Menu
'Concurrentie een stap voor blijven'

'Concurrentie een stap voor blijven'

Het trainingskamp in Oostenrijk is bijna ten einde. Een dag voor vertrek naar Nederland blikt Frank de Boer terug en vooruit. ,,Wij zullen dit seizoen meer dan ooit de te kloppen ploeg zijn.”

Heb je tijdens de vakantie lang nagenoten van het kampioenschap?
,,Zeker weten. Je moet altijd met volle teugen van een kampioenschap genieten. Ook als het al de vierde op rij is. Het is nu eenmaal niet normaal om ieder jaar kampioen te worden. Dat hebben we na het behalen van het afgelopen kampioenschap als technische staf en spelers ook tegen elkaar gezegd. Het is heel bijzonder om vier keer op rij de beste van Nederland te zijn. Zoiets moet je vieren. Na de nodige feestjes ging de knop daarna eigenlijk weer snel om naar het nieuwe seizoen. Je bent immers zo goed als je laatste wedstrijd. Vorig seizoen telt niet meer. Het gaat nu weer om de eerste wedstrijd van het seizoen.”

Ajax gaat het nieuwe seizoen zonder aanvoerder Siem de Jong in. Hoe ga je dat verlies opvangen?
,,Siem heeft ons de afgelopen jaren heel veel gebracht. Uiteraard gaan we hem missen, maar we wisten ook dat het eraan zou komen. We kijken met een trots gevoel terug op zijn jaren bij Ajax. Deze stap naar de Premier League is hem van harte gegund. Het is voor ons een voordeel dat hij al zo vroeg in de voorbereiding is vertrokken. Nu kan de nieuwe rolverdeling direct gestalte krijgen. Niklas Moisander was onze tweede aanvoerder en wordt nu logischerwijs onze eerste aanvoerder. Doordat ook Christian Poulsen is vertrokken zal er zowel een nieuwe tweede als derde aanvoerder moeten komen. Als staf hebben we daar wel wat ideeën over, maar de komende weken zal blijken hoe dat uitpakt en welke spelers er zullen opstaan.”

Frank de Boer naast assistent-coach Hennie Spijkerman op het trainingsveld in Neustift im Stubaital. Frank de Boer naast assistent-coach Hennie Spijkerman op het trainingsveld in Neustift im Stubaital.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor het nieuwe seizoen?
,,Als coach probeer je altijd uitdagingen te zoeken. Zowel voor jezelf, maar ook voor het team en spelers individueel. We willen in ieder geval als team een stap voorwaarts maken. Stilstand is achteruitgang. Na vier landstitels op rij zullen we nu meer dan ooit de te kloppen favoriet zijn. De concurrentie wil dichterbij komen. Om dat te voorkomen moeten we ervoor zorgen dat we hen juist één á twee stappen voor blijven. Dat vergt nogal wat van het team.”

Er stonden deze week verschillende teambuildingsgesprekken op het programma. Wat wordt er op dergelijke avonden besproken?
,,De centrale vraag is: hoe gaan we ervoor zorgen dat we de concurrentie van ons af kunnen slaan. Of beter gezegd: hoe kunnen we ze voor blijven. De spelers moeten daar een gevoel bij krijgen. De input moet daarbij niet alleen vanuit de technisch staf komen, maar zeker ook vanuit de spelers. We moeten met z’n allen hetzelfde doel voor ogen krijgen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst