Menu
'Complimenten voor onze supporters!'

'Complimenten voor onze supporters!'

FC Groningen - Ajax kon zondag geen doorgang vinden, omdat de fanatieke FC Groningen-aanhang voor brand had gezorgd. Henri van der Aat, de tijdelijke algemeen directeur van Ajax, is vol lof over het gedrag van de meegereisde Ajax-supporters.

Hoe hebt u de gebeurtenissen in Groningen zelf beleefd?

,,Het was erg naar om te zien wat er gebeurde. En chaotisch. Ik kon vanaf mijn plek goed zien hoe de boel in de brand vloog en hoe vervolgens allerlei mensen het veld op kwamen. Een aantal rende zelfs het hele veld over om provocerende gebaren naar onze supporters te maken. Om mij heen vroeg men zich af waar de politie en de brandweer bleef. Daarna ben ik naar de catacomben gegaan en zijn we in overleg gegaan.”

De Ajax-supporters konden een uur later onverrichter zake terug naar Amsterdam.

,,Wij kregen voor de wedstrijd al berichten door dat ze met een enorme omweg naar Groningen hebben moeten rijden. Ze reden op een gegeven moment zelfs in Veendam. Mede daardoor hebben ze er ruim drie uur over gedaan. Vervolgens blijkt dat de wedstrijd niet door gaat en kunnen ze weer weg. Het ontruimen van het Ajax-vak is prima verlopen, daar wil ik ze een groot compliment voor maken. Elke club heeft een kern met supporters die af en toe voor problemen zorgt, ook Ajax. Dat is alom bekend. Maar ik ben er trots op hoe onze meegereisde supporters zich gisteren gedragen hebben. Het gaat om een groep van bijna duizend man, ik hoop oprecht dat zij er woensdag weer bij kunnen en willen zijn.”

Moeten zij opnieuw een kaartje kopen?

,,Nee, mede om de reden die ik net noem hebben we vanochtend met de directie besloten dat zij niet nog een keer de kosten van het busvervoer voor hun rekening krijgen. Daarnaast blijft hun toegangskaartje geldig. De supporters die woensdag niet mee kunnen, krijgen geld terug, maar nogmaals; ik hoop dat ze er allemaal weer zijn want we kunnen de steun erg goed gebruiken. Later vandaag zal op onze website meer uitgewerkte informatie beschikbaar komen.”

Er werd gesteld dat Ajax bij de KNVB heeft geprobeerd er een 0-3-overwinning uit te slepen, omdat de schuld van het niet doorgaan van de wedstrijd bij FC Groningen ligt.

,,Dat is onzin. Wij hebben tussen half drie en kwart voor drie wel wat telefonisch overleg gehad met diverse mensen en gevraagd wat de regels voorschrijven. Dat is iets anders dan een verzoek neerleggen om die wedstrijd met 0-3 te winnen, want op dat moment wilden we nog gewoon voetballen.”