Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen kampioen AZ alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Vorige week trapten we af in de wetenschap dat we onze kans op de tweede plek behoorlijk konden vergroten. Dat is ons niet gelukt. We hebben de wedstrijd verloren en staan daarom nog steeds achter op FC Twente. AZ is inmiddels verdiend kampioen. Ook langs deze weg wil ik de club uit Alkmaar van harte feliciteren. Ze hebben simpelweg het beste gespeeld en de meeste wedstrijden gewonnen dit seizoen. Onze focus ligt op de tweede plek. Zoals de spelers vorige week terecht zeiden: ‘Wij zijn niet met AZ bezig, FC Twente is onze directe concurrent als het aankomt op het doel dat wij hebben.’ Ik sluit me daar volledig bij aan. De wedstrijd tegen PSV hebben we verloren door een gebrek aan mentale weerbaarheid. De eerste twintig minuten deden niet vermoeden dat we met 6-2 zouden verliezen. Twee momenten zorgden ervoor dat de veerkracht volledig verdween. Dit mag niet gebeuren, juist in deze fase van de competitie is het belangrijk dat we sterk zijn en na een tegenvaller opstaan en doorvechten. Vandaag moeten we fris en mentaal sterk aan de start verschijnen en ervoor zorgen dat we FC Twente voorbijgaan om de tweede plaats over te nemen.
Voor onze tegenstander van vandaag is het seizoen eigenlijk al voorbij. Dat maakt voor ons niets uit. We spelen thuis in de ArenA en gaan uit van onze eigen kracht. We hebben de drie punten zoals gezegd keihard nodig. We denken gezamenlijk goed na over hoe we dat gaan bereiken. Het is hierbij van groot belang dat iedereen zich met zijn eigen vakgebied bezighoudt. Alleen op die manier maak je elkaar sterker. Eigenlijk is dat binnen en buiten het veld hetzelfde. Zo heb je in het veld aanvallers en verdedigers. Die helpen elkaar waar nodig, maar ten eerste voeren ze hun eigen taak uit. Zo gaat het buiten het veld, in de organisatie, niet anders. Voetbaltechnische beslissingen over het eerste elftal worden door de technische staf genomen en bestuurlijke beslissingen nemen wij, als directie. Het mag dus duidelijk zijn dat het bepalen van de opstelling enkel een aangelegenheid is van de technische staf. Het is de kunst om bij de verdeling van taken en vakgebieden de juiste balans te vinden. Het is belangrijk dat dit gebeurt in goede harmonie en, zoals je dat zo mooi kan zeggen, met de neuzen dezelfde kant op. Ik ben iemand die een confrontatie niet schuwt. In de beste relaties komen discussies voor en meestal word je daar alleen maar beter van, mits het positief kritisch gebeurt. Toch is het prettiger als je er samen telkens zonder ‘ruzie’ uitkomt. Daarom ben ik blij dat dit tot nog toe het geval is geweest bij Ajax. Door goed met elkaar te praten bereik je het meest. In elk team is het belangrijk dat je elkaar scherp houdt en motiveert. Dat je ervoor zorgt dat de ander er weer tegenaan kan. Vooral dat maakt ons mentaal sterk.

Rik van den Boog
Algemeen directeur