Menu
Column Cillessen: Laatste thuisduel

Column Cillessen: Laatste thuisduel

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Anouk Hoogendijk wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Jasper Cillessen.

Morgenavond staat de laatste thuiswedstrijd van het jaar 2013 op het programma. Avondwedstrijden zijn bij mij favoriet. Ik verheug me dan ook echt op Ajax - NAC. In mijn beleving zijn er ’s avonds vaak meer supporters aanwezig dan bij middagwedstrijden. Of dat ook echt zo is, weet ik niet. Het komt denk ik doordat een avondwedstrijd automatisch sfeervoller is. Zeker als het donker is, ontstaat er al direct een bijzondere sfeer in het stadion. Iedereen heeft de hele dag naar de wedstrijd kunnen toeleven. Dat geldt zowel voor de supporters als voor de spelers.

Mijn wedstrijdvoorbereiding ziet er bij een avondwedstrijd logischerwijs anders uit dan bij een middagwedstrijd. Afgelopen zondag tegen ADO Den Haag speelden we al om 12:30 uur. Dat is normaal het tijdstip waarop we doordeweeks net klaar zijn met trainen. Je lichaam is er zo op ingesteld dat rond dat tijdstip de spanning eraf gaat. Bovendien heeft een training ook een andere intensiteit dan een wedstrijd. Tijdens de wedstrijd moet je er écht staan en kan iedere fout fataal zijn. Een trainingspartij verliezen is heel vervelend, maar er staat geen drie punten op het spel. Je moet dus nog scherper zijn. En dat terwijl je lichaam in een andere staat verkeerd dan ’s avonds. Dan is je lichaam al de hele dag op gang en heb je al een aantal maaltijden gehad. Bij wedstrijden die om 12:30 uur beginnen moet alles in je ontbijt annex sportmaaltijd zitten.

Iedereen kent zo zijn eigen voorbereiding op een wedstrijddag. Ik ben altijd vreselijk lui op dergelijke dagen. Ik pak zoveel mogelijk rust en bewaar al mijn energie voor de 90 minuten op het veld. Als we zoals morgenavond tegen NAC een avondwedstrijd spelen sta ik steevast om 9:30 uur op. Voor mij is dat uitslapen, want op trainingsdagen sta ik doorgaans om 8:15 uur op. Je kan op een wedstrijddag natuurlijk ook tot 12:00 uur op je bed blijven liggen, maar voor mij is dat niet de ideale voorbereiding. Het is belangrijk dat je lichaam op gang komt. Na het ontbijt ga ik dan vervolgens wel weer rusten met een film of tv-programma. En na de lunch slaap ik vaak nog een uur of anderhalf. Op die manier ben ik helemaal opgeladen voor de wedstrijd.

Rituelen of bijgeloof zijn aan mij niet besteed. Als je je daar immers een keer niet aan houdt, gaat het voor je gevoel mis. Zoiets gaat in je hoofd spelen. Daarom doe ik daar niet aan. Mijn enige ritueel op een wedstrijddag is rusten. De hele dag leef ik toe naar het moment waarop ik een belangrijke redding kan maken. Het enige ‘nadeel’ van al dat rusten overdag is dat je na de wedstrijd vaak moeilijk in slaap komt. Na een mooie overwinning is dat uiteraard een stuk minder erg. Hopelijk kunnen we morgenavond na afloop van Ajax - NAC nog lang nagenieten.

Eerdere columns