Menu

Club Brugge geen eenvoudige hindernis

De ene Ajax-Belg staat er niet om te springen, de andere twee vinden het wel prima, een Belgische club als tegenstander in de UEFA Champions League. Maar alledrie zijn ze het eens. Club Brugge is geen eenvoudige hindernis op weg naar de knock-outronde.

Club Brugge KV is pas sinds 31 jaar de naam voor deze oude voetbaldame. Opgericht in 1891 onder de noemer Brugsche Football Club, overgegaan in FC Brugeois en later Brugsche FC en toch weer FC Brugeois. Kortom, het bleef onrustig rond de naamgeving. Maar inmiddels kennen we de vereniging al weer jaren als Club Brugge.

Eind jaren zestig probeerde Club de macht in het Belgische voetbal te grijpen, maar slaagde daar nog niet in. Wel wonnen de Bruggenaren twee keer in drie jaar tijd de Belgische beker.

In 1973 was KV Club Brugge voor de tweede keer in het bestaan Belgisch beste. Ruud Geels maakte de overstap naar de Brugse ploeg, waar ook Rob Rensenbrink al eerder voor uit was gekomen. Die titel in 1973 waerd luid bejubeld, maar Club stond aan de rand van het faillissement. Gelukkig was burgemeester Michel van Maele bereid geld te pompen in de noodlijdende vereniging en Van Maele was Club trouw gebleven, lange tijd als voorzitter. Van Maele overleed in februari van dit jaar en is opgevolgd door Michel D’hooghe.

In de jaren zeventig trainde Ernst Happel lange tijd Club Brugge. De Oostenrijker bleef tot december 1978 en kon bij zijn afscheid een opvallende erelijst tonen: landstitels in 1976, 1977 en 1978; de Belgische Beker in 1977.

Twee keer haalde de formatie een Europese bekerfinale. Beide keren - in 1976 Europa Cup 3 en in 1978 Europa Cup I - verloor de ploeg van Liverpool. In 1976 bij Liverpool gaf Club een 0-2 voorsprong uit handen in vijf minuten tijd en werd het 3-2. Gevolgd door een 1-1 gelijkspel in Brugge. Twee jaar later ging de finale van de Europa Cup voor landskampioenen over een wedstrijd. Op Wembley. Ook nu bleven The Reds met de kleinste marge aan de goede kant van de score.

Er brak een nieuwe tijd aan bij Club Brugge en aan Spitz Kohn de taak om van het vreemdelingenlegioen een eenheid te smeden. Dat lukte niet en in het seizoen 1981-'82 waarin Club drie trainers versleet, handhaafde het zich op de laatste speeldag ternauwernood in de eerste klasse.

Na dat jaar ging het beter. George Kessler kwam en later in de tachtiger jaren speelde de ploeg onder leiding van Nederlander Henk Houwaert prachtige Europese wedstrijden, won in 1986 de beker en in 1988 de landstitel. De club had er dan ook wel 'het materiaal' voor. Jan Ceulemans, Marc Degryse, Jean-Pierre Papin en Frank Farina - de huidige bondscoach van Australië - stonden op de 'payroll'.

In de jaren negentig won Club Brugge het kampioenschap vier keer - de eerste al direct in 1990 onder supervisie van George Leekens - en werd het drie keer tweede.

Die tweede plek leek wel bij de Bruggenaren te horen, want ook in 2000, 2001 en 2002 legde de club het elke keer af.

Aan begin van die 21ste eeuw kreeg Brugge een fraai geschenk van de overheid: het Jan Breydelstadion. De Noor Trond Sollied nam het roer over en Club Brugge kon de weg naar succes inslaan.

Sollied kwam van AA Gent en trainde daarvoor veelvoudig Noors kampioen Rosenborg. Hij zweert bij het 4-3-3-systeem en speelt altijd met buitenspelers. Het bracht Club Brugge ook afgelopen seizoen de titel, met liefst acht punten meer dan Anderlecht.

De enige Nederlandse club die op Europees niveau tegen Club Brugge heeft gespeeld is FC Twente, dat in het seizoen 1988-'89 thuis 0-0 speelde tegen de Belgen en in Brugge met 4-1 verloren. De duels werden in de eerste ronde van de UEFA Cup gespeeld.

Ajax speelde vier keer vriendschappelijk tegen Club Brugge. De laatste keer in augustus 1997 tijdens Brugse Metten. Het werd 1-4. Drie jaar eerder speelden Ajax en Club nog gelijk (3-3). Ook in de jaren zeventig oefenden beide teams in de seizoensvoorbereiding tegen elkaar. Ook toen was er winst en remise.

Iconen van club zijn doelman Dany Verlinden, inmiddels 40 jaar en dit seizoen al spelend in 3 competitieduels en 1 Europese wedstrijd; Gert Verheyen, vanaf 1992 bij Club en nog altijd van onschatbare waarde. Inmiddels bijna 33 jaar (20 september); Oliver de Cock, vanaf z'n 12de bij Club, geboren in 1975. De belangrijkste speler lijkt de Peruaan Andrés Mendoza te zijn geworden. Hij werd ooit gekocht na het bekijken van een videoband.

De laatste Nederlander die bij Club Brugge speelde, was René Eykelkamp, die in het seizoen 1995/1996 bij de club vertrok. Voetballers die bij zowel Club als Ajax hebben gespeeld zijn: Ruud Geels, Walter Meeuws, Tjapko Tjeuben (Ajax 2) en Ronald Spelbos.

Resultaten UEFA Cup 2001/2002
Kwalificatieronde: IA 4-0, 6-1. 1ste: Olympiakos Nicosia 2-2, 7-1, 2de: CSCA KIEV 2-0, 5-0. 3de: Olympique Lyon 4-1 0-3. uitgeschakeld

Resultaten Champions League 2002/2003:
Groep H:
Barcelona - Club Brugge 3-2
Club Brugge - Lokomotiv Moskou 0-0
Galatasaray - Club Brugge 0-0
Club Brugge - Galatasaray 3-1
Club Brugge - Barcelona 0-1
Lokomotiv Moskou - Club Brugge 2-0

UEFA Cup 2002/2003

Stuttgart - Club Brugge 2-1
Club Brugge - Stuttgart 0-1


Voorronde UEFA Champions League 2003/2004:
Club Brugge - Borussia Dortmund 2-1
Borussia Dortmund - Club Brugge 2-1
Brugge wint na strafschoppen