Menu
Column Van den Heiligenberg: 'Herkenbare situatie bij Oranje'

Column Van den Heiligenberg: 'Herkenbare situatie bij Oranje'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Claudia van den Heiligenberg wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Claudia van den Heiligenberg.

Op dit moment ben ik met het Nederlands Elftal in Griekenland. Afgelopen dinsdag zijn we met Oranje via Düsseldorf en Athene neergestreken in Heraklion op Kreta waar we zaterdag een WK-kwalificatieduel spelen met Griekenland. Met het Nederlands team zitten we nu in een vergelijkbare situatie als waar we de afgelopen weken met Ajax zaten: Er staat druk op de komende wedstrijden. We staan er met Oranje niet ideaal voor, want we hebben verloren van Noorwegen en gelijk gespeeld tegen België. Dus moeten we tegen Griekenland en Albanië, donderdag in Nederland, we niet alleen winnen maar ook veel scoren. Het liefst heel veel.

Bij Ajax hadden we met de wedstrijden tegen FC Twente en Standard Luik ook wedstrijden waar druk opstond. We hadden het kampioenschap eigenlijk wel in eigen hand bij winst op deze beide concurrenten. Maar tegen FC Twente haalden we niet ons niveau en verloren we met 1-0. Dat was zonde want we hadden in de ArenA ons visitekaartje kunnen afgeven. Dus was de wedstrijd een week later tegen Standard Luik een soort van laatste kans. Daarin speelden we wel goed; we waren dominant, legden de tegenstander onze wil op, maar ook dat duel verloren we met 1-0. Zo zonde dat we dat niet afmaakten. We hadden ze goed in de tang, kwamen nauwelijks in de problemen en opeens lag de bal er toch in.

Daarna kwam het gelijkspel tegen PEC Zwolle. Dat was raar. Die twee nederlagen waren zuur, maar die tegenstanders waren van een ander kaliber. We gingen met vertrouwen naar Zwolle en in de eerste helft waren we veel beter dan de thuisclub en kwamen we ook op 0-2. In de tweede helft was er van het zelfvertrouwen niets meer over. We waren geen team, gingen ons eigen ding doen. Dat is iets waarin we nog een stap kunnen zetten. Dat we in een wedstrijd waarin het niet loopt, terug naar de basis kunnen gaan, terug naar onze kwaliteiten. Zelf werd ik de tweede helft aanvoerder omdat Petra Hogewoning eraf moest en verhuisde ik naar de linksbackpositie in plaats van de linksbuitenpositie. Dat vond ik wel lastig, want hoe krijg je iedereen weer op de rit? Daarin zijn we zoekende en op die moment blijkt hoezeer we de ervaring van Daphne Koster en Anouk Hoogendijk missen.
Wat mijzelf betreft heb ik de laatste wedstrijden een beter gevoel. Ik was het seizoen heel goed begonnen, maar na de winterstop heb ik een periode gehad waarin ik minder rendement haalde. Tegen Luik en Zwolle heb ik mijn vorm weer gevonden.

Dat hoop ik bij Oranje weer te laten zien. Of ik als linksbuiten of als linksback sta opgesteld, maakt mij niet veel uit. Ik heb mijn hele leven linksbuiten gespeeld, pas de laatste jaren ook als linksback. Bij het Nederlands team is dat nu weer aan het omdraaien. Ik heb mij wel ontwikkeld als linksback, ben een completere speelster geworden.

De omschakeling van Ajax naar Oranje vind ik niet meer zo lastig als voorheen. Dat komt omdat bij Ajax ook alles heel professioneel is geregeld. De stap is daardoor minder groot, omdat er qua trainingen, programma en hoe serieus er met de sport wordt omgegaan, ongeveer gelijk is. Bij Oranje ben je je wel bewust dat je met de beste van de besten speelt. De stap terug naar Ajax kost me soms wel moeite. Vooral mentaal is het zwaar als je bij Oranje op de bank hebt gezeten en er bij Ajax weer wordt verwacht dat je belangrijk bent voor het team. Maar nu we zo veel weg zijn met Oranje wordt dat makkelijker.

Aanmelden Ajax nieuwsbrief

Naar andere columns