Menu
Clinic Ajax StreetWise valt in de smaak

Clinic Ajax StreetWise valt in de smaak

De eerste clinic van Ajax StreetWise is woensdag een groot succes geworden. Op het Sumatraplantsoen in Amsterdam-Oost gaven de spelers en trainers van Ajax een voetbalclinic aan de Amsterdamse jeugd.

Het enthousiasme is groot als de spelers per fiets op het Sumatraplantsoen arriveren. Nederlandser kan haast niet: voetballers de wijk in en dat op een oer-Hollands vervoersmiddel. Het past goed in de filosofie van Ajax StreetWise dat ‘samen leren, samen voetballen’ uitdraagt. Het project van de Ajax Foundation is al een aantal weken op verschillende basisscholen in Amsterdam aan de gang. Ook de clinics vormen een belangrijk onderdeel van het StreetWise-project dat door hoofdsponsor AEGON mogelijk is gemaakt.

Vele kinderen zijn deze woensdagmiddag naar het Sumatraplantsoen in Amsterdam-Oost gekomen. Rondom het Cruyff Court Ajax veld is van alles en nog wat te doen. Overal staan de bal en Ajax centraal. Zo voetbalt Mounir El Hamdaoui met de plaatselijke jeugd en probeert Frank de Boer de bal door een gat te schieten. De jeugd houdt de tips en aanwijzingen van de Ajacieden goed in de gaten, omgekeerd hebben de jeugdscouts van Ajax de grootste talentjes in de smiezen. Voor de allerbeste voetballertjes wacht immers een mooie beloning: een plek in de grote finale met teams uit de verschillende stadsdelen op 11 mei. De winnaars daarvan kunnen zelfs een stage bij Ajax verdienen. ,,Doe je best, want ook Vurnon Anita is op straat ontdekt!”, zo moedigt de speaker de kinderen aan. Die oproep is niet aan dovemansoren besteed, want het enthousiasme druipt er vanaf bij de kids.

Mounir El Hamdaoui was populair op het Sumatraplantsoen. Mounir El Hamdaoui was populair op het Sumatraplantsoen.

Rasmus Lindgren ziet de vreugde op het volle plein met plezier aan. ,,Dit is echt typisch Nederlands”, zegt de Zweedse middenvelder van Ajax. ,,In Zweden wordt er nauwelijks buiten op straat gevoetbald. Hier in Nederland doen ze haast niet anders. Je ziet dat bijna alle kinderen van voetbal houden. En van Ajax natuurlijk. Dat merkte ik laatst al toen ik met Jan Vertonghen voor Ajax StreetWise op basisschool De Nautilus was. Ajax leeft overal.”

Terwijl de deelnemers onder het genot van een bekertje StreetWise-limonade bijkomen, zingt Joop Leeuwendaal de Ajax Marsch. Het overbekende Ajax-lied dat bij iedere thuiswedstrijd in de Amsterdam ArenA wordt gedraaid blijkt ook in stadsdeel Zeeburg een hit. Op de vraag of de zanger een beetje goed bij stem antwoordt hij geruststellend: ,,Ik ben een tikkeltje verkouden, maar dat is juist mooi. Een beetje Joe Cocker.”

Naast een van de clinic-veldjes staan Arbaaz (12) en Guilliano (11) te glimmen van trots. ,,Kijk eens”, zegt de oudste van de twee terwijl hij naar zijn bandje wijst. ,,Wij mogen straks meedoen met de finale om in het stadsdeelteam te komen. Hopelijk gaat het lukken.” De twee klasgenoten zijn deze woensdag snel van basisschool De Tamboerijn gekomen om op hun vrije middag niets van Ajax StreetWise te hoeven missen. ,,Een paar weken geleden zijn Christian Eriksen en Florian Jozefzoon al bij ons op school geweest. Maar dit is natuurlijk helemaal gaaf. Zoveel grote spelers die hier met ons willen voetballen. Dat maak je niet vaak mee.”

Nieuwsgierig naar de andere activiteiten van Ajax StreetWise? Kijk dan op ajaxstreetwise.hyves.nl!

Donderdag zie je op Ajax TV een uitgebreide reportage van de clinic op het Sumatraplantsoen

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation, ondersteund door hoofdsponsor AEGON. De Ajax Foundation heeft als doel een bijdrage te leveren aan maatschappelijke onderwerpen als sociale integratie, educatie, sport en gezondheid. Met Ajax StreetWise wordt hier invulling aan gegeven door kinderen samen te laten leren en samen te laten voetballen.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Naar de website van Ajax StreetWise

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation. Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation.
De Ajacieden kwamen op de fiets aan. De Ajacieden kwamen op de fiets aan.
Vanaf de fiets werd de eerste high fives uitgedeeld. Vanaf de fiets werd de eerste high fives uitgedeeld.
Drukte bij de inschrijfbalie voor de clinics. Drukte bij de inschrijfbalie voor de clinics.
Wie krijgt er een hesje? Wie krijgt er een hesje?
Tijd om te voetballen! Tijd om te voetballen!
Het Sumatraplantsoen was fraai versierd vanwege Ajax StreetWise. Het Sumatraplantsoen was fraai versierd vanwege Ajax StreetWise.
Ook Vurnon Anita is door Ajax ooit op straat ontdekt. Ook Vurnon Anita is door Ajax ooit op straat ontdekt.
Mounir El Hamdaoui voetbalt met de jeugd op het Sumatraplantsoen. Mounir El Hamdaoui voetbalt met de jeugd op het Sumatraplantsoen.
De kinderen had veel plezier bij de clinic van Ajax StreetWise. De kinderen had veel plezier bij de clinic van Ajax StreetWise.
Wie mogen er 11 mei naar de grote finale? Wie mogen er 11 mei naar de grote finale?