Menu
'Concurrentie gewaarschuwd'

'Concurrentie gewaarschuwd'

Ajax rekende zondagmiddag opnieuw af met twee aspecten die in het verleden meer dan eens puntenverlies opleverden: het niet weten te winnen van een half-een-wedstrijd en het niet weten te winnen na een Europees duel. Op het lastige kunstgras van Excelsior bleef Ajax zondag zonder schade: het werd 1-4. De ochtendkranten houden terdege rekening met Ajax als titelkandidaat.

'Concurrentie gewaarschuwd', kopt De Telegraaf. ,,Ajax heeft het knappe resultaat bij Manchester United een vervolg gegeven in Rotterdam. Het elftal van Frank de Boer klopte Excelsior (1-4) en liet daarmee blijken dat het nog niet mag worden afgeschreven in de titelrace. Maar om nou te zeggen dat de 3.531 toeschouwers dé aanstaande landskampioen aan het werk hadden gezien, ging zelfs Vurnon Anita te ver. 'Qua spel zijn we nog niet op ons best', zei de multifunctionele Ajacied niks te veel. (...) Ajax is - in elk geval cijfermatig - een titelkandidaat. Het verschil met koploper PSV is te overzien (vijf punten), het programma voor de komende (Roda JC thuis, RKC Waalwijk thuis en ADO Den Haag uit) relatief makkelijk en van de laatste elf duels spelen de Amsterdammers er zeven thuis."

Ook het AD maakt in de kop een toespeling op prolongatie van de landstitel. 'Ajax kanshebber voor de titel'. Het is een uitspraak opgetekend uit de mond van aanvoerder Jan Vertonghen. ,,Ajax manoeuvreerde zich dit seizoen ongewild in de rol van achtervolger. 'Maar je kunt beter jagen, dan opgejaagd worden', had De Boers voorganger Martin Jol twee jaar geleden al beweerd. Zijn sensationele inhaalrace mislukte in die jaargang, op een punt. Vorig seizoen, op het moment dat niemand meer enige kansen voor Ajax gaf zes wedstrijden voor het einde, slaagde de missie wél. 'En toen speelden we ook dramatisch tegen Heerenveen en NEC, maar we wonnen wel. Net als nu', diepte Veronghen op. Allang vergeten is die mega-kans van Björn Vleminckx die Ajax vorig jaar de titel had kunnen kosten. Of die bal op de paal van Heerenveen-speler Jeffrey Gouweleeuw. Zo zal de manier waarop de Amsterdammers op Woudestein aan hun punten kwamen, in Amsterdam vermoedelijk ook gauw uit het geheugen liggen."

'Vertonghen sleept Ajax er doorheen', vindt de Volkskrant. ,,Jan Vertonghen maakte in hoogsteigen persoon het verschil tussen Excelsior en Ajax. Hij is de eenpersoons machinekamer die zijn ploeg er op beslissende momenten doorheen sleept. Er gaat genoeg mis in zijn balbehandeling en soms is het behoorlijk onbesuisd wat hij doet, maar het gebeurt wel met de onvoorwaardelijke wil om te winnen. Dat bleek een essentieel facet in een wedstrijd waarin het nog tot ver in de tweede helft alle kanten op kon."

'Worsteling voor Ajax', luidt het chapeau boven het wedstrijdverslag in Het Noordhollands Dablad dat onderdeel is van de GPD-bladen, waar ook het Parool deel van uitmaakt. De journalist had weinig kunnen genieten van de wedstrijd: ,,Op het kunstgrasveld in Rotterdam maakte Ajax bepaald geen reclame voor zichzelf. Tergend langzaam, worstelend met de omstandigheden en gespeend van frivoliteiten slaagde het elftal er ternauwernood in Excelsior van zich af te schudden. Anders dan de (ruime) uitslag doet vermoeden, behoorde puntenverlies tot de mogelijkheden. Enkele momenten van brille voorkwamen een afgang.''

Tekst en foto: Ajax.nl