Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen NEC alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Afgelopen weekend hebben wij goede zaken gedaan. Bijna alle concurrenten lieten punten liggen, waardoor de top weer dichter naar elkaar toegekropen is. Ondanks de lage klassering van VVV-Venlo was het niet gemakkelijk in De Koel. Ik ben blij dat wij de wedstrijd winnend hebben afgesloten.

Iedereen is het erover eens dat november sportief gezien geen goede maand was voor Ajax. Het was mede daardoor erg onrustig rondom de club. Ik heb zelf bewust een paar keer gezegd dat het géén crisis was, al deed de buitenwereld soms anders vermoeden. Nu de stofwolken grotendeels zijn opgetrokken, loont het om rustig naar de feiten te kijken.

We maken een goede kans om te overwinteren in Europa. We waren nog niet zo lang geleden allemaal in euforische stemming omdat we ten koste van PAOK en Dinamo Kiev de UEFA Champions League haalden. Bij de loting van de poulefase was iedereen zich ervan bewust dat we ons moesten richten op plaats 3. AC Milan en Real Madrid zijn in de huidige voetbaleconomie te groot en dus normaal gesproken te sterk.

We zitten bij de laatste 16 van het nationale bekertoernooi. Vlak voor Kerst spelen we thuis tegen AZ en hopen we de laatste 8 te bereiken. En de stand op de ranglijst van de Eredivisie vorig jaar na 16 speelronden? De top 4 bestond respectievelijk uit FC Twente (44 punten), PSV (42), Ajax (35) en Feyenoord (31). Kortom, waar we momenteel 3 punten achter staan op FC Twente en PSV, ging het toen om 9 en 7 punten die we in moesten lopen.

Enkele weken terug zag het er veel minder florissant uit. Vorig jaar hadden wij aan het eind van de rit maar liefst 85 punten. Als ik kijk naar het huidige verloop van de Eredivisie dan zou dat puntenaantal zeker goed genoeg zijn om het 30ste landskampioenschap uit de historie bij te mogen schrijven. Het verschil is nu veel kleiner en het sterkt me te weten dat wij vorig jaar in de tweede seizoenshelft pas echt goed op stoom kwamen.

Het is natuurlijk erg jammer dat we onze aanvoerder Luis Suarez voorlopig kwijt zijn. Hij heeft sinds zijn komst naar Ajax in 2007 zijn waarde voor het team heel vaak bewezen. Als ik om me heen kijk zie ik dat ook FC Twente en PSV belangrijke spelers zullen moeten missen. De Eindhovenaren zijn na de winterstop Ibrahim Afellay kwijt. De Tukkers zullen de geblesseerde Bryan Ruiz een tijdje moeten missen. Het wordt interessant om te zien hoe de drie clubs met deze situatie om gaan.

Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd tegen NEC in een 3-0-overwinning. Dat was eveneens begin december. Alhoewel morgen pas het Sinterklaasfeest is, zou ik het heerlijk vinden om vanavond alvast een presentje te krijgen, in de vorm van 3 punten. Ik denk dat dit voor alle supporters geldt. Na het eindsignaal is het afwachten hoe de andere clubs het hebben gedaan.

Voor ik afsluit en iedereen een fijne wedstrijd wens, blik ik graag nog even kort vooruit naar aankomende dinsdag. Vanavond is namelijk de generale repetitie voor het UEFA Champions Leagueduel tegen AC Milan. Onze gastheren zijn verzekerd van de 2de plaats in poule G. Samen met AJ Auxerre strijden wij om de 3de plaats, die na de winterstop recht geeft op deelname aan de Europa League. Het is belangrijk dat Ajax straks met een goed gevoel richting Italië afreist. Dus moedig het team weer met veel passie aan, dan is het aan de spelers om de rest te doen.

Heel veel plezier en een fijne wedstrijd!

Rik van den Boog
Algemeen directeur