Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de ArenA bij de competitiewedstrijd Ajax - sc Heerenveen. De buitentemperatuur mag deze dagen dan in rap tempo dalen, op avonden zoals deze is daar in het stadion weinig van te merken. De combinatie van fraai voetbal en uitbundig publiek zorgt voor een warme sfeer. Hopelijk is dat vanavond niet anders.

Vorige week verbleef ik met enkele collega’s een paar dagen in Zuid-Afrika bij Ajax Cape Town. Zoals bekend zijn we daar met 51 procent de grootaandeelhouder. De perceptie is dat zulke ‘ondernemingen’ veel geld kosten, maar Ajax Cape Town is al meerdere jaren op rij winstgevend. En sportief gezien gaat het goed. Hennie Spijkerman en Foppe de Haan vormen een goed duo. Op vele terreinen is vooruitgang geboekt. Leuke bijkomstigheid is dat het eerste elftal dit seizoen nog niet heeft verloren. Hoofd jeugdopleiding in Kaapstad, Maarten Stekelenburg (nee, niet onze keeper), heeft er ook voor gezorgd dat er veel progressie te zien is bij de jeugd. Zowel op het veld als in de organisatie. Het gaat er fanatiek aan toe op ‘Ikamva’, het sportcomplex aldaar.

Het zijn drukke tijden voor Ajax. Dat we dit jaar in Europees verband in de UEFA Champions League uitkomen is prachtig. Iedereen geniet zichtbaar van de deelname aan dit prestigieuze toernooi. En met de competitie en de bekerwedstrijden erbij zijn we, zoals het hoort, op drie fronten actief. Dit betekent voor onze selectie een intensief programma met weinig tijd om te herstellen. Het treffen van vanavond is bijvoorbeeld het tweede duel in een rij van drie competitiewedstrijden die tussen de twee Champions Leagueduels tegen Auxerre op het programma staan.

Niet alleen op het veld, ook buiten de lijnen staan we bij Ajax niet stil. Zo kennen we vele maatschappelijke activiteiten op het gebied van sport, gezondheid, integratie en educatie. En in het kader daarvan hebben we afgelopen week, in samenwerking met de KNVB en de gemeente Amsterdam, het Amsterdamse Voetbalverdrag ondertekend. Dit richt zich op de jeugd en met name op sportiviteit en respect, maar ook op het versterken van verenigingen en het organiseren van evenementen. Er worden met medewerking van trainers en spelers van Ajax voetbalclinics en toernooien georganiseerd op de twaalf ‘Ajax Cruyff Courts’. Met onze inbreng wordt er tevens nog meer gestreden tegen racisme en discriminatie op de Amsterdamse voetbalvelden, iets waar ik zeer veel waarde aan hecht.

Vanavond richten we ons vizier volledig op de competitiewedstrijd tegen Heerenveen. De twee overwinningen van vorig seizoen zijn allerminst een reden om blind te vertrouwen op een goede afloop. Ik ben ervan overtuigd dat ook vandaag de inzet weer honderd moet zijn. Bovendien, wanneer we bovenin willen blijven meedraaien, kunnen we ons geen misstap veroorloven.

Het verleden leert dat duels tussen beide ploegen garant staan voor veel doelpunten. Wanneer we ons als toeschouwers ook weer van onze beste kant laten zien, dan weet ik zeker dat het ook vanavond met successen én de warme sfeer in de ArenA wel goed komt. Ik wens iedereen heel veel plezier!

Rik van den Boog