Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen De Graafschap alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom bij de competitiewedstrijd Ajax - De Graafschap.
Afgelopen maandag was de slotdag van de transfertermijn en zoals altijd gebeurt er veel, maar eigenlijk ook weinig. Het meeste vindt plaats achter de schermen en leidt uiteindelijk tot niets. Vóór de schermen beperkte het zich op deze slotdag voor ons tot uitgaande transfers van Darko Bodul, Timothy van der Meulen en Rik Schouw. We hadden graag nog een aanvaller aan de selectie toegevoegd, maar de verschillen tussen vraag en aanbod van een eventueel transferbedrag bleken onoverbrugbaar.

De grootste transfer deden we al enkele dagen eerder. Luis Suarez naar Liverpool. Nog steeds voel ik wat ik ook die avond voelde, en met mij veel andere supporters: heel erg jammer dat hij weg is. We wilden hem behouden, minimaal tot de zomer. Maar als de speler graag wil en de club waar hij heen kan betaalt een bedrag dat wij acceptabel vinden, dan is de realiteit dat we afscheid moeten nemen. In dit geval van een absolute topper, die alles heeft gegeven om zijn wedstrijden met Ajax te winnen.

Luis speelde sinds de zomer van 2007 voor Ajax, deed 159 officiële wedstrijden mee en scoorde daarin 111 keer. Geweldige cijfers. Hij was daarnaast niet alleen afmaker, want elk seizoen prijkte zijn naam ook in de top van de lijst van spelers met de meeste assists. En hij stond bovenaan een ander bijzonder lijstje: ‘houtwerk’. Want van alle spelers in de Eredivisie schoot hij met afstand de meeste ballen op paal en lat. Feit is dat de Premier League wordt verrijkt met een voetballer die bij ons wekelijks voor spektakel zorgde. Ik zeg nu hetzelfde als wat ik vorige week op deze plaats over Urby zei: Luis verdient een mooi afscheid van Ajax en de supporters. We zoeken naar een datum waarop het hem goed uitkomt.

Ajax zonder Luis of Ajax met Luis; het is een groot verschil. Dat weten we al jaren. Het is gelijk dé uitdaging voor Frank de Boer. Tot nu toe toont hij aan ook zonder Luis wedstrijden te kunnen winnen. Sinds hij begin december voor de groep staat heeft hij zonder Luis weten te winnen van Vitesse, AZ, Feyenoord en twee keer van NAC Breda. Ik heb tegen meerdere journalisten gezegd dat spelers als Mounir El Hamdaoui en Miralem Sulejmani nu nóg belangrijker zullen worden voor Ajax.

De tijden zijn veranderd. Wij hadden bepaalde bedragen in ons hoofd voor nieuwe spelers. Maar bij penningmeesters van andere clubs gingen de bellen rinkelen, ik noem dat gekscherend ‘de Ajax-factor’ die wordt berekend als wij ons voor een speler melden. Er werd te veel gevraagd en daar doen wij niet aan mee. Dus maken we het seizoen af met de huidige groep. Ook zonder Luis en Urby blijft Ajax strijden op drie fronten: de competitie, de Europa League en de KNVB Beker. Daarbij kunnen we uw steun goed gebruiken.

Heeft u al een kaartje gekocht voor de halve finale van de KNVB Beker tegen RKC? En voor de Europese wedstrijd Ajax - Anderlecht? Vanavond tegen De Graafschap bent u in elk geval van de partij. Heel veel plezier!

Rik van den Boog
Algemeen directeur