Menu

Co Adriaanse bouwt aan nieuw Ajax

De foto van Ajax, gemaakt aan het begin van het seizoen, is inmiddels behoorlijk gedateerd. Na het perfectioneren van de organisatie rond het elftal heeft Co Adriaanse zijn selectie doorgelicht. Een aantal spelers vertrok of werd verhuurd, een aantal jonge Ajacieden kreeg kansen. Aan de hand van een paar voorbeelden geeft trainer/coach Adriaanse aan dat hij bouwt aan een nieuw Ajax. Tijdens het verblijf van Ajax in Qatar, sprak Ajax Life met de trainer.

Door Erol Erdogan

Niet alleen de technische staf van Ajax beoordeelt de spelers, ook de voetballers zelf dienen kritisch naar hun eigen functioneren te kijken, zo blijkt. Adriaanse: 'Als technische staf zijn we goed gedocumenteerd, dat werk hebben we prima gedaan. Ook de spelers hebben zichzelf, op dezelfde criteria, beoordeeld. Er kunnen verschillen zitten tussen de beoordelingen van de trainers en de voetballers.

We gebruiken het beoordelingsformulier van een speler van Ajax. Als we een voetballer van buiten de club willen beoordelen, wordt dat formulier gebruikt. Maar het is ook bruikbaar voor de huidige spelers. Dat noemen we interne scouting. Al mijn voorgangers deden dat. Peter Boeve, John van 't Schip, Leo Beenhakker en ik geven onafhankelijk van elkaar een oordeel. Wil Coort doet dat bij de keepers. Zo ontstaat een schitterend overzicht.

Onderling kunnen wij van mening verschillen. Ik geef voor aanvallend koppen een vijf, de ander een zeven. Het is voor ons als technische staf belangrijk daarover te praten. Wie heeft eigenlijk gelijk? Waarom geef jij een vijf en ik een acht? De norm is subjectief; wat voor mij een zes is, kan voor een ander een zeven zijn.'

Ajax Life

Dit fragment van het artikel over Co Adriaanse is afkomstig uit de Ajax Life van donderdag 25 januari. De krant van de Supportersvereniging en Ajax wordt thuisgestuurd naar de leden van de SVA en ligt vanaf vrijdag in de kiosken voor 3,50 gulden.

Inhoudsopgave Ajax Life no. 10