Menu
Column Rik van den Boog

Column Rik van den Boog

Rik van den Boog heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de algemeen directeur.

Beste Ajacieden,

Welkom in de ArenA, waar vandaag Ajax - FC Utrecht op het programma staat. Het is lang geleden dat we voor het laatst op zondagmiddag een thuiswedstrijd in competitieverband speelden. Een quizvraag voor degene naast u op de tribune: wanneer was de laatste keer? Dat was zondag 18 april 2010, Ajax - Heracles Almelo (4-0).

Afgelopen dinsdag was de eerste thuiswedstrijd in de UEFA Champions League. We zijn blij met een punt tegen AC Milan, al blijft na afloop in zulke gevallen de vraag overeind of er meer in had gezeten. Maar het was een spannende en boeiende wedstrijd. Op deze plek meld ik vaak hoe trots ik ben op onze supporters en hoe belangrijk de steun van de tribunes is. Van de mensen die dinsdag vuurwerk afstaken in ons stadion, ondanks de vele waarschuwingen die we vooraf hierover hebben gegeven, vraag ik me af of ze een echt Ajax-hart hebben. Het kost de club handenvol geld en er komt een moment dat de UEFA vanwege dit wangedrag besluit ons een thuiswedstrijd zonder publiek te laten spelen.

Ajax en FC Utrecht hebben de afgelopen jaren in toenemende mate last gehad van veel onderlinge rivaliteit op supportersgebied. Dat is opvallend, want bij Ajax hebben we veel spelers uit Utrecht onder contract gehad en in Utrecht zijn ook diverse spelers succesvol geweest die bij ons zijn opgeleid. Marco van Basten, Rob de Wit en Wesley Sneijder zijn een paar voorbeelden, andersom geldt dat onder meer voor Michael Mols en Dave van den Bergh. Ik heet de gasten uit Utrecht vandaag van harte welkom in Amsterdam.

Beide clubs zijn, samen met afvaardigingen van erkende supportersverenigingen, druk bezig geweest om die ongezonde spanning van de wedstrijd af te halen. Zij hebben ook plannen gemaakt hoe het beter kan. Mede daarom kunnen vandaag supporters van FC Utrecht de wedstrijd bijwonen. Dat is goed voor het voetbal. Ik herinner me de doodse stilte in de Kuip toen twee weken geleden Siem de Jong de 0-1 binnenkopte. Ik dacht dat de bal misschien in het zijnet was gekomen. Bij een wedstrijd tussen twee ploegen horen aanmoedigingen voor beide teams. Het blijft onwerkelijk om een wedstrijd te spelen zonder gesteund te worden door je eigen fans, die juichen als er gescoord wordt.

We zijn al 25 duels in de Eredivisie ongeslagen. Met een jonge ploeg die voornamelijk bestaat uit zelf opgeleide spelers. Onze tegenstander van vandaag, FC Utrecht, is de laatste Nederlandse club die ons wist te verslaan in de Eredivisie. Dat was op 6 december 2009, toen ze in Stadion Galgenwaard een 2-0 overwinning boekten. We zijn dus bezig aan een knappe reeks, die vanmiddag hopelijk wordt voortgezet. Dan blijven we de koploper.

Winnen is voor ons belangrijk en dat doen we bij voorkeur met attractief voetbal. Dat laatste lukte niet in onze vorige thuiswedstrijd in de competitie tegen Willem II, maar het gelijke spel dat we vorige week in Enschede boekten was daarentegen weer erg attractief. Vandaag willen we graag de combinatie zien.

Ik wens jullie veel plezier bij deze wedstrijd.

Rik van den Boog
Algemeen directeur

Foto: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst