het Champions League-duel Ajax - Real Madrid. Het leverde 22 enerverende minuten met The Special One op.

Als Mourinho (47) even voor 19:00 uur de overvolle perskamer van de Amsterdam ArenA binnenstapt, begint het mediacircus rond de Portugees te draaien. Ruim een uur nadat hij met de selectie van Real Madrid op Schiphol is aangekomen, wordt de grote kleine man omringd door begeleiders van de club, fotografen en cameramensen. Op het moment dat hij eenmaal het podium betreedt is de rolverdeling duidelijk: Mourinho spreekt en bepaalt wat er gebeurt.

Op het moment dat het protocol van vragenstellen is doorgenomen, stellen liefst vijftien camera’s scherp op Mourinho. In zijn smetteloos witte trainingsjack somt hij de opdracht van zijn team op. Aan de vooravond van zijn 75e duel in de Champions League zegt Mourinho: ,,We willen winnen, want we willen eerste in de poule worden. Als we dinsdagavond niet winnen, zal dat aan een Ajax in topvorm liggen”, klinkt het in vloeiend Spaans. Real Madrid heeft overigens al een punt genoeg om groepswinnaar te worden.

Mourinho betreedt de overvolle perskamer van de Amsterdam ArenA. Mourinho betreedt de overvolle perskamer van de Amsterdam ArenA.

Buiten het geblesseerde trio Ricardo Carvalho, Gonzalo Higuaín en Sami Khedira kan Mourinho over zijn gehele sterrenensemble beschikken. Hij is niet van plan om met het oog op FC Barcelona - Real Madrid (volgende week maandag, red.) veel te gaan wijzigen tegen Ajax. ,,Ik ga weinig aan de opstelling veranderen. We bouwen aan een elftal en daarvoor is stabiliteit nodig. Ook in de opstelling.”

De interesse in de woorden van Mourinho is groot. Spaanse en Nederlandse journalisten notuleren en registreren de woorden van de trainer met de bijnaam The Special One. Ook wereldkampioen Xabi Alonso is aandachtig toeschouwer. De show van Mourinho boeit. Dan weer reageert hij gevat als een Spaanse journalist het bijten van Suarez vergelijkt met de mogelijkheid tot figuurlijk bijten van Ajax tegen Real Madrid. ,,Voor Ajax staat er tegen ons veel op het spel. Ze moeten winnen om uitzicht op de volgende ronde van de Champions League te houden. Metaforisch gezien zouden ze ons dus kunnen bijten.” Dan weer antwoordt hij met humor op de vraag hoe hij de afgelopen twee weken ervaren heeft tijdens zijn schorsing door de Spaanse bond (hij ging onlangs verbaal in de slag met de scheidsrechter tijdens het bekerduel tegen Murcia, red.). ,,Ik heb twaalf dagen niet met de pers gesproken. Dat waren de beste twaalf dagen van mijn leven. Ik heb lekker rustig kunnen werken.”

Met Barça - Real voor de deur worden veel vragen in de richting van ‘El Clásico’ gestuurd. Beide grootmachten verkeren in blakende vorm (Real Madrid won afgelopen zaterdag met 5-1 van Athletic Bilbao en Barcelona versloeg Almeria met 8-0) en zullen begin volgende week even het middelpunt van de voetbalwereld zijn. Mourinho en zijn perschef houden echter de regie. Ajax en de Champions League zijn onderwerp van gesprek. En dus praat Mourinho in termen van ‘trots’ en ‘genieten’. Exact 22 minuten na zijn entree staat hij plots op. Terwijl de vertaler de Spaanse woorden nog in het Nederlands vertaalt, houdt de Portugees het voor gezien. Hij schudt de tolk de hand, schenkt zichzelf een glas water in en loopt de persruimte uit. De beurt is aan Xabi Alonso (58 CL-duels, 67 optreden Europa League). Ruim baan voor de wereldkampioen. Al blijft de schaduw van Mourinho nog even zichtbaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax - Real Madrid betekent voor Mourinho zijn 75e duel als coach in de Champions League. Ajax - Real Madrid betekent voor Mourinho zijn 75e duel als coach in de Champions League.
Er was bijzonder veel belangstelling van de pers voor Mourinho. Er was bijzonder veel belangstelling van de pers voor Mourinho.
Na Mourinho schoof Xabi Alonso aan. Na Mourinho schoof Xabi Alonso aan.
Mourinho verlaat de ArenA. Dinsdagavond keert hij er terug met Real Madrid. Mourinho verlaat de ArenA. Dinsdagavond keert hij er terug met Real Madrid.