Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen FC Twente alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Vandaag staat de laatste wedstrijd van dit seizoen op het programma. Na een hectische week die in het teken stond van het vertrek van Marco van Basten.
Dat we afsluiten met een thuiswedstrijd vind ik leuker dan afsluiten met een uitwedstrijd. Het biedt een uitstekende mogelijkheid om de trouwe supporters die vandaag naar het stadion zijn gekomen te bedanken voor hun steun. Ajax heeft ruim 42000 seizoenkaarthouders, en dat is een zeer gewaardeerde groep Ajacieden. Aan de instelling van de supporters heeft het namelijk absoluut niet gelegen, bij uit- en thuiswedstrijden is de steun van enorme waarde geweest voor de ploeg.

De nederlaag tegen Sparta is keihard aangekomen. Niet alleen bij Marco, bij iedereen. Het seizoen is daarmee een teleurstelling geworden. Met name de manier waarop de uitwedstrijden tegen Heerenveen, Vitesse, PSV en Sparta zijn verloren, hebben mij, en met mij heel veel anderen, aan het denken gezet. Natuurlijk omdat het vier grote uitslagen waren, Ajax heeft simpelweg veel teveel doelpunten tegengekregen. Vooral omdat er geen mentale weerbaarheid in de ploeg zit, die kan zorgen voor een ommekeer van een wedstrijd. Sparta - Ajax is daarmee geen incident, en dus ook geen verrassing. Het was wel ontzettend pijnlijk.

We lijken het bijna te vergeten, maar er zijn dit seizoen ook heel mooie dingen gebeurd. De Europese wedstrijden tegen HSV, Fiorentina en Olympique Marseille waren onvergetelijk. Maar de wisselvalligheid was te groot. We verloren dik van Heerenveen, maar versloegen een week later FC Groningen, op dat moment de koploper van de Eredivisie. Ja, we konden met 7-0 winnen en met 6-2 verliezen, in een week tijd. We schakelden ‘cupfighter’ FC Utrecht uit in de strijd om de KNVB Beker, om vervolgens door Volendam uitgeschakeld te worden. Die nederlaag spoelden we weg door een paar dagen later thuis PSV met mooie cijfers te verslaan. We wonnen in december alle competitiewedstrijden, maar gooiden in de eerste weken na de winterstop nagenoeg alle titelkansen overboord.

Zoals alles bij Ajax wordt iets dat ‘goed’ is, gelijk ‘heel erg goed’ gemaakt. En als het ‘slecht’ is, dan is het meteen ‘verschrikkelijk slecht’. Het is aan mij en mijn collega’s in de directie om binnen die sfeer beleid te voeren. Dan voelt het alsof we twaalfde of dertiende staan. Maar we staan derde en spelen volgend jaar Europees voetbal, maar geen Champions League. We zijn het erover eens dat we moeten uitgaan van onze kracht. We weten wat er mis is gegaan en we weten wat we daar aan moeten doen. Er gaan dingen veranderen om volgend seizoen constanter te presteren. Maar eerst moet er nog een wedstrijd gespeeld worden.

Twente is de tegenstander van vandaag. We hebben in november een knappe 0-2-overwinning behaald in Enschede. Zij vierden vorige week zondag al dat ze tweede zijn geworden. Terwijl het er lang naar uitzag dat de wedstrijd van vanmiddag een ‘finale’ zou zijn. Twente is een ploeg die al enkele jaren goed meedoet in de top van de eredivisie en ze spelen later deze week de bekerfinale tegen Heerenveen, waarmee ze het seizoen helemaal mooi kunnen afsluiten. De derde plaats is voor Ajax het hoogst haalbare. In een slecht scenario kunnen we nog vierde worden, wat inhoudt dat we een extra voorronde in Europa moeten spelen, iets waar we niet op zitten te wachten. Laten we het grillige seizoen vandaag op een mooie manier afsluiten. De supporters die vandaag naar de ArenA zijn gekomen, hebben daar recht op.


Rik van den Boog

Algemeen Directeur