Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang de allesbeslissende wedstrijd tussen Ajax en Twente alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom bij de allerlaatste wedstrijd van het seizoen. En wát voor een wedstrijd. Vorige week was het voortdurend spannend, want de teams waren aan elkaar gewaagd en dat zal vandaag niet anders zijn. Helaas voor ons hebben we de titel ‘winnaar KNVB beker’ niet weten te prolongeren. Dat is natuurlijk jammer, want iedere prijs die je kunt pakken is er een. We baalden zondag dan ook stevig. Vandaag krijgen we de kans om ons te revancheren. En hoe je het ook wendt of keert, het kampioenschap is toch het belangrijkste. Het grote verschil tussen de bekerfinale en de wedstrijd van vandaag zijn u en ik, oftewel het publiek. Werden we in Rotterdam door een fantastische Ajax-aanhang van ruim 12.000 mensen gesteund, vandaag zijn het er 50.000. De spelers maken het verschil op veld, dat doen wij vanaf de tribune.

Dit is mijn laatste column als algemeen directeur van Ajax. De ontwikkelingen rondom het rapport van de technische klankbordgroep hebben een enorme impact op onze mensen en de organisatie, maar ook op mij persoonlijk. Het maakte het voor mij als eindverantwoordelijke onmogelijk om beslissingen te nemen die over de komende jaren gaan. Hierdoor vond ik dat ik mijn functie niet meer naar behoren kon uitoefenen.

Het is duidelijk dat ik voor- en tegenstanders heb. Kenmerkend voor de functie, daar kan ik mee leven. Ik heb het wel moeilijk gehad met foutieve en tendentieuze berichtgeving, met name op die momenten dat het persoonlijk werd en ook mijn thuisfront er last van kreeg. Dat realiseer je je niet als je aan zo’n klus begint en heeft een enorme impact op mijn leven. Terwijl ik te goeder trouw heel veel uren per week in Ajax heb gestoken met maar één belang: progressie boeken met de club. Gelukkig is dat gelukt, ongeacht of we de landstitel winnen of niet.

Toen ik begon, op 1 januari 2009, leed de club al enige tijd vele miljoenen verlies. We maakten een paar weken geleden bekend dat we na drie kwartalen van ons boekjaar een positief financieel resultaat van EUR 16,3 miljoen hebben geboekt. De verwachting is dan ook dat we aan het eind van dit boekjaar zowel operationele als nettowinst realiseren. Er lopen meerdere spelerscontracten af die we niet verlengen, enkele met forse salarissen. Dat betekent extra lucht voor komend seizoen. Ik ben trots op hoe het gaat.

We zijn een voetbalclub, Ajax 1 is ons vlaggenschip. Dus daar gaat het vooral om. Er was al jaren geen sportief succes geweest. Marco van Basten was trainer toen ik begon. Hij heeft een paar belangrijke beslissingen genomen waar de club nu nog steeds profijt van heeft. En voor veel spelers geldt: het jaar onder Van Basten was de basis voor wat er nu gebeurt. Martin Jol nam het over en wist op zijn eigen manier de ploeg tot een winnend team te smeden. We haalden de Champions League, scoorden meer doelpunten dan ooit en behaalden 85 punten in de eredivisie. Frank de Boer giet sinds december 2010 Ajax-saus over het geheel heen. Het publiek geniet van veel zelf opgeleide spelers en van een herkenbaar Ajax-systeem. Als het succes niet in deze cruciale meimaand wordt geboekt, dan heb ik veel vertrouwen in komende seizoenen. De basis is gelegd.

Het zou fantastisch zijn als we het seizoen met succes kunnen afsluiten. Voor mij persoonlijk, ook al schop ik de bal er niet zelf in, zal het ook een enorm goed gevoel geven. We doen het met zijn allen bij Ajax, een eventuele landstitel is dan ook van ‘iedereen’.

Voor nu wens ik u heel veel plezier toe, laten we Ajax met elkaar aan het dertigste landskampioenschap helpen!

Rik van den Boog
Algemeen directeur