Menu
Club van 100 groeit door

Club van 100 groeit door

Ajax’ Club van 100 is sinds de hervatting van het seizoen 2013 - 2014 (Ajax - PSV 1-0) compleet. De papieren dan wel digitale statistieken maakten de eerste seizoenshelft al melding van Daley Blind als 150ste lid van de eregalerij van meest clubtrouwe Ajacieden. Sinds zondag is de fotogalerij - zeg maar de tastbare uiting van Ajax’ Club van 100 - in de ArenA ook helemaal up-to-date.

Ajax’ eregalerij op Niveau 3 van de ArenA is een bezienswaardigheid op zich. Ingeklemd tussen de zalen Londen ’71 en Straatsburg ’88 is de zwarte wand, gevuld met portretten van alle Ajacieden die minstens 100 officiële Ajax-duels speelden, een eye-catcher. Boven de spelersportretten prijken alle Ajax-logo’s door-de-jaren-heen. De 150 portretten en logo's vertellen in even zoveel petit histoires gezamenlijk het boeiende verhaal over Ajax’ roemruchte clubhistorie. Van oer-Ajacied Joop Pelser tot en met Christian Eriksen. En van Sjaak Swart tot aan Frank de Boer. Alle tijdperken en (succes)periodes zijn vertegenwoordigd.

De Ajacieden staan sinds kort ook anders gerangschikt. Niet langer is het aantal gespeelde wedstrijden leidend voor de plek in de eregalerij in de ArenA. De Ajacieden staan nu chronologisch gerangschikt op debuutdatum. Voorheen trapte Mister Ajax Sjaak Swart af, linksboven in de uiterste hoek. Swarts 603 officiële duels in het Ajax-shirt blijven, misschien wel voor altijd, onaantastbaar. Dé rechtsbuiten uit Ajax’ succesvolle jaren zeventig heeft op zijn oude positie plaatsgemaakt voor Joop Pelser. De oervader van de Club van 100 debuteerde op 24 september 1911 in een uitwedstrijd tegen HFC (4-2-verlies). Theo Brokmann senior bereikte 99 duels na zijn debuutwedstrijd (op 19 oktober 1913) ook de gouden mijlpaal. De twee Ajacieden zijn de oudste leden van de Club van 100.

Richard Witschge, Dennis Bergkamp en Bryan Roy op hun eervolle posities in Ajax' Club van 100. Richard Witschge, Dennis Bergkamp en Bryan Roy op hun eervolle posities in Ajax' Club van 100.

Drie rijen lager op de wand heeft Swart zijn nieuwste stek. Dat is allerminst een degradatie. Mister Ajax blijft met zijn 603 optredens de onbetwiste koning van de Club van 100. Ook bij ‘Paco’ uiteraard een debuutvermelding: 16 september 1956, het bekerduel Ajax - Stormvogels (3-2-winst). Swart wordt geflankeerd door Guus van Ham en Bertus Hoogerman. Laatstgenoemde doelman was op exact dezelfde dag als Swart Ajax-debutant. Hoogerman en Swart als collega-debutanten; het duo vormt samen het antwoord op een potentiële Ajax-quizvraag.

Meer in het heden trekken de portretten van opvallend veel actuele beleidsbepalers voorbij. Hoofdtrainer Frank de Boer (debuut 21 september 1988) vertoeft in de buurt van de directeuren Edwin van der Sar en Marc Overmars. Assistent-trainer Dennis Bergkamp blijft De Boer voor op het foto-overzicht.

Met zijn meespelen in Ajax - Feyenoord bereikte dit seizoen ook Daley Blind de Club van 100. Op 18 augustus 2013 was bovendien sprake van een dubbele mijlpaal. Blind junior was die dag de 150ste Ajacied in de historie die erin slaagde de eervolle ‘Club’ te bereiken. Tot de eerdere toetreders onder meer ook vader Danny Blind. Na Swart en Wim Suurbier (509 officiële duels) voltooit Blind senior met 493 duels de top-drie van Ajacieden die het vaakst in actie kwamen. Voor Blind junior staat de teller na de zege op PSV inmiddels op 121 duels. Toby Alderweireld en Christian Eriksen bereikten weliswaar eerder Ajax’ Club van 100, maar omdat hun debuutdata dichter bij het heden liggen blijft Blind zijn voormalige ploeggenoten voor.

De eregalerij is sinds dit weekeinde compleet. Voorlopig althans. Met het spelen van nieuwe duels, het verstrijken van de seizoenen en het begroeten van nieuwe debutanten, dienen zich onherroepelijk nieuw te lauweren Ajacieden aan. Van de huidige lichting Ajacieden is Ricardo van Rhijn het dichtst bij een plek in de Club van 100. De verdediger speelde tegen de Eindhovenaren alweer zijn 88ste duel in de hoofdmacht. Wellicht schrijft Van Rhijn binnenkort alweer nieuwe historie.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De 150 Ajacieden die op dit moment de Club van 100 vormen zijn te bewonderen op Niveau 3 in het hoofdgebouw van de Amsterdam ArenA. De 150 Ajacieden die op dit moment de Club van 100 vormen zijn te bewonderen op Niveau 3 in het hoofdgebouw van de Amsterdam ArenA.