Menu

Combinatie hoofd opleiding en trainer bevalt Blind uitstekend

Danny Blind is sinds twee maanden hoofd opleidingen bij Ajax. De oud-verdediger, die met Ajax in 1995 de wereldbeker in Tokyo won, combineert vanaf 1 februari zijn taak als trainer van de A1 met die van zijn nieuwe ambt. ,,Dat gaat uitstekend'', aldus Blind die na de winterstop met zijn elftal ook een opmerkelijke opmars heeft ingezet.

,,De functie hoofd opleidingen is zoals ik die in grote lijnen had verwacht. De combinatie werkt prima. Natuurlijk zijn er dingetjes die je in de praktijk leert. Zo moet ik zorgen dat ik me, een uur voor de training begint, niet meer op kantoor begeef. Want er komt altijd nog wel iets dat aandacht vraagt, waardoor je in tijdnood voor de training kan komen. Maar dat leer je snel.”

,,Invloed op mijn taak als trainer van de A1 heeft de nieuwe functie niet. Ik liep ook al lang genoeg bij Ajax rond om te weten wat er kwam kijken bij hoofd opleidingen. Ik had altijd uitstekend contact met Kees Zwamborn. Kees was heel open, communiceerde veel richting de trainers. Het inwerken is vluchtig gegaan, maar dat is niet anders dan anders volgens mij. Het is niet zo geweest dat ik weken aan zijn hand heb meegelopen. We hebben een aantal goede gesprekken gehad waarin de taken zijn uitgelegd. Ik heb ‘ja’ gezegd op deze baan omdat ik het ontzettend naar mijn zin heb bij Ajax en daarom geneigd ben langer te blijven. Wat deze functie ook vraagt. Ik heb nu een contract voor 3,5 jaar getekend en die periode wil ik volbrengen. Wat mij in de functie aanstaat, is het technische aspect. Je hebt contact met de trainers over de inhoud van de trainingen. Niet precies de oefeningen, maar waar de accenten liggen. Daar hadden we het met de trainers altijd al over. Maar dat had ik ook met Kees. Nu is dat lijntje nog korter.”

Korter zijn de werkdagen van Blind bepaald niet geworden. Met de A1 staat hij namelijk ook vier dagen op het veld om te trainen. Van het hoogste juniorenelftal wordt dit seizoen veel gevraagd. Het komt bijna wekelijks voor dat Blinds spelers Jong Ajax moeten completeren. Blind: ,,De beste situatie is nog steeds dat spelen in Jong Ajax een beloning is voor de prestaties die een speler aan de dag legt. Nu nog is de beoordeling dat als ze goed bezig zijn, dat ze in het tweede mogen spelen, maar de eis wordt wel versoepeld omdat Jong Ajax te weinig spelers heeft. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Als een jongen voldoende zelfkritiek heeft, is het geen probleem. Dat hij weet dat hij met het tweede mee mag omdat hij goed is of dat hij mee doet omdat er te weinig spelers zijn. Ik leg ze dat ook uit. Ik vertel een speler dus wel dat hij het qua prestatie niet verdient om bij Jong Ajax te spelen, maar dat het vanwege een tekort aan spelers moet. Dat breng ik wel positief. Dus dat hij het moet oppakken en mij moet laten zien dat hij het wel verdient. In de ontwikkeling van de spelers is het nog niet te zien of ze er baat bij hebben Dat kan je pas aan het einde van dit seizoen of aan het begin van volgend seizoen zien.”

Maar toch. De opmars van Ajax A1 is opmerkelijk. Voor de winterstop waren de resultaten nog niet aansprekend. Aan het begin van 2003 echter wel. ,,Maar dat heeft volgens mij niets met het spelen in Jong Ajax te maken”, aldus Blind. ,,Soms heeft een team wel eens een langere periode nodig waarin ze de dingen laten zien die ik met hen wil bereiken. Nou moet ik wel zeggen dat we de eerste vier duels in de competitie onverdiend punten verloren. We haalden slechts een punt, waar dat er ook tien hadden kunnen en eigenlijk moeten zijn. Het besef het overwicht om te zetten in doelpunten kwam laat. Later ook dan ik verwacht had. Het lag niet aan het creëren van kansen, maar aan het verzilveren daarvan. Dat we een punt uit vier wedstrijden hadden was niet echt prettig voor een Ajax A1, maar ik ging eraan werken zonder druk op de spelers te leggen. Ik wilde ze niets aanpraten. En na de winterstop zijn ze zelfbewuster gaan voetballen. Ze weten wat ze kunnen en vooral ook wat ze niet kunnen. We hebben zeven wedstrijden gespeeld, waarvan we er zes wonnen en een gelijkspeelden. Dat gelijkspel was vorige week tegen PSV en was niet eens nodig geweest.”

Ajax stond halverwege het seizoen veertien punten achter op koploper Vitesse. Nu nog maar vijf. ,,En dat hadden er dus drie moeten zijn. Ik ben blijven zeggen dat als wij zouden blijven winnen we nog kampioenskansen hadden. Daarom is het gelijkspel in Eindhoven zo jammer. We treffen Vitesse niet meer deze competitie, maar op papier hebben wij het beste programma. Dat zegt mij overigens bar weinig. Want we spelen nog tegen de onderste vier teams, waarvan drie uit. Die ploegen zullen zich wel roeren.”