Menu
'City-fan loopt nu met borst vooruit'

'City-fan loopt nu met borst vooruit'

Ajax speelt woensdagavond de tweede thuiswedstrijd in de UEFA Champions League. Tegenstander is Manchester City en iemand die beide clubs van nabij kent is Alfons Groenendijk (48). Hij speelde in het verleden zowel in Amsterdam als Manchester. De Leidenaar kijkt uit naar een interessante ontmoeting. ,,Het wordt een flinke kluif voor Ajax, maar het is wel leuk om te zien waar je dan als Ajax staat”, vindt de oud-Ajacied.

Alfons Groenendijk was in verschillende periodes werkzaam bij Ajax. In de jaren tachtig als speler was hij als speler aan de club verbonden en in dit millennium als assistent-trainer. Zo stond hij onder anderen Henk ten Cate, Adrie Koster en John van den Brom terzijde bij Ajax. ,,Voor mij is dit een heel bijzonder Champions League-poule. Bij zowel Manchester City als Ajax heb ik een verleden. Ajax is altijd Europese top geweest en is nu hopelijk weer op de weg terug. City daarentegen stond altijd in schaduw van United en is juist nu op weg de Europese top te bereiken.”

De verschillen in visie tussen beide clubs zijn levensgroot weet Groenendijk: ,,Ajax probeert het weer met eigen jeugd. Het budget is veel minder dan bij City. The Citizens hebben dankzij de rijke investeerders heel veel te besteden. Het is een bij elkaar gekocht team. Toen ik er nog voetbalde was het al een grote club, maar nu is het allemaal nog veel groter.”

Het vele geld betaalde zich afgelopen seizoen letterlijk uit. ,,Ze zijn nu kampioen geworden en hebben de FA Cup gewonnen. Eindelijk", aldus de man die in het seizoen 1993-1994 negen duels in Premier League speelde. ,,De frustratie zat zo diep bij City en zijn supporters, omdat het altijd maar United was die prijzen won. Dat willen zij nu ook. City wil nu proberen voor het eerst in het bestaan de Champions League te winnen. De wedstrijden tegen City worden een flinke kluif voor Ajax, maar het is wel leuk om te zien waar je dan als Ajax staat. Ik ben wel benieuwd."

Groenendijk: ,,De wedstrijden tegen City worden een flinke kluif voor Ajax, maar het is wel leuk om te zien waar je dan als Ajax staat." Groenendijk: ,,De wedstrijden tegen City worden een flinke kluif voor Ajax, maar het is wel leuk om te zien waar je dan als Ajax staat."

Groenendijk ziet lichtpunten voor Ajax. ,,Het is toch altijd zo dat Nederlandse ploegen goed kunnen voetballen tegen Engelse clubs. Je krijgt ruimte tussen de linies. Ze spelen achterin vaak met vier mensen op lijn. Ik denk dat als Ajax in staat is om ertussen te spelen, dat ze kansen krijgen. Ajax moet zijn eigen spel spelen en een eigen gezicht laten zien. Als ze dat doen, dan kunnen ze tegen iedereen spelen. Ook tegen City en dan ga je kansen krijgen.”

De club is niet meer te vergelijken met de tijd dat Groenendijk bij City speelde. ,,Toen was het een middenmoter. Het was wel een grote club met veel aanhang - en dan vooral in stad zelf. Fans van United komen uit heel Engeland, Schotland en Ierland, eigenlijk overal vandaan. City is meer de club van de stad. Je merkt in Manchester dat de rivaliteit groot is. De frustratie bij de City-supporters zat jarenlang heel diep. Nu lopen ze weer met de borst vooruit. Het zal de fans een zorg zijn dat er geen Engelsen spelen. Als je eenmaal van City bent, ben je van de stad.”

Dat heeft Groenendijk aan den lijve ondervonden. Na het seizoen 1992-1993 vertrok hij bij Ajax. ,,Ik kon naar verschillende Engelse clubs en het werd uiteindelijk Manchester City. Dat was toen al een mooie club om voor te spelen en financieel was het ook een goede stap. Ik ben destijds goed opgevangen door de spelers en de fans. Ik lag wel goed bij ze. Maar het was als speler niet de meest geweldige tijd voor mij, ik heb nog een operatie gehad en het zat mij niet echt mee. Ik kijk er echter wel met veel plezier op terug. In Engeland is toch meer beleving dan in Nederland en dat was bijzonder om eens mee te maken. Engeland is een buitengewoon fijn land om te wonen met vriendelijke mensen. Ik lag ook goed bij de supporters. Je bent van het volk en als speler van zo’n club word je op handen gedragen. Ik werd overal met egards behandeld.”

Wat vindt Groenendijk van het City van nu? ,,Het is wel vreemd. Er zijn erg veel buitenlanders, heel veel topspelers. Het is een team dat wel wat kan. Als je United en Chelsea onder je houdt, zegt dat wel iets. Ik verwacht dat ze dit seizoen ver zullen komen in de Champions League."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst