Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen AJ Auxerre alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom bij de tweede thuiswedstrijd van Ajax in de poulefase van de UEFA Champions League. Met de wedstrijd Ajax - AJ Auxerre op het programma kunnen we wederom spreken van een prachtig affiche. Inmiddels hebben we twee wedstrijden achter de rug en staan we achter Real Madrid en AC Milan op de derde plaats in deze loodzware poule.

De uiteindelijke nummer vier van de poule is uitgeschakeld. De nummers één, twee en drie overwinteren in Europa. De nummer drie gaat door in de Europa League en de twee koplopers blijven actief in de UEFA Champions League. Ik hoef dan ook niemand te vertellen dat de aanstaande dubbele ontmoeting tegen de Fransen van cruciaal belang is. En de eerste stap kunnen we vandaag zetten. Bij winst nemen we een behoorlijke voorsprong op de opponent van vanavond. Reden te meer om de spelers weer flink aan te moedigen!

Het blijft een goed gevoel dat Ajax terug is op het hoogste Europese podium. Sportief en financieel is dit van groot belang voor onze club. Iedereen weet dat we met ontzettend veel spelers uit de eigen opleiding spelen. Voor hun ontwikkeling zijn deze wedstrijden ontzettend belangrijk. We hebben een jonge ploeg, maar in de thuiswedstrijd tegen AC Milan hebben we bewezen dat deze selectie op dit niveau goed partij kan bieden. Bij mij overheerst zelfs nog altijd het gevoel dat, met een beetje geluk, er nog meer in had gezeten.

Wat betreft Ajax - AC Milan wil ik nog wel mijn bezorgdheid uitspreken aangaande het gedrag van Vak 410. Dit is een groep supporters waar we normaliter trots op zijn. Andere toeschouwers, maar ook de spelers, hebben veel last gehad van de acties vooraf en in de beginfase van de wedstrijd. Uit gesprekken met betrokkenen is gebleken dat dit niet de bedoeling is geweest. Er zijn maatregelen genomen en ik vertrouw erop dat iedereen in het stadion vanavond onbezorgd van de wedstrijd kan genieten.

Terug naar de tegenstander van vanavond, Auxerre, waar onze Finse middenvelder Teemu Tainio acht seizoenen onder contract stond. Voor de historici onder ons even wat andere feiten en cijfers op een rij. De eerste keer dat Ajax in Europees verband tegen Auxerre uitkwam was in 1993. In de kwartfinale van de UEFA Cup waren de Fransen over twee duels te sterk. In 1996-1997 trof Ajax de ploeg net als dit jaar in de poulefase van de UEFA Champions League. Beide teams gingen toen door naar de achtste finales. In februari 2005 was de derde en laatste dubbele ontmoeting. Dit keer in de derde ronde van de UEFA Cup. Net als in 1993 moest Ajax over twee duels zijn meerdere erkennen in de Fransen. Zowel Urby Emanuelson als Maarten Stekelenburg waren er destijds bij.

Voor nu wens ik iedereen heel veel plezier bij de wedstrijd. Laten we vanavond met z’n allen een belangrijke stap naar overwintering in Europa zetten!

Rik van den Boog
Algemeen directeur