Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen PSV alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

We zijn bijna jarig! 18 maart bestaat Ajax 110 jaar. Ik kijk graag met jullie terug op een mooie geschiedenis.

Han Dade, Carel Reeser en Floris Stempel richtten in 1900 samen met vrienden een voetbalclub op die ze de naam Ajax gaven. De periode 1929-1939 was indrukwekkend. Ajax werd vijf maal landskampioen en won zeven maal het zogeheten afdelingskampioenschap. Piet van Reenen speelde in die tijd. Hij is nog altijd de productiefste Ajacied ooit: van 1929 tot 1942 scoorde hij 272 doelpunten in 235 competitiewedstrijden. Hij is tevens topscorer van Ajax in een enkele wedstrijd. In de kampioensstrijd bij Veendam op 3 april 1932 scoorde hij zeven maal.

De oorlog was voor alle voetbalclubs een trieste periode. Gelukkig kon Ajax na de bevrijding snel de draad weer oppakken. Trainer Jack Reynolds nam de ploeg voor de tweede maal onder zijn hoede. Op 5 juli 1947 maakte de achttienjarige midvoor Rinus Michels voor het eerst onderdeel uit van het team dat later dat jaar landskampioen werd. De eerste helft van de jaren zestig kunnen voor Ajax omschreven worden als ‘stilte voor de storm’. Vanaf 1965 ging het beter. Met de komst van Michels als trainer werd het professionalisme geïntroduceerd. Hij hanteerde een speelstijl waar Ajax vandaag de dag nog bekend om staat. In zes jaar tijd werd Ajax vier maal landskampioen en won het drie maal de KNVB Beker. In het seizoen 1966-1967 werd voor het eerst de ‘dubbel’ binnengehaald.

Hier werd de basis gelegd voor de Europese hegemonie van Ajax in de jaren zeventig. In de gouden jaren 1971, 1972 en 1973 veroverde de club drie maal op rij de Europa Cup voor landskampioenen. Johan Cruijff was de spil van dat ongenaakbare Ajax, maar ook Sjaak Swart, Piet Keizer en de andere spelers van die periode mogen niet vergeten worden. In 1976, 1979 en 1980 werd Ajax landskampioen en de club won in 1979 voor de tweede keer in zijn geschiedenis de ‘dubbel’.

Eind jaren tachtig onderging Ajax een moeilijke periode. Het nieuwe bestuur dat op 16 januari 1989 aantrad met als voorzitter Michael van Praag kreeg de taak om het vertrouwen van het publiek terug te winnen en Ajax op sportief niveau terug te brengen aan de top. Onder trainer Louis van Gaal werd het tij gekeerd. Hij zorgde in de periode 1991–1997 voor veel successen. Ajax won op 24 mei 1995 voor de vierde keer in zijn historie de Europa Cup 1. Na het vertrek van Van Gaal ontstond een periode waarin veel gebeurde en veranderde. In 2004 werd voor de laatste maal het landskampioenschap gewonnen, de laatste KNVB Beker is van 2007. Deze prijzen brengen ons waar we nu zijn.

Vorig weekend wonnen we bij Sparta Rotterdam en kwamen we dichter bij de koplopers. Vanmiddag kunnen we weer een goede slag slaan door van een directe concurrent te winnen. We spelen tegen PSV, in de al wekenlang uitverkochte ArenA. We doen het goed, de support is fantastisch. Laten we vandaag een volgende stap maken, die aansluit op onze prachtige geschiedenis en waarmee we onszelf een mooi verjaardagscadeau geven. Veel plezier.

Rik van den Boog
Algemeen directeur

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst