Menu
‘Compliment aan de groep en technische staf’ 

‘Compliment aan de groep en technische staf’ 

Aron Winter is sinds dit jaar hoofdcoach van Ajax O19. De hoogste jeugdploeg gooide dit seizoen hoge ogen met het winnen van de Supercup, landstitel en beker. De voormalig recordinternational deelt maandelijks zijn ervaringen op Ajax.nl.

Het competitieseizoen eindigde waar het ook begon; in Nijmegen. We namen deze laatste competitiewedstrijd tegen N.E.C. serieus, ondanks dat er niks meer op het spel stond voor beide ploegen. Ik ben van mening dat als je ergens aan begint, dat je het ook op een goede manier moet afsluiten. Ook als de prijzen al binnen zijn. 

De omstandigheden in Nijmegen waren niet ideaal. Het was bloedheet, ongeveer 32 graden. Tijdens de wedstrijd hadden de spelers vier drinkpauzes en ook tijdens de rust gingen we op zoek naar wat verkoeling. Uiteindelijk kregen alle spelers een ijsje. Dat was een heerlijke oplossing haha! 

‘Mooi jaar’ 
We kunnen terugkijken op een heel mooi jaar. Nauurlijk was ik graag verder gekomen in de UEFA Youth League, want er lagen mogelijkheden in de kwartfinale tegen Real Madrid. Maar dat lukte helaas net niet. Als coach heb ik van iedere wedstrijd genoten, zelfs bij een achterstand. Dan vind ik het uitdagend om een manier te zoeken om de wedstrijd om te draaien.

'Justin Kluivert heeft mij het meest verrast dit seizoen'

We zijn ook tevreden over de doorstroom van jeugdspelers. Justin Kluivert en Matthijs de Ligt maakten de stap naar het eerste, anderen debuteerden voor Jong Ajax en ook de eerstejaars O19-junioren hebben zich goed ontwikkeld. In de lijn van de visie van de club, dat vind ik super. 

Kluivert heeft mij het meest verrast dit seizoen. Niet door het feit dat hij zo goed kan voetballen, want dat wist ik wel. Maar ik had niet verwacht dat zijn ontwikkeling zo’n vlucht zou nemen. Het is een supertalent en dat laat hij nu op 17-jarige leeftijd ook bij de hoofdmacht zien.

We begonnen met een ongeslagen reeks van 18 wedstrijden in alle competities.
We begonnen met een ongeslagen reeks van 18 wedstrijden in alle competities.
In de UEFA Youth League werden tweeluiken met Breidablik, PAOK en Juventus winnend afgesloten.
In de UEFA Youth League werden tweeluiken met Breidablik, PAOK en Juventus winnend afgesloten.
Het Europese avontuur eindigde in de kwartfinale tegen Real Madrid (2-1).
Het Europese avontuur eindigde in de kwartfinale tegen Real Madrid (2-1).
We legden met negen punten voorsprong op PSV beslag op de titel.
We legden met negen punten voorsprong op PSV beslag op de titel.
De Supercup, landstitel en beker betekent: De triple.
De Supercup, landstitel en beker betekent: De triple.

‘Fantastische groep’
Toen ik afgelopen zomer terugkeerde bij Ajax wist ik dat de voorwaarden hier optimaal waren. Er lopen hier veel talentvolle spelers rond, die ik graag wil helpen om beter te worden. Deze ontwikkeling wordt versneld door de vele topwedstrijden die we hebben gespeeld in de kampioenspoule en de UEFA Youth League. Dat soort weerstand, daar worden ze beter van.

'We moeten de UEFA Youth League nog winnen'

Aan het begin van het seizoen selecteren alle trainers de spelers ook op persoonlijkheid. Ik wil deze lichting en de technische staf een compliment geven, want iedereen hielp elkaar. We hadden een brede selectie, waardoor veel jongens te maken kregen met teleurstellingen.

Dat is niet altijd leuk, maar het team ging er geweldig mee om. Het karakter van het team zorgde ervoor dat deze teleurstellingen om werden gezet in iets positiefs. Mede daardoor staan we aan het einde van de rit met drie prijzen. Het is echt een fantastische groep jongens.

☀️ | #AjaxO19 via Instagram: 'Iedereen een fijne vakantie!' �� https://t.co/LX42V7ON7h pic.twitter.com/ICfMSvoqcT

— AFC Ajax (@AFCAjax) May 27, 2017

Toernooi in Uitgeest 
Het seizoen is nog niet helemaal voorbij. De komende week blijven we trainen want dit weekeinde nemen we deel aan het toernooi in Uitgeest. Het bevat een sterk deelnemersveld. We zitten in een poule met Benfica, Hajduk Split en FC Volendam. In de andere poule zit onder andere Real Madrid, die komen we wellicht dus voor de tweede keer tegen dit seizoen. Daarna is het tijd voor een welverdiende vakantie.

Volgend jaar kunnen we dit seizoen nog overtreffen. Het zou mooi zijn als we de UEFA Youth League weten te winnen, of in ieder geval de halve finales bereiken. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat ieder jaar de triple wordt gewonnen. Dat is ook afhankelijk van de sterkte van de lichting, maar er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor volgend seizoen.

Dan willen we dat Ajax O19 wederom bestaat uit talenten die uiteindelijk de stap naar het grote Ajax kunnen maken, net als dit jaar. Dat is het allerbelangrijkste voor Ajax.