Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Real Madrid alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom bij de thuiswedstrijd van Ajax in de poulefase van de UEFA Champions League. Ik spreek de wens uit dat het niet ons laatste thuisduel in Europees verband is dit seizoen. We zijn ambitieus en willen overwinteren. Bij voorkeur in de UEFA Champions League, maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. Met de wedstrijd van vanavond, Ajax - Real Madrid, kunnen we misschien wel spreken van het mooiste affiche van het jaar. Al weten we niet wat nog komen gaat. Met vier wedstrijden gespeeld staan we momenteel op de derde plaats in groep G. Ik heb het al eens eerder gezegd: een loodzware poule, maar we hebben nog altijd uitzicht op een tweede positie. En zoals iedereen weet geeft die recht op overwintering in de UEFA Champions League.

De derde plek leidt naar de volgende ronde in de Europa League. Als we vierde worden, zijn we uitgeschakeld voor Europees voetbal. Trainer Martin Jol kon voor de eerdere ontmoeting in Madrid dit jaar geen beroep doen op Jan Vertonghen en aanvoerder Luis Suarez. Beiden waren geschorst. Vanavond zijn zij wel van de partij. Een team op volle sterkte kan bij deze wedstrijden doorslaggevend zijn. In Madrid was duidelijk te zien dat het wennen was. In de Spaanse
hoofdstad verliezen is natuurlijk geen schande, maar de ontmoeting maakte wel duidelijk dat het voor Ajax al te lang geleden was dat op het hoogste Europese niveau werd geacteerd. Inmiddels naderen we het eind van de poulefase en dus heeft iedereen aan dit niveau kunnen wennen. Van plankenkoorts mag dan ook geen sprake meer zijn. Het is de achtste keer dat beide clubs elkaar ontmoeten in Europees verband. Ik zal ze niet allemaal benoemen maar als we naar de totale historie kijken dan zijn de feiten en cijfers nog altijd in het voordeel van Ajax. De meest recente wedstrijd ging eerder dit jaar verloren. Die nederlaag staat bij iedereen vast nog vers in het geheugen.

Het laatste treffen daarvoor was in het seizoen 1995-1996. Ook toen betrof het een tweeluik in de groepsfase van de UEFA Champions League. In Amsterdam wonnen we met 1-0 en in Madrid zegevierden we met 0-2. Ik weet dat die laatste wedstrijd door velen nog altijd gezien wordt als de beste wedstrijd uit de geschiedenis van Ajax. Het was een prestatie van formaat en de elf spelers van toenmalig coach Louis van Gaal kregen na afloop van de wedstrijd een staande ovatie van het thuispubliek. Terug naar vandaag. Inmiddels hebben we vier duels gespeeld, waaruit evenzoveel punten werden behaald. Onze opponent hoeft niet per se te winnen, de Madrilenen zijn immers al geplaatst voor de knock-outfase. Voor ons kan het nog alle kanten op en daarom zetten we alles op alles om een positief resultaat te halen. Want eerlijk is eerlijk, dat kunnen we in deze roerige tijden wel gebruiken. En hopelijk staat het publiek, net als de voorgaande thuiswedstrijden, ook weer volledig achter ons team.

Na afloop van de wedstrijd van Real tegen Milan, die eindigde in een gelijkspel, heb ik Real-coach José Mourinho horen zeggen dat hij blij was dat zijn ploeg door was naar de volgende ronde. Daar voegde hij aan toe: ‘We hebben nog één punt nodig om de groep te winnen, dat is nu ons doel.’ Mijn eerste gedachte was toen: maar niet ten koste van Ajax. Mourinho is een geweldige trainer en hij roemde recentelijk nog het niveau van onze jeugdopleiding. Martin Jol en hij kennen elkaar goed en hebben veel respect over en weer. Ik hoop dat Mourinho vanavond laat Jol moet feliciteren in plaats van andersom. Voor nu wens ik iedereen heel veel plezier bij de wedstrijd. Laten we vanavond een belangrijke stap naar overwintering in Europa zetten!

Rik van den Boog
Algemeen directeur