Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen NAC Breda alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Vanavond staat in de Amsterdam ArenA de competitiewedstrijd Ajax - NAC Breda op het programma. De laatste keer dat onze gasten in Amsterdam een competitiewedstrijd speelden was op 13 september van het afgelopen jaar. Het werd toen de zevenhonderdste thuiszege van Ajax in de Eredivisie. En de uitslag? Ajax won maar liefst met 6-0! De allerlaatste ontmoeting met NAC was in Breda en eindigde echter in een 1-1-gelijkspel. Het betrof de openingswedstrijd van 2010, net na de winterstop. We zijn dus gewaarschuwd.

Naast de vele trouwe supporters die onze jongens steevast in de ArenA aanmoedigen, mag ik vandaag een wel heel bijzonder gezelschap begroeten. In samenwerking met hoofdsponsor AEGON hebben we voor oud-eerste-elftalspelers van Ajax een reünie georganiseerd. Daardoor zijn er vanavond meer dan honderd ‘helden van toen’ op de tribune aanwezig. Voor wie het begrip uit stadion de Meer nog kent: ze zitten in de speciaal voor deze gelegenheid nagemaakte ‘engelenbak’.

Afgelopen donderdag presenteerden wij de jaarcijfers, onze financiële resultaten over het seizoen 2009-2010. We maakten in een eerder stadium al bekend dat het een enorm verlies was. Het drukt ons met de neus op de feiten. Die liegen niet. Het enige dat ik er op deze plek aan toe wil voegen, is dat we al drie transferperiodes op rij geen grote uitgaande transfers deden. Daarmee is een groot deel van het verlies te verklaren. We boeken verbetering op nagenoeg alle onderdelen van de organisatie. Daar zijn we trots op, dat geeft aan dat we op de goede weg zijn.

Als ik de huidige stand in de Eredivisie erbij pak, dan zie ik dat de top drie van het afgelopen seizoen ook nu weer de podiumplaatsen ingenomen heeft, zij het in een andere volgorde. De tegenstander van vandaag staat op dit moment op de zesde plaats in de Eredivisie. Zeker gezien het feit dat de ploeg met een punt achterstand aan deze competitie begon en de trainer al vroeg zag vertrekken, is het een knappe prestatie. Aan ons is vandaag de schone taak opgedragen om het puntenverschil met NAC op zeven te laten komen. Om dit te realiseren zal er wel uit een ander vaatje getapt dienen te worden dan bij de laatste thuiswedstrijd. Na die jammerlijk verloren partij tegen FC Utrecht hebben we wat recht te zetten.

Wel kunnen we terugkijken op een schitterende reeks van thuiswedstrijden in de competitie: twintig maanden ongeslagen met doorgaans zeer attractief voetbal en veel doelpunten. In competitieverband, uit en thuis, eindigde tegen FC Utrecht een serie van maar liefst 25 competitiewedstrijden zonder nederlaag. We verspeelden dan weliswaar de koppositie, toch is er geen man overboord. De competitie is nog lang, dus er kan en zal nog van alles gebeuren.

Na vandaag gaan we de blik weer op de UEFA Champions League richten. Aanstaande dinsdag spelen we in eigen huis tegen het Franse AJ Auxerre. Gezien de eerdere ontmoetingen tegen de Fransen wordt dat een flinke kluif. Daarom hoop ik vanavond op een goede generale repetitie. Want zoals ik al eerder zei, we dienen waakzaam te zijn. Dat geldt voor zowel de competitie als onze wedstrijden op het hoogste Europese podium.

Ik wens jullie veel plezier toe bij de wedstrijd van vanavond en hoop jullie ook aanstaande dinsdag weer terug te zien in de Amsterdam ArenA!

Rik van den Boog
Algemeen directeur