Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Op het moment van schrijven weet ik nog niet wat we in en tegen Auxerre voor de UEFA Champions League hebben gedaan. Het heeft begrijpelijkerwijs zijn tijd nodig om dit blad te kunnen drukken. En met de wedstrijden die deze dagen zo dicht op elkaar zitten, is die er simpelweg niet. Hoe dan ook, we spelen de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag en ook het bekerduel tegen BV Veendam. Twee wedstrijden met verschillende belangen, maar met één en hetzelfde doel. En dat is winnen.

Het is prettig om te constateren dat op dit moment zo goed als iedereen binnen het team in staat is om te scoren. Zowel verdedigers, middenvelders als aanvallers weten dit seizoen het net te vinden. Vorig seizoen kreeg ik nogal eens te horen dat Ajax te veel leunde op de doelpunten van een enkele speler. Met de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Heracles nog vers in het geheugen, is die discussie dit seizoen in ieder geval niet aan de orde. Na de openingstreffer van topscorer Mounir El Hamdaoui pikten ook Rasmus Lindgren, André Ooijer en Miralem Sulejmani een doelpunt mee. Dat schept vertrouwen voor komende wedstrijden.

Helaas kan ik voor de wedstrijd tegen ADO geen aanhangers van de bezoekende ploeg verwelkomen. Evenals vorig seizoen zijn de supporters uit de Hofstad niet welkom vanwege gedragingen uit het verleden. Omgekeerd is het voor fans van Ajax ook niet toegestaan om later dit seizoen de uitwedstrijd in het Kyocera Stadion te bezoeken. Laten we hopen dat dergelijke situaties snel tot het verleden behoren.

Er zijn ruim veertig spelers bij de andere Eredivisieclubs actief die de jeugdopleiding van Ajax genoten hebben. Ajax behoort met achttien zelf opgeleide spelers in de huidige selectie nog steeds tot de top in Europa. Ook in de selectie van ADO Den Haag komen we enkele bekenden tegen. Maar in het trainersgilde van de Haagse ploeg treffen we een wel heel goede bekende. Ex-international John van den Brom maakte namelijk niet alleen op het veld furore bij Ajax, ook zwaaide hij als Hoofd jeugdopleiding vanaf 2005 twee seizoenen de scepter over sportpark de Toekomst. Andersom is het bijzonder dat bij Ajax op de bank een bekende van ADO zit. Trainer Martin Jol debuteerde namelijk op 20 januari 1974 in het eerste elftal van FC Den Haag, in de met 0-1 verloren competitiewedstrijd tegen Ajax.

De formatie van John van den Brom staat op dit moment met achttien punten uit twaalf wedstrijden op de achtste plaats en schaart zich daarmee keurig in het linkerrijtje. BV Veendam, onze tegenstander in de strijd om de KNVB Beker, komt uit in de Jupiler League. De Groningers zijn in de op één na hoogste competitie van Nederland in de middenmoot terug te vinden. We hebben voor dit duel ongeveer 2000 gasten, met name kinderen, uitgenodigd om Ajax aan te moedigen. Deze gasten vallen onder projecten van de Ajax Foundation. Dit zijn projecten die zich richten op sport, integratie, educatie en gezondheid.

Na de speelronde van vorig weekend is het spannend te noemen in de bovenste regionen van de Eredivisie. De top drie wordt aangevoerd door FC Twente, waarbij PSV en Ajax op slechts één punt achterstand volgen. De Eindhovenaren hebben, mede dankzij de veelbesproken monsterscore tegen Feyenoord, een beter doelsaldo.

Ik wens iedereen voor vanmiddag veel plezier toe en ook voor aanstaande donderdag tegen de gasten uit Veendam. Dan is de Amsterdam ArenA namelijk weer het decor, al is het dan in de avond. Het treffen tegen de formatie van trainer Joop Gall start dan om 18.45 uur. Ik ben benieuwd wie er bij Ajax deze week weer trefzeker zijn...


Rik van den Boog
Algemeen directeur