Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen NAC Breda alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom bij de bekerwedstrijd Ajax - NAC Breda. Het laatste bekerduel van deze week. De andere drie zijn al gespeeld. Drie clubs die in de halve finale uitkomen, zijn bekend. Straks weten we wie de vierde kanshebber op de uiteindelijke bekerwinst is.

Zodra iemand iets over de KNVB Beker zegt, gaat het er vaak over dat het belangrijk is en dat het toernooi de kortste weg is naar een prijs. Althans, dat wordt gezegd zolang die club nog meedoet. Bij een uitschakeling wordt vaak vermeld dat het hooguit jammer is. Sommigen doen de KNVB Beker af als ‘troostprijs’. Hoe wordt dit vanuit Ajax beredeneerd?

Voor Ajax is de Eredivisie de belangrijkste competitie. Het landskampioenschap is de belangrijkste prijs in Nederland en zo’n sportief resultaat levert directe kwalificatie voor de poulefase van de UEFA Champions League op. Het is bekend dat deelname aan dat grote toernooi sportief en financieel erg aantrekkelijk is.

Toch doen wij de beker niet af als een troostprijs. Deelnemen aan het toernooi is spannend, leerzaam en leuk. Dat het de kortste weg naar een officiële prijs is, dat is ook waar. Daarom zijn ook de wat kleinere clubs kanshebber. Dat maakt de KNVB Beker interessant voor iedereen. Toen wij vorig jaar de beker wonnen, vond ik dat prachtig. De spannende wedstrijden tot aan de finale, de ontknoping tegen Feyenoord, de terugreis van Rotterdam naar Amsterdam en de huldiging in de ArenA; allemaal mooie momenten.

Een speler beleeft dit natuurlijk nog intenser. Voor met name jonge spelers is het goed voor hun ervaring om zulke wedstrijden te spelen. Wie vanavond wint gaat door en de andere club is uitgeschakeld. Die wetenschap legt een ander soort druk op deze spelers. En voor onze nieuwe trainer Frank de Boer zou het ook erg leuk zijn als het bekertoernooi na vanavond nog vervolgd kan worden. De spelers die er vorig jaar bij waren, zullen beamen dat het vorig seizoen een mooi feest was. Elke Ajacied wil zoveel mogelijk prijzen winnen. Ik verwacht vanavond dan ook dat iedereen zeer gemotiveerd aan de aftrap verschijnt.

We doen dat zonder Urby Emanuelson. Met gemengde gevoelens gaven we elkaar zondag een hand. Ik vertrok naar FC Urecht - Ajax, hij naar Schiphol. Nu, een paar dagen later, vervult het me met trots dat Ajax weer een speler aan een absolute internationale topclub heeft afgeleverd. Een speler die van zijn 8ste tot en met zijn 24ste bij Ajax heeft gespeeld. We hebben dus vele jaren van Urby kunnen genieten en hij was klaar voor een volgende stap, die hij verdient. Urby houdt een mooi afscheid van de club en van de supporters van ons tegoed.

Terugkomend op de kwartfinale van vanavond: de beker is een volwaardige prijs, waar we vól voor gaan. Ik hoop dat jullie dat ook vinden en Ajax zullen steunen zoals we dat inmiddels gewend zijn. Heel veel plezier bij Ajax - NAC Breda.

Rik van den Boog
Algemeen directeur

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst