Menu
Contente Bosz: 'Dan is het leuk om trainer te zijn'

Contente Bosz: 'Dan is het leuk om trainer te zijn'

Met de wind in de rug van een afdaling genieten. Zo moeten de voorbije wedstrijden voor Ajax hebben gevoeld. De Ajacieden zijn volledig terug in de titelrace en liggen op koers voor een plek in de halve finale van de UEFA Europa League. Gevrijwaard van zorgen en op twee fronten actief is het leven momenteel goed. ,,Het gaat om winnen. Als je dat ook nog op een leuke manier doet zoals gisteren, dan is het fijn om trainer te zijn”, reageert Peter Bosz daags na de 2-0-thuiszege op Schalke 04.

Bosz kreeg tegen de Duitsers opnieuw de bevestiging dat zijn ploeg 'op de goede weg' is. ,,We winnen de laatste weken niet alleen, we spelen ook prima voetbal. Dat was tegen Feyenoord al zo, en daarvoor tegen FC Kopenhagen ook. Alleen zat die rotwedstrijd tegen Excelsior ertussen. Maar vervolgens hebben we tegen Feyenoord, het eerste halfuur tegen AZ, bij NEC, en nu weer tegen Schalke prima voetbal laten zien. Gezien het drukke schema en de wedstrijden die kort op elkaar volgen, zijn we gewoon een sterke reeks aan het wegzetten.”

,,Het is half april en we doen nog op twee fronten mee. Dat is mooi."

Ajax liet Schalke 04 bij vlagen alle hoeken van het veld zien, iets dat Bosz niet had verwacht. ,,In de Nederlandse competitie kun je over het algemeen aardig inschatten wat de krachtsverhoudingen zijn. Met een tegenstander die je eenmalig ontmoet is dat veel moeilijker. Vooraf was ik gewoon erg benieuwd of we het tegen een goede tegenstander als Schalke ook konden laten zien, en dat zonder een belangrijke speler als Lasse. Maar Donny heeft het geweldig gedaan. Het was gewoon een heel goede wedstrijd van onze kant.”

Het duel met de nummer tien van de Bundesliga toonde eveneens aan dat Ajax fysiek uitstekend in orde is. ,,Het antwoord geven de jongens iedere week. Eerst kregen we – vaak wel terecht hoor – de kritiek dat we slechts bij vlagen goed voetbal lieten zien, en soms een helft. Vervolgens speelden we sterk tegen Kopenhagen, maar was de volgende wedstrijd tegen Excelsior niet goed. Dan krijg je weer kritiek dat je het niet twee keer in drie dagen kunt laten zien. Maar we geven nu al een aantal weken het antwoord dat we er fysiek goed opstaan. Onze manier van voetballen vergt veel kracht. Gelukkig zijn we nu in staat het wedstrijd na wedstrijd te herhalen."

Sinkgraven niet tegen Heerenveen
Een smet op de eclatante zege was het uitvallen van Daley Sinkgraven. De linksachter raakte al vlot geblesseerd, speelde nog wel de eerste helft uit, maar werd tijdens de rust vervangen door Matthijs de Ligt. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat Sinkgraven de binnenband van zijn linkerknie heeft verrekt. Hij mist daardoor in elk geval het thuisduel tegen zijn oude club Heerenveen. Voor het overige kwamen alle spelers ogenschijnlijk ongeschonden uit de strijd. ,,Meestal voelen de spelers twee dagen na een wedstrijd het meest. Maar in principe is iedereen buiten geweest voor de uitlooptraining.”

NIEUWS | Daley Sinkgraven heeft tijdens #ajasch binnenband van zijn linkerknie verrekt en mist in elk geval het duel tegen Heerenveen. pic.twitter.com/yl0i5nNN1W

— AFC Ajax (@AFCAjax) 14 april 2017

De komende tegenstander, Heerenveen, staat achtste op de ranglijst en wordt getraind door Jurgen Streppel. Iemand met dezelfde achtergrond als Bosz. ,,We komen allebei uit Apeldoorn. En hebben dezelfde kapper”, grijnst de Ajax-coach. ,,Nee, ik vind dat hij met Willem II leuk voetbal speelde, en nu weer met Heerenveen.”

Vol voor de prijzen gaan
Dat de Friezen na een voortvarende start flinke pas op de plaats moesten maken, verbaast Bosz wel. ,,Ik vond het heel knap hoe ze aan het begin van het seizoen presteerden en wist dat het moeilijk zou zijn om dat een heel seizoen vol te houden. Dat weet ik uit eigen ervaring van mijn tijd bij Heracles en Vitesse. Ik had wel verwacht dat ze om de vierde plaats zouden spelen.”

In Amsterdam hangt de vlag er heel anders voor. De Ajacieden zijn juist steeds beter gaan draaien. ,,Het is half april en we doen nog op twee fronten mee. Dat is mooi.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst