Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Met gemengde gevoelens reed ik vorige week donderdagavond naar huis, na afloop van Ajax - Juventus. Het stadion was met bijna 52.000 mensen gevuld. Mij is verteld dat nog nooit zoveel mensen in de ArenA Ajax bezochten. Ik wil niet meer horen dat de ArenA geen voetbalstadion is en dat het er sfeerloos is. Het publiek was geweldig. De wedstrijd ook. Alleen met het resultaat zijn we uiteindelijk niet tevreden.

Drie dagen later kwam Vitesse op bezoek. Een ploeg die de hele week al met Ajax bezig kon zijn. Het was bewonderenswaardig hoe Martin Jol de ploeg op scherp kreeg in de korte tijd na die meeslepende en zware wedstrijd tegen Juventus. De uitslag had beter kunnen en moeten uitvallen dan 4-0, maar het publiek heeft kunnen zien dat de spelers de hele wedstrijd tot het uiterste gingen om de score uit te bouwen.

De blikken richtten zich na afloop op de aanvallende spelers van Ajax en de vele reddingen van de keeper van Vitesse. Maar wat mij opviel was die ene grote redding van ónze keeper, na ruim een half uur spelen. Dát wordt namelijk van een Ajax-keeper verwacht; negentig minuten scherp zijn, ongeacht hoe druk je het hebt. Maarten Stekelenburg hield met zijn medespelers voor de vierde competitiewedstrijd op rij de nul en laat zien dat we niet alleen voorin, maar ook in verdedigend opzicht progressie boeken.

Dat doen we nog niet op financieel gebied. We presenteerden de halfjaarcijfers en inmiddels is bij iedereen duidelijk wat ons al enige tijd bekend is: Ajax moet zeer sterk op de kosten letten. We hebben simpel gezegd te veel spelers onder contract die gezamenlijk te veel verdienen als je het afzet tegen onze inkomsten. Dat veranderen is een klus die niet zomaar geklaard is, want doorlopende contracten dienen gerespecteerd te worden. Bovendien zijn de enorm teruglopende tv-inkomsten van grote invloed. Als vergelijking: Juventus krijgt honderd miljoen euro per jaar en wij ongeveer vier miljoen euro, terwijl dat enige jaren terug nog boven de tien miljoen euro lag.

Terug naar het veld. Vandaag komt FC Utrecht op bezoek. We trappen af om 12.30 uur. Als je het medisch-wetenschappelijk bekijkt is het niet bepaald volgens ‘het boekje’ om zo kort na een piekmoment dat in de late avond plaatsvond, namelijk de wedstrijd Juventus - Ajax die afgelopen donderdag om 21.05 uur in Turijn begon, op een heel ander tijdstip van de dag wederom een topprestatie neer te moeten zetten. Desondanks heb ik een rotsvast vertrouwen in de capaciteit van Martin Jol en zijn mannen om ook in deze vroege middagwedstrijd scherp te zijn. Ook al gezien de uitnederlaag die we in december 2009 tegen FC Utrecht leden.

De laatste tijd zijn diverse wedstrijden in de Eredivisie stilgelegd vanwege spreekkoren. De daaruit voortvloeiende boetes kosten de betrokken clubs handenvol geld. Dat is het laatste waar ik op zit te wachten bij Ajax. Ik vraag jullie daarom om je niet druk te maken om de scheidsrechter of om de tegenstander, maar alle energie te gebruiken om Ajax te steunen. Veel plezier!

Rik van den Boog
Algemeen directeur