Menu

Co Adiaanse: de trainer blikt terug

Ajax is derde geworden, met aanvallend voetbal en met een zeer jonge ploeg. De doelstellingen die Co Adriaanse zichzelf en Ajax een jaar geleden stelde, zijn verwezenlijkt. Maar de weg ernaartoe is niet altijd even gemakkelijk geweest. Adriaanse moest saneren, moest pijnlijke beslissingen nemen. Dat stuitte soms op kritiek, van spelers, van de media.

Hoe verging het de de in de Spaarndammerbuurt geboren en getogen trainer dit eerste seizoen bij Ajax? Wat drijft de coach Adriaanse? Wat beweegt de mens Adriaanse? De trainer blikt terug.

‘Ik ben tevreden,’ concludeert Co Adriaanse. ‘Veel mensen kijken naar Ajax met de bril van vijf jaar geleden. Ik had net mijn huisschilder aan de telefoon. Hij zei dat ik het geweldig heb gedaan. Ik bedankte hem, omdat hij een van de weinigen is die dat tegen mij hebben gezegd. Hij antwoordde dat hij ziet met welke middelen ik de prestatie heb geleverd. Dat is dan een “eenvoudige” schilder, maar hij is veel slimmer dan al die anderen.

Je moet kijken naar wat Ajax op dit moment is. Dat is Ikedia, Van der Gun, Van der Meyde, De Cler, Pasanen, Van der Vaart. Maar zij hebben het geweldig gedaan. Het is toch ongelooflijk dat zíj 61 punten hebben gehaald en 85 keer hebben gescoord?’

De laatste competitiedag spande het erom. Ajax moest winnen en was ook nog eens afhankelijk van wat Roda JC tegen RKC presteerde. De Ajacieden wonnen met 5-1 van AZ en Roda verloor, waardoor de Amsterdammers zich plaatsten voor de voorronde van de Champions League.

Zou je ook tevreden zijn geweest als jullie zesde waren geworden en er dus aan één doelstelling niet was voldaan? ‘Ja, want het gaat mij om het proces. Er is dan wel een marge waarin je iets net wel of net niet haalt, maar dat hoeft nog niet te zeggen dat het proces niet goed verloopt. Ik heb moeten saneren, dat was niet altijd even gemakkelijk, maar er staat nu een ploeg met veel nieuwe gezichten, die de potentie heeft om veel beter te worden.’

Was er geen vierde doelstelling: overwinteren in Europa? ‘Die heb ik nooit uitgesproken, maar de grootste deceptie van het afgelopen seizoen is inderdaad de uitschakeling door Lausanne Sports geweest.’

Spelconcept Jarenlang speelde Ajax met drie verdedigers, een inschuivende centrumverdediger en vleugelspitsen; het Ajax-systeem. Samen met Leo Beenhakker en de rest van zijn technische staf besloot Adriaanse dit seizoen het Ajax-spelconcept te veranderen.

Adriaanse: ‘Achteraf gezien is de overgang van 3-4-3 naar 4-3-3 een juiste keuze geweest. De verdediging was minder kwetsbaar en als team konden we sterker opereren. Het past ook beter bij de huidige spelersgroep. En ik denk dat het veel meer aansluit op de trends in het hedendaagse voetbal, zowel nationaal als internationaal.

Leo Beenhakker heeft weleens gezegd dat Ajax het slachtoffer van zijn eigen speelstijl is. Van speelstijl veranderen wekt natuurlijk veel weerstand op binnen de club. Maar het is niet ten koste gegaan van het aanvallende spel en van de schoonheid van het spel. We hebben met het nieuwe systeem een aantal leuke en aantrekkelijke wedstrijden gespeeld.

‘Ik heb dit seizoen al diverse varianten op 4-3-3 uit de hoge hoed getoverd. Alleen niet de variant met de fysiek sterke spits, een lange vent, aangezien ik die dus niet had.

Ik heb het wel een paar keer in de laatste minuten geprobeerd met Pasanen voorin, maar dat ging niet goed omdat hij dat niet gewend is. Met Ibrahimovic heb je wel zo’n type in huis, die je als zodanig zou kunnen gebruiken.

‘Ik heb als coach van Ajax een beperkte tactische vrijheid. En terecht. Anders doet elke trainer wat hem goed dunkt en zitten er geen rode draad en continuïteit meer in het spel.

Mijn intentie blijft om met buitenspelers te voetballen. De ene keer spelen die wat dieper en de andere keer zakken ze wat meer terug. Of ik speel op één kant met een diepe buitenspeler en aan de andere kant met één die wat meer terugzakt.

Als ik bijvoorbeeld Chivu op linkshalf zet, moet ik met een diepe spits, een nummer 10 en een rechtbuiten spelen, zodat Chivu over links door kan komen. Ik kan me dus voorstellen dat we een keer zonder linksbuiten spelen.

Maar, iedereen moet wel weten waar hij aan toe is. En met iedereen bedoel ik de spelers, de trainers en de supporters. Het grootste goed van Ajax is een herkenbaar team en een herkenbaar systeem.’

Dit fragment is afkomstig uit het laatste Ajax Magazine van seizoen 2000-2001. Ajax Magazine is het officiel clubblad van Ajax. Vanaf vrijdag 23 juni ligt de nieuwe editie in de betere kiosken voor Hfl. 8,95.