Menu

Clubgevoel gevat in glazuur

Op zaterdag 11 november huldigde voorzitter Michael van Praag op sportpark De Toekomst een aantal trouwe Ajax-leden. Met Piet Keizer, Sjaak Swart en Johan Cruijff was een belangrijk deel van de voorhoede van de gouden jaren zeventig aan de beurt, evenals hun toenmalige trainer Rinus Michels. Maar ook door Ajax zeer gewaardeerde clubmensen als Jan en Cor van Eijden ontvingen de welverdiende bordjes. 'Ze zijn niet om van te eten', verduidelijkte aan het begin van de middag de secretaris van de Bordjesclub, Willem Schoevaart.

Foto's: Louis van de Vuurst

De Bordjesclub bestaat vanaf 1946. Toentertijd vonden Frits de Bruyn, Jan de Boer en Tjerk de Munnik dat het tijd was trouwe leden te belonen voor hun jarenlange lidmaatschap. Vanaf dat moment ontvangt iemand die 25 jaar lid is van Ajax een fraai bordje. Na veertig jaar lidmaatschap wordt dat een Delfts blauw bord met vermelding van de naam, na vijftig jaar krijgt het Ajax-lid een gouden speldje. De 'diehards' krijgen bij het zestigjarige lidmaatschap een briljantje op de gouden speld. En na zeventig trouwe jaren? Woorden en materiële waardering schieten dan eigenlijk te kort.

Michael van Praag, zelf twaalf jaar lid, reikte de bordjes en speldjes uit, met Willem Schoevaart als souffleur constant aan zijn zijde. Eerst waren de 'jonkies' aan de beurt. Jan van Eijden, Piet keizer, Joop Leeuwendaal, Rinus Michels, Ab Waldeck, Hans Kok en Johan Cruijff waren allen 25 jaar lid. Cruijff, ook bij de viering van het 100-jarig bestaan van de vereniging afwezig, was er helaas niet om zijn bordje in ontvangst te nemen.

Hans Kok, na een vreselijk ongeluk als A-junior gekluisterd aan een rolstoel, nam zichtbaar trots zijn bord in ontvangst. Een mooie voetbaltoekomst werd de talentvolle aanvaller op ruwe wijze onthouden door een duik in te ondiep water. Van Praag roemde hem als 'een zeer sterke vent met veel doorzettingsvermogen, meer dan Ajax-waardig.' Negentien jaar lang werd op Voorland, als eerbetoon, het Hans Kok-jeugdtoernooi gespeeld.

Rinus Michels, actief als speler vanaf 1940 tot 1958 en verbonden aan Lucky Ajax vanaf 1992, noemt een onverwacht moment als mooiste herinnering: 'Persoonlijk vond ik het eerste kampioenschap dat ik als trainer behaalde het mooiste. Ajax sloeg vanaf toen, in 1966, de weg in naar het echte professionalisme.'

Frits Andriese, Bert Hordijk, Cor van Eijden, Adrie Blekkenhorst en Arnout Barentsen kregen een Delfts Blauw bord. Deze oer-Ajacieden blonken niet alleen uit op het voetbalveld. Zo was de heer Barentsen vaak zomers als cricketer actief op de velden voor het oude Ajax-stadion de Meer: 'In de zomer speelden Ajacieden vaak cricket en honkbal om in conditie te blijven.' Honkbal, cricket, basketbal en zelfs atletiek, deze sporten tonen aan dat Ajax tijden een lang een omni-vereniging is geweest. Sjaak Swart en Jan Ditmeijer waren zichtbaar trots op de gouden speld.

'Mister Ajax' Swart heeft een staat van dienst als voetballer waar geen speler meer aan kan tippen. Na zijn afscheid in 1973 is hij nog steeds de Ajacied die het langst onder contract stond. Van Praag: 'Ik herinner me dat ik in 1960 naar de kampioenswedstrijd in het Olympisch Stadion ging. Feyenoord kwam op voorsprong en ik rolde mijn spandoek weer op. Na de rust kon ik hem weer ophangen, want mede door de weergaloze acties van Swart kwam Ajax al snel op voorsprong. "Hup Ajax" stond op het doek.' Jan Ditmeijer, vertolker van het lied 'Droomland' tijdens de Musivue in de RAI en 'tenor belcanto', wordt door Van Praag gezien als 'iemand die cultuur bracht in de wereld van Ajax.'

André Kraan, liefst 27 jaar in verschillende functies bestuurslid, kreeg zijn gouden speld met briljantje. Voetballer, bestuurslid, lid van diverse commissies en landskampioen met de Ajax-honkbalploeg; terecht zei Van Praag dat 'André Kraan als geen ander de club van binnen en buiten kent.' Omdat Kraan het liefst op de reservebank zat bij verre uitwedstrijden van Ajax en later als bestuurslid in het buitenland altijd representatief aanwezig was, kwam van meneer Schoevaart de mooiste beschrijving: 'Wat betreft reizen met Ajax laat Kraan alle leden ver achter zich.'

Wat geef je iemand die al zeventig jaar lid is? Willem Schoevaart, secretaris van de Bordjesclub en archivaris van Ajax, mocht zelf kiezen en kreeg een Ajax-horloge. In 1930 lid geworden behaalde hij als voetballer van Ajax 2, 3, 4 en 5 zoals hij zelf zegt 'vele kampioenschappen'. Na een imposant aantal van 35 jaar als cricket-speler is hij momenteel nog steeds, als vrijwilliger, werkzaam hij de club. Van Praag: 'Schoevaart is de bewaarder van de clubhistorie. Zonder hem zou er geen archief hebben bestaan.'

De 82-jarige werkt nog dagelijks in de Arena. Aanstaande dinsdag gaat hij, samen met de voorzitter van de Bordjesclub de heer Neefjes en André Kraan, naar Rotterdam. Daar woont het oudste werkende lid van Ajax. De in 1906 geboren oud-voorzitter Jan Melchers is tachtig! jaar lid. Hij kon niet meer aanwezig zijn en krijgt zijn cadeau thuis overhandigd. Geen bord, geen speld en geen horloge, maar diep respect is de enige juiste waardering voor deze oer-Ajacied.