Menu
Competitie deze week hervat in Kaapstad

Competitie deze week hervat in Kaapstad

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de twintigste aflevering van dit seizoen kijken we vooruit naar de hervatting van de competitie in Zuid-Afrika.

Eindelijk begint aanstaande woensdag de competitie weer. Doordat de afgelopen weken gestreden werd om de Africa Cup lag het seizoen stil, hoewel Zuid-Afrika zelf niet van de partij was. ,,Onze competitie loopt gelijk aan die van Europa”, zegt Ajax Cape Town-trainer Maarten Stekelenburg vanuit Zuid-Afrika. ,,Maar wij zijn het enige Afrikaanse land waar dat zo is. De andere competities lopen van maart tot begin november en er is sprake om in Zuid-Afrika ook terug te gaan naar deze kalender. Bij bijvoorbeeld de Afrikaanse Champions League is het namelijk ook niet handig dat wij een andere kalender hebben.”

Die kalender zorgt er voor dat Ajax Cape Town woensdag het seizoen mag hervatten. De ploeg van Maarten Stekelenburg staat op een zevende plaats, met evenveel punten als de nummer 5. De opponent woensdag is Platinum Stars. ,,Ik ben erg blij dat de competitie begint. We kijken er naar uit. De selectie is fit. We hebben in de winterbreak goed gewerkt, maar in een wedstrijd kan je pas écht zien of je er klaar voor bent.”

De in Amsterdam opgedane ervaring deelt Maluleka met zijn ploeggenoten. De in Amsterdam opgedane ervaring deelt Maluleka met zijn ploeggenoten.

Ajax Cape Town bereidde zich ook een kleine week in Johannesburg voor op de tweede seizoenshelft. Daar speelde het team van Maarten Stekelenburg twee oefenduels, tegen Bidvest Wits en TUKS University. Het moment bleek uitstekend gekozen, want op het moment ten tijde van het trainingskamp aan de oostkant van Zuid-Afrika bleek een hittegolf de Kaap te teisteren. ,,Dat kwam goed uit”, beaamt Stekelenburg. ,,Maar we hadden het vooral gedaan om goede wedstrijden te kunnen spelen. Dat lukte. Ook in Kaapstad hadden we in deze winterbreak een toernooi met buitenlandse deelnemers. We hebben het naar voorbeeld van het Amsterdam Tournament georganiseerd. Dus ook voor elk doelpunt krijg je een punt. Santos, de andere club uit Kaapstad, won het toernooi; wij werden tweede. Daar was ik tevreden over. De eerste wedstrijd op vrijdagavond wonnen we met 3-0, zondag heb ik een ander team opgesteld. Toen speelden we 0-0 gelijk en ook daar was ik wel tevreden mee.”

In tegenstelling tot Ajax Amsterdam heeft Ajax Cape Town zich wel geroerd op de transfermarkt en keek daarbij ook over de landsgrenzen heen. Nieuw bij de club zijn de Nigeriaanse aanvaller George Akpabio en de jeugdspelers Toriq Losper en Kyle Peters hebben eveneens een contract gekregen. Clint Julius, ook opgeleid door Ajax, keert terug bij de club na een periode bij FC Tygerberg. Kyle Peters is de enige niet-aanvaller. Hij is doelverdediger. Met de vier aanwinsten erbij komt de selectie van Stekelenburg op 25 spelers, die keurig zijn verdeeld over de linies: 3 keepers, 8 verdedigers, 7 middenvelders en 7 aanvallers. ,,Drie van de vier nieuwe jongens zijn afkomstig uit de eigen opleiding. Die hoef je niets uit te leggen, alleen is het wel een stapje hoger voor ze. De Nigeriaanse jongen is een open, frisse jongen met een goede persoonlijkheid. Of ik hem al direct laat beginnen woensdag weet ik nog niet. Maar hij zit zeker bij de wedstrijdselectie.”

Kan Stekelenburg een verwachting geven voor woensdag? ,,We staan er goed op en ik heb er een goed gevoel over. Maar je moet altijd afwachten of alles er in een wedstrijd uitkomt. Dat hoop je natuurlijk!”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town