Menu
CL-uitschakeling voelt als mokerslag

CL-uitschakeling voelt als mokerslag

Ajax is er woensdagavond niet in geslaagd om te overwinteren in de UEFA Champions League. Door de 0-3 thuisnederlaag tegen Real Madrid en de winst van Olympique Lyon in Zagreb (1-7) smolten de drie punten voorsprong op de Fransen als sneeuw voor de zon weg. Ajax gaat daardoor verder in de Europa League. In de eerste helft zag Ajax twee glaszuivere doelpunten afgekeurd.

Zo mooi als de zaken er vooraf voor stonden, zo vervelend liep de avond voor Ajax uiteindelijk af. De thuisnederlaag tegen Real Madrid en de haast surrealistisch grote uitzege van Olympique Lyon op Dinamo Zagreb (1-7) zorgde voor ongeloof en teleurstelling in de Amsterdam ArenA. Zes jaar na de laatste overwintering in de Champions League slaagde het team van Frank de Boer er niet in die prestatie te herhalen. ,,Dit komt aan als een mokerslag”, was dan ook het treffende commentaar van De Boer. ,,Dit scenario had je in je ergste dromen niet kunnen bedenken.”

Bij afwezigheid van de geblesseerde Toby Alderweireld vormde Daley Blind samen met aanvoerder Jan Vertonghen het centrale duo achterin. Ook rechtsback Gregory van der Wiel was hersteld van zijn liesklachten en keerde weer terug in de basis. Groepswinnaar Real Madrid had liefst zeven basisspelers thuisgelaten. Zo ontbraken onder anderen Iker Casillas, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos en Pepe in de ArenA. Drie dagen voor El Clásico kregen andere spelers de kans zich te laten zien. Toch was Madrid met namen als Karim Benzema, Kaká en Higuaín allesbehalve een B-ploeg.

De zesde en laatste groepswedstrijd leverde een enerverende eerste helft op. De zesde en laatste groepswedstrijd leverde een enerverende eerste helft op.

Eerder op de dag vond in Haarlem het kort geding over de (voorgenomen) aanstellingen van de (nieuwe) directieleden plaats. In de hoofdstad van Noord-Holland stonden AFC Ajax en 4 RvC-leden tegenover medecommissaris Johan Cruijff en dertien andere betrokkenen. ,,Een spannende dag”, zo sprak Frank de Boer daags voor de wedstrijd. ,,Maar het spannendste is ’s avonds om 20:45 uur.” Daarin had de coach van Ajax gelijk, want spannend werd het zeker in de ArenA.

De zesde en laatste groepswedstrijd leverde een enerverende eerste helft op. Onder het dichte dak van de ArenA had het halverwege eigenlijk 2-2 moeten staan. Na de vroege openingstreffer van José Callejón in het eerste kwartier zag Ajax in de 32e en 36e minuut twee glaszuivere goals afgekeurd. Eerst werd een zeker doelpunt van Nicolás Lodeiro wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Na een afstandsschot van Gregory van der Wiel kopte de Uruguayaan in de rebound van dichtbij raak. De assistent-scheidsrechter hief echter ten onrechte zijn vlag in de lucht waardoor Ajax de 1-1 door de neus geboord zag worden. Vier minuten later ging de vlag opnieuw omhoog toen een schot van Vurnon Anita via de borst van Miralem Sulejmani in het doel belandde. Opnieuw zag Ajax daardoor een treffer geannuleerd door de Portugese scheidsrechter.

Onder een striemend fluitconcert ging Ajax verder in de wetenschap dat de vervanger van Casillas best te passeren viel. Toch bleek die kennis weinig waard toen de koploper van Spanje vier minuten voor rust opnieuw toesloeg. Uit een bekeken pass kwam Higuaín oog in oog met Vermeer te staan, waarna de Argentijn koelbloedig afrondde: 0-2. Het volume van het fluitconcert steeg opnieuw tot ongekende hoogte, maar werd enkele minuten later prompt omgevormd in een hartstochtelijk gejuich toen uit Kroatië het bericht doorsijpelde dat Olympique Lyon op een 1-0 achterstand was gekomen. Het zette Ajax daarmee halverwege weer iets veiliger in de plus.

Kort na rust drong Ajax opnieuw aan om te scoren. Jan Vertonghen (kopbal) en Miralem Sulejmani (schot tegen de lat) waren dicht bij een aansluitingstreffer. Ondertussen draaide de situatie in Zagreb zich volledig om. In een half uur tijd was de 1-1 ruststand in een 1-7 tussenstand omgebogen waardoor het positieve doelsaldo van Ajax inmiddels in de min stond. ,,Zeker bij de 1-4 tussenstand kregen we een paar goede kansen. Dat was het moment om het tij nog te keren.”

Met de invallers Dmitry Bulykin en Davy Klaassen ging Ajax in het laatste kwartier op jacht naar de twee benodigde goals om alsnog overwintering in de Champions League veilig te stellen. Steeds meer drong echter door dat de sleutel naar de volgende ronde verder weg dan ooit was. Zeker toen Callejón in de extra tijd de eindstand op 0-3 bepaalde was het over en sluiten voor Ajax. Wat vooraf aardig zeker leek, werd uiteindelijk een mission impossible. Voor Ajax rest, net als vorig seizoen, niets anders dan overwinteren in de Europa League.

De Boer: ,,We moeten vooral naar onszelf kijken, want we hebben zelf verzuimd om een punt te pakken. Al blijven de zes goals in een half uur in Zagreb wel veel. Toch kan ik de scheidsrechter weinig kwalijk nemen. Hij gaat af op zijn grensrechter, want die kon het wel zien. Die man mag zijn vlag wat mij betreft in de wilgen hangen.” De oefenmeester had tot slot nog enkele lovende woorden voor het Ajax-publiek. ,,Ik wil de supporters een compliment maken, omdat ze de hele wedstrijd achter ons zijn blijven staan. Hun steun was geweldig.''


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Het basiselftal poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal poseert voor de groepsfoto.
Callejón brengt Real Madrid na veertien minuten op een 0-1 voorsprong. Callejón brengt Real Madrid na veertien minuten op een 0-1 voorsprong.
Ongeloof bij Nicolás Lodeiro wanneer zijn doelpunt onterecht wordt afgekeurd. Ongeloof bij Nicolás Lodeiro wanneer zijn doelpunt onterecht wordt afgekeurd.
Gregory van der Wiel keerde, na blessureleed, weer terug in de basis. Gregory van der Wiel keerde, na blessureleed, weer terug in de basis.
Christian Eriksen is Esteban Granero te snel af. Christian Eriksen is Esteban Granero te snel af.
Miralem Sulejmani kwam met een schot tegen de lat dicht bij een treffer. Miralem Sulejmani kwam met een schot tegen de lat dicht bij een treffer.
Ook Lorenzo Ebecilio kwam dicht bij een doelpunt. Ook Lorenzo Ebecilio kwam dicht bij een doelpunt.
Kenneth Vermeer voorkwam een hogere score voor Real. Kenneth Vermeer voorkwam een hogere score voor Real.
De van een kuitblessure herstelde Dmitry Bulykin speelde de laatste tien minuten. De van een kuitblessure herstelde Dmitry Bulykin speelde de laatste tien minuten.
Halverwege de tweede helft kwam de score van de andere wedstrijd in poule D door. Halverwege de tweede helft kwam de score van de andere wedstrijd in poule D door.
De spelers bedanken na afloop het publiek voor hun onvoorwaardelijke steun. De spelers bedanken na afloop het publiek voor hun onvoorwaardelijke steun.