Menu
'Concurrentie maakt gretig'

'Concurrentie maakt gretig'

Het trainingskamp in De Lutte werd donderdag afgesloten met een persconferentie van Frank de Boer. De coach van Ajax keek in landhuishotel De Bloemenbeek terug op een geslaagd trainingskamp. Volgens De Boer staat Ajax er een kleine twee weken voor de voorronde van de UEFA Champions League goed voor. ,,Het ziet er goed uit.”

Na het teleurstellende afgelopen seizoen is de blik weer volledig naar voren gericht. Tijdens het persmoment in De Lutte ging het dan ook met name over de toekomst. Eind deze maand staat de eerste belangrijke krachtmeting in de derde CL-voorronde al op het programma. Tijdens deze zogenaamde ‘kickstart’ kan Ajax een belangrijke eerste stap richting het hoofdtoernooi zetten. De voorbereiding is daarom volledig op een vroege piek afgestemd. Nog voor de start van de Eredivisie moet Ajax er staan.

De Boer: ,,Ik hanteer dezelfde normen en waarden als waar ik vier jaar geleden mee begonnen ben. Het doel is om de jongens zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar de druk is groot. We willen weer Champions League spelen, op het allerhoogste niveau. Of we daar klaar voor zijn? Het ziet er in ieder geval goed uit en het team staat er goed voor.”

Uiteraard kwamen ook de (mogelijke) versterkingen voor het nieuwe seizoen ter sprake. Na John Heitinga, Nemanja Gudelj en Mitchell Dijks lijken Yaya Sanogo en Amin Younes de selectie compleet te gaan maken. Over Sanogo zei De Boer: ,,Hij is een speler van hoog niveau. Bij Arsenal krijg hij vooralsnog de kans niet. Ik denk dat hij bij Ajax mooie stappen kan maken. We hebben een speler nodig die uit het niets zijn tegenstander kan passeren. Dat is een mooi wapen binnen de selectie. Datzelfde geldt voor Amin Younes. Daar verwacht ik ook mooie dingen van. Al is er natuurlijk geen garantie dat Sanogo en Younes het gaan maken.”

Frank de Boer wordt geflankeerd door persvoorlichtster Eefje Schep.
Frank de Boer wordt geflankeerd door persvoorlichtster Eefje Schep.

Concurrentiestrijd
De concurrentiestrijd is groot. In tegenstelling tot afgelopen seizoen staat momenteel pas veertig procent van het beoogde basiselftal vast volgens De Boer. Alleen Jasper Cillessen en aanvoerder Davy Klaassen zijn onomstreden. ,,De concurrentiestrijd zorgt ervoor dat de groep heel hongerig is. Voor ons als technische staf is dat fantastisch. Ze moeten allemaal keihard werken en zich goed presenteren. Zo brengen ze elkaar naar een hoger niveau. De concurrentie is best zwaar voor de jongens, maar het maakt ze ook gretig. Het maken van keuzes is voor mij ook niet altijd makkelijk, maar persoonlijke issues en zakelijke issues kan ik goed van elkaar scheiden. Er zijn daarnaast ook veel jonge talenten bijgekomen. Vooral Riechedly Bazoer, Kenny Tete en Jairo Riedewald maken een heel goede indruk. Het is mooi om te zien dat zij het laatste half jaar steeds meer hebben meegespeeld.”

Met name op het middenveld is de concurrentie hevig. Op de vraag wie er mogelijk zullen afhaken, antwoordde De Boer: ,,We hebben gewoon vijf heel goede middenvelders. We gaan geen overhaaste beslissingen nemen, maar uiteindelijk zullen we wel een keuze moeten maken.”

Onder leiding van captain Klaassen gaat Ajax komende week de laatste trainingweek op weg naar de derde voorronde CL in. Na de oefenduels met VfL Wolfsburg (vrijdag) en Saint-Etienne (woensdag) moet Ajax er klaar voor zijn: ,,Zoals ik eerder al heb verteld is Davy de perfecte man voor deze rol; hij is een echte Ajacied. Bovendien zijn John Heitinga en Nemanja Gudelj de juiste personen die de jonge jongens kunnen laten zien wat er gevraagd wordt op dit niveau.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst