Menu
Clubloze Hersi koestert 'zijn' Klassieker

Clubloze Hersi koestert 'zijn' Klassieker

Youssouf Hersi traint sinds enkele weken met Jong Ajax mee. De 29-jarige middenvelder zit momenteel zonder club en hoopt via de beloften van Ajax weer in beeld te komen bij een nieuwe werkgever. De ex-Ajacied koestert zijn tijdelijke terugkeer in Amsterdam. Ook aan de Klassieker bewaart hij mooie herinneringen.

Henny de Regt moet eens even goed kijken als Youssouf Hersi hem de hand schudt. De coördinator jeugdscouting van Ajax laat zijn hersenen kraken en komt er uiteindelijk met een beetje hulp van Sjaak Swart wel uit. De man met nummer 61 op zijn trainingsoutfit is inderdaad toch echt Hersi. Een kleine elf jaar na zijn vertrek bij Ajax is de middenvelder momenteel weer even op de Toekomst te vinden. Vele jaren ouder en met een nieuwe haardracht, waardoor hij zich redelijk incognito over de Toekomst kan bewegen. ,,Het is net of ik nooit ben weggeweest. Dit voelt voor mij echt als thuiskomen. Zeker als ik hier al die bekende gezichten weer tegenkom. Die tien jaar die ik bij Ajax heb gespeeld hebben me echt gevormd.”

Via een telefoontje aan Jong Ajax-coach Gery Vink kreeg Hersi onlangs toestemming om tijdelijk met de beloften mee te trainen. Hun gezamenlijke verleden bij Vitesse en de Ajax-achtergrond van Hersi gaven snel de doorslag dat hij welkom was in Amsterdam. Bij Ajax werkt Hersi toe naar een rentree in het betaald voetbal. Nadat hij een klein jaar geleden als speler van De Graafschap aan zijn knie geblesseerd raakte speelde hij geen wedstrijd meer. ,,Ik ben inmiddels alweer een tijdje fit. Na mijn revalidatie bij de KNVB was ik er aan toe om weer met een groep samen te trainen. Bij Ajax heb ik daar nu alle kansen voor.”

Youssouf Hersi zit momenteel zonder club. Youssouf Hersi zit momenteel zonder club.

Na zijn vertrek bij Ajax in de zomer van 2001 speelde Hersi voor een reeks verschillende clubs. Via NAC Breda, NEC, sc Heerenveen, Vitesse, FC Twente en AEK Athene kwam hij vorig seizoen bij De Graafschap terecht. ,,Achteraf gezien was dat niet echt een goede keuze. Ik wilde speelminuten opdoen, maar door mijn knieblessure kwam daar uiteindelijk niet veel van terecht. Omdat trainer Darije Kalezic vertrouwen in me had besloot ik om vorig seizoen naar De Graafschap te gaan. Bij mijn volgende club wil ik echter wel een gerichte keuze voor mijn toekomst maken. Ik wil me verder ontwikkelen. Dat kan uiteraard bij een Nederlandse club, maar het liefst wil ik naar het buitenland.”

Tijdens zijn hele carrière heeft Hersi naar eigen zeggen profijt gehad van zijn opleidingsjaren bij Ajax. ,,Daardoor heb ik toch een bepaalde basis meegekregen. Dat is later bij al mijn andere clubs naar voren gekomen. Die tien jaar ervaring bij Ajax neem je altijd mee. Dat Ajax-stempel heeft voor mij alleen maar positieve bijwerkingen gehad”, aldus de speler die eind jaren negentig als een van de grootste talenten van Ajax gold. Het leverde hem onder meer de uitverkiezing Talent van de Toekomst op. Een titel die Davy Klaassen afgelopen seizoen in de wacht sleepte. De middenvelder is blij dat hij met zijn ervaring en achtergrond bij Ajax iets terug kan doen tijdens de trainingen. ,,Ik praat veel met jonge jongens als Jody Lukoki en Yener Arica. Het is mooi om iets van mijn ervaring op hen over te brengen. En omgekeerd leer ik ook van de jonge spelers. Ik denk deze weken vaak terug aan de tijd dat ik zelf zo jong was en bij Ajax op de drempel van het eerste elftal stond. Het is mooi om te zien dat zij nu dezelfde ontwikkeling doormaken als ik toen.”

Een van zijn hoogtepunten bij Ajax beleefde Hersi eind 2000 toen hij in De Kuip zijn debuut in de basis tegen Feyenoord maakte. Hersi veert van zijn stoel op en haalt het moment nog eens terug. ,,Vlak voor de wedstrijd hoorde ik in de kleedkamer dat ik zou spelen omdat Nikos Machlas ziek was. Co Adriaanse schoof Shota Arveladze door naar de spits waardoor er voor mij een plek op het middenveld vrij kwam. Toen keken Rafael van der Vaart en ik elkaar wel even aan. Het was een prachtig moment daar in De Kuip, ondanks dat we die wedstrijd verloren.” Hij zal er zondag ongetwijfeld aan terugdenken als Ajax het in Rotterdam tegen Feyenoord opneemt. ,,Ik proefde gisteren en vandaag al dat iedereen het bij de club over de wedstrijd tegen Feyenoord heeft. De Klassieker blijft iets speciaals. Daar is in al die jaren helemaal niets aan veranderd.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Hersi: ,,Ik praat veel met jonge jongens als Jody Lukoki." Hersi: ,,Ik praat veel met jonge jongens als Jody Lukoki."