Menu
CL-trofee blinkt in Amsterdam Museum

CL-trofee blinkt in Amsterdam Museum

Ajax-supporters en andere voetballiefhebbers kunnen deze week de ‘cup met de grote oren’ in het Amsterdam Museum bewonderen. De meest prestigieuze clubprijs is tijdens de herfstvakantie onderdeel van de tentoonstelling ‘Voetbal Halleluja’. Daarnaast zijn er nog meer relikwieën te zien zoals de aanvoerdersband van Danny Blind, de Gouden Schoen van Marco van Basten en de Gouden Bal van Johan Cruijff.

Wie de ruimte van de tentoonstelling betreedt, wordt onmiddellijk meegezogen door de
aantrekkingskracht waarover succesvolle Ajacieden als Blind, Van Basten en Cruijff jaren later nog beschikken. Aan de tentoongestelde aanvoerdersband van de voormalige captain, die in 1995 de Champions League omhoog tilde, zit een verhaal blijkt uit de bijbehorende tekst. Daarin is te lezen dat voormalig materiaalman van Ajax, wijlen Sjakie Wolfs, altijd even op de band spuugde voordat hij om de arm van Blind ging.

Behalve de aanvoerdersband, Gouden Schoen en Gouden Bal van het trio is er nog veel meer te zien. Wat bijvoorbeeld meteen in het oog springt is de kapel die is ingericht ter ere van Diego Armando Maradona. Maar ook het stukje haar van Urby Emanuelson, het gescheurde shirt van Cristian Chivu en het vaandel uit 1925 hebben hun eigen verhaal. Tevens dragen de fraaie videobeelden van weleer, die door de hele tentoonstelling zichtbaar zijn, bij aan een unieke wandeling door de geschiedenis van onder meer Ajax.

De Gouden Bal van Johan Cruijff staat ook tentoongesteld in het Amsterdam Museum. De Gouden Bal van Johan Cruijff staat ook tentoongesteld in het Amsterdam Museum.

Het klapstuk wordt echter bewaard voor het laatst. Aan het eind van de route door het museum doemt namelijk ineens de Champions League Cup op. ,,Ik was daarbij”, doelt bezoeker Bob uit Ouderkerk aan de Amstel op de finale die in 1995 met 1-0 werd gewonnen van AC Milan door een late treffer van Patrick Kluivert. ,,Ik vloog destijds naar Wenen met mijn vader en een paar collega’s. Dat was heel bijzonder om mee te maken.”

Ook de familie Van Gelderen uit de Zaanstreek, bestaande uit oma Nel, moeder Carla en zoon Kasao (7 jaar) bekijkt de CL-trofee vol bewondering. Ze zijn speciaal deze week naar het Amsterdam Museum gekomen omdat de cup alleen deze week te bewonderen is. ,,Hoewel ikzelf eigenlijk niet zo veel om Ajax geef”, bekent de in Amsterdam woonachtige Carla. ,,Mijn zoontje wel, die vindt het hartstikke leuk. Het grappige is dat hij bij s.v. De Meer voetbalt, de oude club van Louis van Gaal.” En laat dat nu net de coach zijn die Ajax in 1995 naar grote hoogte stuwde, hetgeen resulteerde in de beker waar zij naar kijken.

Receptioniste Marjan, al meer dan 25 jaar in dienst van het Amsterdam Museum, laat desgevraagd wat algemene informatie los over het museum. ,,De meeste toeristen die ons museum bezoeken, komen uit Amerika, gevolgd door Engeland, Frankrijk, Italië en China. Bovendien zijn de Russen in opkomst”. Verder komen hier dagelijks zo’n vijftienhonderd tot drieduizend mensen over de vloer,
al hangt het af van de tentoonstelling.”

Een bezoekje aan Voetbal Halleluja! is dus meer dan de moeite waard. Er is in de tentoonstelling verder uitgebreid aandacht voor de band die fans ervaren met hun club. Daarnaast wordt ook ingegaan op de rol die voetbalclubs spelen bij de identiteit van een stad en haar bewoners. Zo besteedt het Amsterdam Museum onder meer ruime aandacht aan de verbondenheid van Ajax met Amsterdam.

Voetbal Halleluja! is tot 4 januari 2015 geopend. Let op: De Champions League Cup is alleen tijdens de herfstvakantie te bewonderen. Kinderen van 5 t/m 18 jaar betalen 5 euro voor de tentoonstelling, volwassenen 11 euro. Voor kinderen tot en met 4 jaar is de toegang gratis.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ajax heeft de CL-beker voor het eerst uitgeleend. De cup staat tot en met zondag 19 oktober in het Amsterdam Museum. Ajax heeft de CL-beker voor het eerst uitgeleend. De cup staat tot en met zondag 19 oktober in het Amsterdam Museum.
Een bijzondere Ajax-banier met daarop de oprichtingsdatum 18 maart 1900. Een bijzondere Ajax-banier met daarop de oprichtingsdatum 18 maart 1900.
Een foto met de cup mag uiteraard niet ontbraken tijdens een bezoek aan de tentoonstelling. Een foto met de cup mag uiteraard niet ontbraken tijdens een bezoek aan de tentoonstelling.
De Chinese student Xinyang Xie verblijft dit jaar in Nederland voor zijn studie. De voetbalfan benutte de mogelijkheid om de CL-cup met eigen ogen te komen bewonderen. De Chinese student Xinyang Xie verblijft dit jaar in Nederland voor zijn studie. De voetbalfan benutte de mogelijkheid om de CL-cup met eigen ogen te komen bewonderen.
Het WK-shirt van Daley Blind hangt ook in het Amsterdam Museum. Het WK-shirt van Daley Blind hangt ook in het Amsterdam Museum.
Voetbal Halleluja is een reizende tentoonstelling door heel Europa. Voetbal Halleluja is een reizende tentoonstelling door heel Europa.