Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Roda JC alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Op het moment dat ik dit voorwoord schrijf, hebben we net gelijkgespeeld tegen Feyenoord in de Kuip. De Klassieker is altijd een bijzondere wedstrijd en daarom begin ik met een gemengd gevoel aan deze tekst. Gelijkspelen is niet ons doel, maar dit is wel een punt dat uit behaald is. Dat is een groot verschil. Sterker nog, door een beslissing van de gemeentes (waar ik begrip voor heb, maar wat jammer blijft dat het zo ver heeft moeten komen) waren er helemaal geen Ajax-supporters in het stadion. Ze waren er wél bij ons vertrek naar Rotterdam; met fakkels werd de spelersgroep bij het wegrijden van de ArenA nog een hart onder de riem gestoken. Ook bij de zaterdagtraining was een groep fanatieke fans. Ik vind dat een fantastisch gebaar.

Zonder ook maar één tegenstander te onderschatten, dat doe ik nooit, hebben we veel lastige uitwedstrijden inmiddels gehad. We spelen deze week twee keer thuis, tegen Roda JC en FC Twente. Het is tekenend voor de periode waar we in zitten, waarin we veel sterke tegenstanders treffen, maar wel thuis. Dit volle programma komt vooral door iets positiefs, we spelen namelijk naast de competitie ook nog in het Europa Leaguetoernooi en in het KNVB Bekertoernooi.

Zeker nu kan de selectie jullie steun absoluut gebruiken. Dat jullie support bijdraagt aan een overwinning hebben we vorige week woensdag wederom bevestigd gekregen. In de bekerwedstrijd tegen NEC waren jullie zonder twijfel de twaalfde man en maakten jullie samen met Siem de Jong het winnende doelpunt. Hierdoor zitten we bij de laatste vier van het toernooi en reizen we eind maart voor de halve finale af naar Deventer voor de ontmoeting met Go Ahead Eagles.

Eyong Enoh is sinds vorige week vrijdag weer terug bij de selectie. Hij speelde mee met Kameroen om de Afrika Cup. Het is jammer dat we Enoh hebben moeten missen, maar hij heeft een goed toernooi gespeeld, dat voor Kameroen te vroeg eindigde. Maar wij zijn blij dat hij weer terug is.

De winter-transferperiode is inmiddels weer voorbij. We verhuurden in het begin van de ‘tranferwindow’ Dario Cvitanich en Bruno Silva. Ik hoop dat zij in Zuid-Amerika met veel plezier en vertrouwen veel wedstrijden zullen spelen. Ik gun ze het beste. Onze zelf opgeleide talenten Jeffrey Sarpong, Daley Blind en Mitchell Donald zijn eveneens voor de rest van het seizoen verhuurd. Sarpong is nu alweer enkele wedstrijden basisspeler bij NEC en Blind maakte meteen zijn minuten bij FC Groningen. Ik hoop dat ook Donald hetzelfde gaat doen bij Willem II, waar Jan-Arie van der Heijden het al vanaf het begin van dit seizoen goed doet. Het zijn vier jongens die in het belang van hun eigen ontwikkeling zoveel mogelijk wedstrijden in de Eredivisie moeten spelen, en daar hebben wij als Ajax een belang bij.

Tot slot wil ik nog even stilstaan bij HFC Haarlem. Ik vind het erg jammer dat een dergelijke mooie club uit ons voetballandschap verdwijnt. Het ergst is dit natuurlijk voor al die mensen die dag in dag uit direct bij de club betrokken waren. Wij hebben om die reden niet geschroomd om te helpen. Het is jammer nu vast te stellen dat het niet heeft mogen baten. Maar onze visie verandert niet, samenwerkingsverbanden zoals we die met Haarlem hadden, blijven voor Ajax van belang. Ongeacht of dat in Nederland is of in het buitenland.

Op naar de wedstrijden, Roda JC en FC Twente. De laatste is een serieuze titelkandidaat, want voor de winterstop wonnen ze eigenlijk al hun wedstrijden, ook die waarin ze minder goed speelden. Na de winterstop is daar enigszins verandering in gekomen, maar er staat nog steeds een goed elftal tegenover ons straks. Laten we gezamenlijk alles in het werk stellen om van ze te winnen.

Rik van den Boog
Algemeen directeur

Foto: Ajax.nl