Menu
Column Cillessen: 'De Nederlandse triple lonkt'

Column Cillessen: 'De Nederlandse triple lonkt'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Claudia van den Heiligenberg wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Jasper Cillessen.

Sinds donderdagavond zijn we ineens heel dicht bij de triple gekomen. Het gaat al tijden over het mogelijke vierde kampioenschap op rij, maar na de overwinning op AZ is ook de bekerfinale nu een feit. Als sportman wil je altijd voor het allerhoogste gaan, dus in dit geval is onze ambitie duidelijk: we gaan voor de dubbel, of beter gezegd: de Nederlandse triple, want aan het begin van het seizoen hebben de Johan Cruijff Schaal natuurlijk ook al gewonnen. Het zou prachtig zijn om het seizoen met drie nationale prijzen af te sluiten.

In een eerdere column heb ik het al eens over mijn mogelijke droomfinale gehad. Een wedstrijd tussen NEC en Ajax in De Kuip had me echt prachtig geleken. Vooral ook omdat NEC een vreselijk slecht seizoen doormaakt. Ze moeten er de komende weken alles aan doen om niet te degraderen. Dat zou ik echt heel erg vinden. Een bekerfinale had hun seizoen nog behoorlijk wat glans - en waarschijnlijk Europees voetbal opgeleverd. Na de nederlaag tegen PEC Zwolle is die hoop nu vervlogen. We krijgen nu PEC - Ajax in De Kuip. Uiteraard is dat ook een mooie wedstrijd, maar je zult begrijpen dat ik liever NEC in de finale had gezien.

Ik heb donderdagavond genoten van het goede keeperswerk van Kenneth Vermeer in Alkmaar. Hij heeft ons er echt doorheen gesleept. Als tweede doelman moet je jezelf bij Ajax voornamelijk richten op de bekerduels. Dat zijn de momenten waarop je de kans krijgt om te laten zien wat je kan. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is dat je als reservedoelman de zekerheid hebt dat je in ieder geval in het bekertoernooi mag keepen. Zeker ook als je de bekerfinale haalt. Dan heb je én een behoorlijk aantal wedstrijden kunnen keepen én een onvergetelijke ervaring in De Kuip. Natuurlijk zou ik die finale ook wel willen keepen, maar ik gun hem Kenneth van harte.

Hoewel we dicht bij het vierde landskampioenschap op rij zijn, moeten we nog wel eerst kampioen zien te worden. We staan er absoluut goed voor, maar we hebben nog wel een aantal lastige duels te gaan. De komende negen dagen zijn er tegen achtereenvolgens FC Twente, RKC Waalwijk en Vitesse liefst negen punten te verdienen. Maar laten we – zoals altijd – gewoon van wedstrijd tot wedstrijd kijken. Zoals onze trainer Frank de Boer al vaak heeft aangegeven zijn we daarin zelf onze belangrijkste concurrent. Laten we daarom eerst zelf onze wedstrijden goed afsluiten en daarna pas naar de concurrentie kijken. Daar hebben we immers toch geen invloed op.

Ik kijk ernaar uit om mijn eerste landstitel als basisspeler te veroveren. Voor mij persoonlijk is dat uiteraard een mooie mijlpaal. En ondanks dat ik begin dit seizoen nog wel in het bekertoernooi keepte, zal een eventuele bekerwinst ook zeker als mijn prijs voelen. We doen het met zijn allen, dus alles wat we met elkaar bereiken doen we samen. De groep is groter dan de 11 die op het veld staan. We hebben iedereen nodig om prijzen te winnen. Hopelijk is straks tijdens onze laatste thuiswedstrijd op 3 mei tegen NEC alles al beslist. Het zou mooi zijn als wij die wedstrijd als kampioen ingaan en dat mijn oude club NEC op dat moment al zeker is van lijfsbehoud. Het zou een prachtig slot van een hopelijk mooi seizoen betekenen. De komende weken zullen uitwijzen hoe we er tegen die tijd voorstaan.

Eerdere columns

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief