Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Hartelijk welkom bij de return in de 1/16de finale van de UEFA Europa League, Ajax - RSC Anderlecht. Het is inmiddels eind februari en we zijn nog altijd op drie fronten actief. En na het uitstekende resultaat van vorige week in België hebben wij de beste papieren om door te gaan naar de volgende ronde in dit toernooi. Natuurlijk heb ik er het volste vertrouwen in, maar vanavond laat zal pas duidelijk zijn of het daadwerkelijk gelukt is. In ieder geval zal de volgende opponent komen uit de wedstrijd Spartak Moskou - FC Basel. De Russen wonnen vorige week met 2-3 in Zwitserland en lijken daardoor, net als wij, de meeste aanspraak te maken op het bereiken van de laatste zestien.

Het is goed voor het Nederlandse voetbal dat ook PSV en FC Twente vorige week een goed resultaat hebben neergezet in de UEFA Europa League. De zogenaamde coëfficiëntenlijst van de UEFA bepaalt met hoeveel clubs een land aan de UEFA Champions League en de UEFA Europa League mag deelnemen. Nederland was dit seizoen met zes clubs vertegenwoordigd, verdeeld over beide toernooien. Op dit moment plaatst alleen de kampioen van de Eredivisie zich rechtstreeks voor de UEFA Champions League. De nummer zes van het klassement van de UEFA mag twee clubs afvaardigen voor het prestigieuze toernooi. Die positie is nu nog niet in zicht, wij staan negende, maar we doen wel goede zaken. Iedere Ajacied weet hoe het kan lopen als je voorrondes moet spelen. Voor het Nederlandse voetbal zou het zowel sportief als financieel een enorme opsteker zijn als ook de ‘runner up’ zich rechtstreeks plaatst.

Over financiën gesproken. Aanstaande maandag, 28 februari, maken wij de halfjaarcijfers bekend. Zonder in detail op de zaken vooruit te lopen: het ziet er een stuk florissanter uit dan vorig jaar. Kritische mensen zeggen dan: dat is logisch want we speelden UEFA Champions League en dat levert vele extra miljoenen op. Klopt, maar ook zonder deze inkomsten doen we het beter dan afgelopen jaar. Tel daar voor het komende half jaar de transferinkomsten van Urby Emanuelson en Luis Suarez bij op, de huurverlaging van de Amsterdam ArenA en de wetenschap dat we met veel aflopende contracten te maken hebben waarvan slechts een deel wordt verlengd, en jullie begrijpen dat we de weg omhoog ingezet hebben. Ajax is een gezonde onderneming, zonder schulden.

Terug naar het voetbal. We zitten middenin een zware en belangrijke periode. Het zijn momenteel dan ook drukke tijden voor ons eerste elftal. Voor de competitie spelen we aanstaande zondag de belangrijke competitiewedstrijd tegen PSV. Het verschil met de Eindhovenaren is momenteel nog vijf punten. Ik denk dat iedereen zich ervan bewust is dat we ons geen nederlaag kunnen veroorloven. Ajacieden willen altijd winnen. Dat betekent dat we vol aan de bak moeten.
Voor de competitie spelen we die week daarop tegen AZ en daar tussendoor, volgende week donderdag, hoop ik iedereen weer te treffen in de Amsterdam ArenA. Dan is RKC Waalwijk onze tegenstander en spelen we voor een finaleplaats in de strijd om de KNVB beker. RKC doet het goed in de Jupiler League en zal er alles aan doen deze ‘ene’ kans te proberen te pakken. Voor deze wedstrijd zijn nog kaarten beschikbaar. Er geldt een vrije verkoop en kaarten zijn vanaf 10 euro per stuk te verkrijgen. Kinderen krijgen een speciale korting en betalen slechts 7,50 euro voor een kaartje. We rekenen op onze trouwe aanhang, maar het is ook een leuke kans voor mensen die niet vaak of nooit bij Ajax geweest zijn. Dus kom ook 3 maart naar de Amsterdam ArenA en juich Ajax naar de finale.

Nu eerst onze blik op de wedstrijd van vanavond. Veel plezier!

Rik van den Boog
Algemeen directeur